- Nu är vi fem och om man går vidare i kväll känns det som om det är på upploppet, säger Casper Janebrink. Foto: TV4
- Om jag är bekväm med min låt vet jag inte, den går snabbt och raderna är snarlika. Hoppas det sitter på lördag, säger Casper Janebrink, här med coachen Rickard Söderberg. Foto: TV4

Stjärnorna tar sig an opera

Fem artister återstår i TV4:s Stjärnornas Stjärna. I kväll är det dags för dem att sjunga opera.
– Det är en genre som jag inte ens varit i närheten av tidigare, men att coachas av operasångaren Rickard Söderberg har varit fantastiskt roligt, säger Casper Janebrink.

Förutom Casper, till vardags sångare i dansbandet Arvingarna, kämpar Tommy Nilsson, Ola Salo, LaGaylia Frazier och Wiktoria fortfarande om titeln Stjärnornas Stjärna. Förra veckan fick Roger Pontare lämna tävlingen och tidigare har Linda Pira och Ace Wilder inte lyckats locka nog många tittarröster för att hänga kvar i kampen. Hittills har artisterna prövat på country, latin, hårdrock och soul.

Varför ville du vara med i Stjärnornas Stjärna?
– Jag känner att jag inte är riktigt klar med att enbart vara i den komfortzon som jag varit i under snart 30 år. Jag vill ha utmaningar, ge mig ut på nya äventyr och nu fick jag chansen. För några år sedan blev jag tillfrågad om att vara programledare för Bingolotto och det gjorde jag fast jag kände: ”Shit, vad håller jag på med”. Nu rådfrågade jag killarna i bandet som tyckte som jag, att det här kunde vara en bra grej både för mig och bandet.

Arvingarna har bland annat tävlat för Sverige i Eurovision och Casper Janebrink har lett en kör i Körslaget, så musiktävlingar är han inte främmande för.
– Och det här lät roligt, att utmana sig i olika musikstilar som man inte varit inne på tidigare. Även om vi nuddat vid dem har vi inte gått all-in.

Hur har ni artister det bakom kulisserna?
– De är helt fantastiskt vilka sköna artister jag får umgås med. Vi har så roligt och det är en skön stämning mellan oss. Visst är det en tävling, men det håller vi långt borta. Vi ska göra ett bra tv-program tillsammans och har två och en halv minut på oss, sedan röstar publiken. Det kan vi inte göra så mycket åt och den inställningen har alla.
Casper Janebrink har fått bra kritik genom programmet. I lördags sa soul-coachen Larry Johnson: ”You have an amazing voice”.
– Det är roligt. Vi i Arvingarna har blivit klassade som dansband, vi har ärvt från Flamingo och Streaplers. Det är vi stolta över, men som dansband hamnar man ändå lätt i ett B-fack. Dansband får in en ostmacka och en kopp kaffe och i logen bredvid sitter artister och har det helt annorlunda. Dansband ska rigga själva, spela hela kvällen och plocka ihop instrumenten utan att få lika mycket betalt. Det känns roligt att vara i ett program och stå upp och visa att vi som sjunger i dansband gör det med stolthet, vi kan vi också. Dansbanden vågar inte alltid stå upp för sig, ställer inga krav. Man bockar och tackar för spelningen och hoppas få komma tillbaka. Men vi i Arvingarna har lagt om och gör numera mer konserter och krogshower.

Nu ska du sjunga opera. Hur är det?
– Man får ta det med en nypa salt. Man kan givetvis inte lära sig på en vecka det som operasångare hållit på i många år och utvecklat. Det vi kan göra är att försöka närma oss röstmässigt.

Casper Janebrink har valt Funicula funicula, en neapolitansk sång som bland annat Pavarotti gjort.
– Och jag har valt att sjunga på engelska. With a happy heart blir det då och det handlar om glädje, att få sjunga och vara glad.

Hur har det varit att jobba med Rickard Söderberg?
– Det var energi från början. Han var som en sprudlande fyrverkerilåda. Det small, poppade och puttrade hela tiden. Det var en av de roligaste coachiningar vi har haft.

Har ni bakom scenen blivit kompisar och skapat nya samarbeten?
– Ja, faktiskt. Tommy Nilsson frågade häromdagen om han skulle skriva en låt till Arvingarna. Han kom snabbt på en idé. ”Hem och skriv”, sa jag.

Då kanske ni kan ha den på kommande 30-årsjubileum nästa år?
– Ja, hade varit perfekt. Vi har förresten en ny singel som kommer nu i slutet av april, Hon och jag. När vi gjorde Eloise för 25 år sedan skrev Lasse Holm och Gert Lengstrand den och nu har de skrivit den här låten. Det är roligt att vi har hittat tillbaka. Och den 20 maj är vi med i Bingolotto, säger Casper Janebrink.