Den här vägvisaren föll bara tre meter från en besökare, berättar nationalparkschefen. Foto: Privat

Omfattande sabotage i nationalpark

österlen I Stenshuvuds nationalpark har skruvar till skyltar och bord skruvats loss på en rad olika ställen.
En skylt ramlade bara några meter från en person.

Sabotage har skett från Stenshuvuds topp till nationalparkens södra del, troligtvis någon gång under onsdagen eller torsdagen. Så kallade franska träbultar som håller fast skyltar och bord har skruvats loss vilket inneburit fara för besökare.
Personal blev uppmärksammad på sabotaget under torsdagen när en person berättade att en vägvisningsskylt fallit ner precis i närheten av denne på torsdagseftermiddagen.

– Skylten hade kunnat ha ihjäl någon. Det är stora ekstolpar, 2,5 meter höga, med tunga metallskyltar däruppe, säger Fredrik Ståhlberg, chef för Stenshuvuds nationalpark.
– Stölden av en bult är ingen kostnad men det är en stor fara för allmänheten.
Personal har gått igenom nationalparken och funnit att elva stolpar och sex rastbord skruvats loss. Under fredagen räknar nationalparkschefen att få en mer exakt bild av hur omfattande sabotaget är och en polisanmälan kommer göras.

– Vi har hunnit gå över alla ledmarkeringar och lagt ner de som är farliga. Just nu är det ingen fara men det kommer ta en stund för oss att få upp allting igen.
– Den omedelbara risken är avvärjd i alla fall, säger Fredrik Ståhlberg när Skånska Dagbladet pratar med honom strax innan lunch i dag.

Dagens fråga

I går var första dagen med danska gränskontroller. Tror du att de blir ett problem?

Loading ... Loading ...