Författaren Charlotte Cederlund med dottern Agnes.
Författaren Charlotte Cederlund med dottern Agnes.

Dubbelt aktuell på hemmaplan

I dag inleds Litteralund med en familjelördag på Lunds stadsbibliotek. En av de medverkande under årets festival är Lundaförfattaren Charlotte Cederlund som är aktuell både med ungdomsromanen Midnattsljus, sista delen i sin fantasytrilogi om samebyn Idijärvi, och så med sin första bilderbok Världens räddaste hund. – Jag har drömt om att få vara en del av Litteralund sedan jag började skriva, säger hon.

Charlotte Cederlund på Litteralund:
Barn- och ungaprogrammet:
Onsdag 18/4 18.00 – 19.00 blir det släppfest för Midnattsljus på Stenkrossen i Lund. Drop in. Skolprogrammet:
Möt Charlotte Cederlund, Stenkrossen torsdag 19/4 och fredag 20/4
Charlotte Cederlund om …
… skillnaden mellan att skriva bilderbok och ungdomsbok: ”Det är en jättestor skillnad. I en ungdomsbok kan man blaja mer och har inte tid att väga varje ord och mening utan det är mer helheten som är viktig, hur berättelsen flyter på. I en bilderbok är berättelsen lika viktig men man ska berätta med kanske en mening per sida. jag har fått skala ner mycket där och sedan blev det en ny vända när illustrationerna var klara för då insåg vi att vi kan ta bort ännu mer för det syns ju i bilderna.”
… om att skriva på heltid: ”Jag hoppas i framtiden kunna arbeta halvtid som brandingenjör och halvtid som författare. jag tycker väldigt mycket om att vara ingenjör och vara på kontoret, jag är väldigt social. Så om jag skulle kunna göra det på halvtid och sedan lägga 20 timmar i veckan på att skriva mina böcker så hade det varit fantastiskt.”
… var hon skriver: ”Vi bor på landet och då har man stora hus så på övervåningen har jag och min man vars ett arbetsrum. Det är väldigt praktiskt och där har jag faktiskt tre dörrar jag kan stänga om jag behöver.”
… om hon varit ute mycket och pratat om sina böcker: ”Det började faktiskt i höstas. Då fick jag en förfrågan från Malmö stad om att komma och träffa klasser under drygt två veckor och sedan har det rullat på. Jag är verkligen jätteglad över att få träffa klasser och läsare. det är lite grädden på moset för mig, det allra roligaste.”

Vi träffas på Lunds Stadsbiblioteks kafé ett par dagar innan Litteralund drar i gång. Charlotte Cederlund har sällskap av dottern Agnes, två månader, och berättar att hon skrev det allra, allra sista i sin nya bok Midnattsljus precis innan Agnes föddes.
– De sista veckorna av graviditeten var jag hemma och bara väntade på att hon skulle komma och skulle bara korrläsa boken, förklarar hon. Men när jag gjorde det kände jag att det inte riktigt fungerade. Jag ringde min redaktör och bad om två veckor för att ändra lite. Så jag höll verkligen på in i det sista. Boken gick i tryck och sedan föddes Agnes.

Midnattsljus är den tredje och avslutande delen i författaren och brandingenjören Charlotte Cederlunds fantasytrilogi om samebyn Idijärvi. Trilogins första del, Middagsmörker, var Charlotte Cederlunds debut och där lär man känna 16-åriga Àili från Skåne som förlorar sin pappa och flyttar till samiska släktingar i Idijärvi i Lappland. Middagsmörker och uppföljaren Gryningsstjärna handlar sedan om hur Áili och hennes vänner kämpar mot onda krafter som hotar byn och hela Sápmi och om hur Àili lär sig hantera de magiska krafter hon har ärvt från sin mamma.

Visste du hur det skulle sluta redan när du började med Middagsmörker?
– Jag visste att det skulle bli en trilogi och jag visste syftet med bok två och var den skulle landa. Sedan visste jag att det skulle vara en sista bok som knyter ihop allt. Men, vad den skulle handla om var lite flytande. och själva slutet kom jag på ganska sent.

Även om Charlotte Cederlunds pappa växte upp i Norrbotten och hon har varit där vid några tillfällen har hon ingen anknytning till den samiska kultur som är grunden i trilogin. Arbetet har därför inneburit mycket research.
– Första boken skrev jag på egen hand och tokresearchade men under arbetet med den andra boken fick jag kontakt med tre samiska ungdomar och de har verkligen varit guld. Jag har skickat dem de mest konstiga frågor och de har också fått läsa manuset och säga vad de tycker stämmer och vad som är rimligt. De går på Hjalmar Lundbohmskolan där delar av handlingen i Midnattsljus utspelar sig så de har hjälpt mig även med detta. Hur det är att gå i skolan när man är same och att bo långt hemifrån?

Att ha nått fram till slutet av berättelsen om Àili tycker Charlotte Cederlund känns både skönt och sorgligt.
– Det är jätteskönt att jag fixade det, att jag skrev en hel trilogi och jag tycker verkligen att jag har knutit ihop alla trådar. Samtidigt är det vemodigt, jag har skrivit om de här karaktärerna i sex år. Jag har faktiskt heller aldrig varit så nervös inför ett boksläpp tidigare. Nu har jag byggt upp en läsekrets och jag vill så himla gärna ge dem ett bra slut.

Midnattsljus är inte den enda bok Charlotte Cederlund är aktuell med i vår. 2 maj släpps hennes första bilderbok, Världens räddaste hund, som kom till i en paus mellan Gryningsstjärna och Midnattsljus.
– Gryningsstjärna gick i tryck vid jul 2016 och jag hade bestämt att jag skulle ge mig två månader innan jag började på Midnattsljus. Då skulle jag bara ta det lugnt och titta på skräptv. Samtidigt var jag väldigt nyfiken på bilderböcker eftersom vårt första barn var ett år då. Dessutom har vi alltid skojat om vår hund Zigge, att han är världens räddaste hund. Om en platspåse fladdrar förbi blir han helt livrädd. Så när knäcken var slut och jag hade tittat tillräckligt på tv tänkte jag att ett litet projekt hade varit kul och testade, helt utan press, att skriva en bilderbok om Zigge. Fördelen, och utmaningen, är att det är så lite textmassa i en bilderbok.

När Charlotte Cederlund kände att hon inte kom längre skickade hon sitt bilderboksmanus till sin förläggare på Opal och hoppades på goda råd. I stället fick hon besked om att de ville ge ut boken.
– Sedan har det varit en jätterolig process att hitta illustratör. Maya Jönsson som vi fastnade för har inte gjort så mycket tidigare, men hon är helt fantastisk. Hon har gjort Zigge så himla fin.
Nytt för Charlotte Cederlund är också att hon ska medverka på Litteralund, något hon längtat efter sedan hon började skriva.
– Jag har sett affischerna i flera år med alla jätteduktiga barn- och ungdomsförfattare så det har definitivt varit en dröm.
Charlotte Cederlund medverkar i det offentliga barn- och ungaprogrammet med en släppfest för Midnattsljus och så vid fyra tillfällen i skolprogrammet.
Direkt efter Släppfesten på Stenkrossen i Lund avslöjas vinnaren i Litteralunds skrivartävling där Charlotte Cederlund har suttit med i juryn.
– Årets tema är fantasy och det var jättekul, säger hon. Jäklar vad duktiga de är. Jag är jätteimponerad, där tror jag framtidens författare finns.

Och det blir självklart fler böcker av Charlotte Cederlund. En ny bilderbok har hon redan på gång, en uppföljare till Världens räddaste hund.
– Jag har skrivit ett utkast och tanken är att jag ska jobba på den i vår.
Ganska konkreta planer på en ny ungdomsbok finns också.
– Det blir en urban fantasy som utspelas i nutid i Malmö och kanske också utanför Vallkärra där jag bor, avslöjar Charlotte Cederlund. Och så klart är det en tjej som huvudperson.
Den boken finns än så länge bara i Charlotte Cederlunds huvud eftersom hon ”inte har haft händerna fria på två månader” med tanke på lilla Agnes.
– Det häftiga är att den är rätt komplett där i mitt huvud, säger hon med ett belåtet leende. Jag skrev så intensivt förra året och nu när jag varit hemma med Agnes och vi går promenader, sitter i soffan och ammar och bara är hemma så har hjärnan fått fritt blås och det fungerar jättebra. Flera karaktärer är färdig och jag vet hur den ska börja och sluta.

Charlotte Cederlund på Litteralund:
Barn- och ungaprogrammet:
Onsdag 18/4 18.00 – 19.00 blir det släppfest för Midnattsljus på Stenkrossen i Lund. Drop in. Skolprogrammet:
Möt Charlotte Cederlund, Stenkrossen torsdag 19/4 och fredag 20/4
Charlotte Cederlund om …
… skillnaden mellan att skriva bilderbok och ungdomsbok: ”Det är en jättestor skillnad. I en ungdomsbok kan man blaja mer och har inte tid att väga varje ord och mening utan det är mer helheten som är viktig, hur berättelsen flyter på. I en bilderbok är berättelsen lika viktig men man ska berätta med kanske en mening per sida. jag har fått skala ner mycket där och sedan blev det en ny vända när illustrationerna var klara för då insåg vi att vi kan ta bort ännu mer för det syns ju i bilderna.”
… om att skriva på heltid: ”Jag hoppas i framtiden kunna arbeta halvtid som brandingenjör och halvtid som författare. jag tycker väldigt mycket om att vara ingenjör och vara på kontoret, jag är väldigt social. Så om jag skulle kunna göra det på halvtid och sedan lägga 20 timmar i veckan på att skriva mina böcker så hade det varit fantastiskt.”
… var hon skriver: ”Vi bor på landet och då har man stora hus så på övervåningen har jag och min man vars ett arbetsrum. Det är väldigt praktiskt och där har jag faktiskt tre dörrar jag kan stänga om jag behöver.”
… om hon varit ute mycket och pratat om sina böcker: ”Det började faktiskt i höstas. Då fick jag en förfrågan från Malmö stad om att komma och träffa klasser under drygt två veckor och sedan har det rullat på. Jag är verkligen jätteglad över att få träffa klasser och läsare. det är lite grädden på moset för mig, det allra roligaste.”