Runt 250 bilder, fakta och både sanna och – kanske – några lite överdrivna historier om byn och dess invånare – Lars-Erik Larsson visar nu upp en del av sitt material om det gamla Vollsjö. Foto: Lennart Larsson
Vollsjö brandstation som den såg ut 1957 ...
... och det stolta fotbollslaget ett år senare.

Gamla Vollsjö får liv

VOLLSJÖ Sjöbo är huvudort, Vollsjö är den lilla byn.
Men det kunde ha varit tvärtom.

Berättelsen om hur Vollsjö skulle kunna ha vuxit och blivit större än Sjöbo – om inte en ägare till Vollsjögården hållit inne byggbar mark – är en av flera berättelser om det gamla Vollsjö som Lars-Erik Larsson sammanställt. Nu visar han upp sin samling med historier, gamla foton och dokument på biblioteket och därefter på Solkullens dagcentral.
Egentligen är han smålänning. Men jobbet tog honom söderut – först till västra delen av Skåne, senare till det östra hörnet och Sjöbo kommun.
När han läste att kommunen tänkte lägga ner fritidsverksamheten i Lövestad och Vollsjö ringde han och erbjöd sig att ta över.
– Jag hade ju ingen fritidsledarutbildning men hade hållit på med hästar och ungdomar. Så jag sa ”får ni inte tag i någon så kan ni ringa mig.”

Och ringde gjorde kommunen så Lars-Erik fixade i flera år fritiden både i Klasaröd och Vollsjö.
Nu är han igång med ett alldeles eget fritidsprojekt – att dokumentera det gamla Vollsjö, orten där han numera bor.
Han har fått en del hjälp på vägen. Via kurser om Vollsjö förr och nu i pensionärsföreningens regi har han fått veta mer och fått låna bilder av flera av deltagarna.

Lars-Erik Larsson fick också tillgång till Vollsjöforskaren Ernst Perssons material.
– Jag tyckte han skulle visa det men han sa ”det får du göra.”
Det gör Lars-Erik Larsson nu. Meningen var att Ernst Persson skulle varit med, men han gick nyligen bort, 98 år gammal.

Han hade kunnat glädja sig åt att mycket av hans material om Vollsjö nu kan beskådas på biblioteket.
Här finns omkring 250 bilder, både original och kopior, dokument och många historier – till exempel om fiskhandlaren Möller, som åkte omkring med en getdragen fiskkärra.
Enligt en berättelse blev Möller stämd för att hans getekipage skrämde dåtidens hästskjutsar ner i diket. Riktigt illa blev det när Möllers getter skrämde vette ur landsfiskalens häst!

Möller vann dock tvisten. Hans son sålde också fisk, men körde omkring den i rullebör istället sedan han hämtat sin färska fisk på stationen.
– Han lånade pengar av ägaren till toffelmakeriet för att köpa sin fisk. När han sålt den giock han tillbaka och betalade sin skuld men fick lite över till öl.
Apropå toffelmakeriet så finns naturligtvis också historien om Vollsjötoffeln med i utställningen, en historia Lars-Erik Larsson lagt ner mycket arbete på att kunna presentera den korrekta historieskrivningen.

Så småningom ska det också bli en bok om Vollsjö.
– Jag håller på att sätta samman rätt mycket bilder och lite historier. Jag hoppas få den färdig nästa år.
Utställningen stannar på biblioteket veckan ut. Från och med den 23 april finns den på Solkullen.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×