Stefan Lindgren höll i den virtuella resan till Pompeji. FOTO: Joakim Stierna
Anna-Karin Blomqvist fick sitt ansikte avscannat tredimensionellt av Carolina Larsson, projektassistent på Humanistlaboratoriet.
En utförsäljning av böcker från humanisternas bibliotek väckte stort intresse bland besökarna.

3D-labbet lockar humanistbesökare

lund Bredden i Humanist- och teologdagarnas program är stort. Allmänheten kan ta del av allt från nya rön om Jack the Ripper till att göra en virtuell resa 2 000 år bakåt i tiden, till antikens Pompeji och gå omkring i de vackra villorna.

Under fredagen och lördagen är dörrarna öppna i Lux-centret på Sölvegatan för alla som är nyfikna på humanistisk och teologisk forskning.
Ett trettiotal forskare ger populärvetenskapliga föreläsningar. Andra tar emot i Robotlabbet och i Humanistlaboeratoriet.
I det sistnämnda kan besökarna uppleva 3D-visualiseringar, som att följa med till antikens Pompeji.
Det hela är ett resultat av ett samarbete mellan arkeologerna i det svenska Pompeji-projektet och Humanistlaboratoriet.
– Arkeologerna har ett kvarter som de gräver ut och undersöker. Vi var nere och scannade av alla byggnader under sju dagar, säger Stefan Lindgren, forskningsingenjör.
Det var den lättaste uppgiften. Sedan har tusentals timmar lagts ner på att virtuellt bygga upp miljöerna som de en gång sett ut och sammanfoga allt till en 3D-visualisering.
– Det var häftigt att prova på. Jag gillar historia. Att se färgerna och alla detaljer var roligt, säger Emilia Isaksson som provade 3D-resan på fredagen.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×