Lillemor och Mackie hunsas av förmän och andra.
Trots 1940-talets armod och umbäranden så spritter föreställningen av dans, musik och livslust.Foto: Mattias Grenholm
Det sjungs för glatta livet under föreställningen.
Kärleken blomstrar även i Malmös fattigkvarter.
Ulrika Nero.

Livslust i bistra tider

Eslöv Just nu är det svettigt för eleverna på Eslövs folkhögskolas musikallinje – det är mycket som ska klaffa på och bakom scenen under föreställningen ”Dåliga mänskor”. På torsdag är det premiär inför skolans elever och på fredag för allmänheten.

Succémusikalen ”Dåliga mänskor” hade urpremiär på Malmö Opera 1999 och baseras på Mary Anderssons bok med samma namn.
Det är också andra gången som musikalen sätts upp av Eslövs folkhögskola – 2011 drog den fulla hus i den då nybyggda aulan.
Nu, liksom då, har man fått tillstånd av både Mary Andersson och kompositören Mikael Wiehe att sätta upp föreställningen.

Boken och musikalen utspelar sig i 1940-talets Malmö och är en sann skildring av Mary Anderssons uppväxt med ransonering, mörkläggning, hårda villkor och fabriksarbetare som ansågs som just dåliga människor.
De 14 eleverna på musikallinjen har arbetat med föreställningen i ett par månader nu och det mesta sitter – även om det fortfarande tvekas på en del repliker eftersom alla spelar flera olika roller.

För att fördela arbetet och rollerna så rättvist som möjligt har man två uppsättningar av pjäsen.
– Det är mycket att hålla koll på och att göra rätt sak vid rätt tillfälle. Det kräver mycket samarbete mellan alla, säger musikaleleven Veronika Lindblad.
– Vi har fortfarande en del lösa ändar som ska sys ihop innan premiären, säger klasskompisen Isabella Skärlén.
I förberedelsearbetet har de alla läst Mary Anderssons bok och pratat mycket om hur livet var på den tiden. Men de har undvikit att titta på inspelade musikalföreställningar.
– Man vill inte påverkas för mycket av andras tolkning utan försöka förstå rollkaraktärerna själv. Det blir roligast då, fyller Johanna Söderström i.

Ansvarig lärare Ulrika Nero tycker att den största utmaningen är att få tiden att räcka till.
– Alla jobbar som så ardennerhästar så jag måste ge dem i uppdrag att sova ibland.

Enligt henne är ”Dåliga mänskor” en föreställning om människans kamp för att skapa sig ett liv och att det alltid finns en möjlighet till förändring – vilket inte nödvändigtvis måste innebära förbättring.
– Så finns där även en stark vilja till kvinnlig frigörelse, säger hon.
”Dåliga mänskor” spelas på Eslövs folkhögskola den 20–22 april för allmänheten. Mer information om biljetter finns på folkhögskolans hemsida.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Webbkryss