Hedda Anderssongymnasiet kommer att förändra västra Lunds stadsbild.
Skolgården blir solig i söderläge. Kafeterian, matsalen och aulan finns i nära anslutning till gården, som blir en mötesplats.
Gert Wingårdh visade på en modell hur han tänker sig den nya gymnasieskolan. – Skolan består av fyra olika byggnader som är samlade kring fyra olika atrier, säger han.FOTO: Joakim Stierna

Wingårdh ritar jätteskolan

lund Arkitekttävlingen om Lunds nya skola, Hedda Anderssongymnasiet, är avgjord. Uppdraget går till Wingårdhs arkitekter i samarbete med den danska firman AART Architects.

Det vinnande förslaget visar en skola i rött tegel med en stor skolgård i söderläge.
Skolans bottenplan kan skiljas av från resten av skolan, något som Gert Wingårdh framhöll i sin presentation.
– Det innebär att planet kan leva mycket längre på kvällarna och därmed bli en resurs för samhället, säger han.
Inom området har arkitekterna även lyckats få in bostäder, något som efterfrågades i tävlingsuppdraget.

Han framhåller också gymnasiets stora skolgård.
– Det är något som ofta glöms bort i dagens täta städer, men en skolgård är jätteviktig. Kafeterian och matsalen dockar mot denna. Det blir en levande plats, säger Gert Wingårdh.
Juryn visste inte vilka arkitekter som arbetat fram de fyra förslag som den hade att välja mellan.
– Juryn var samstämmig i sitt beslut. När vi sedan läste vem som låg bakom det vinnande förslaget var det idel leenden, säger Malin Sjögren, stadsarkitekt.

Hon menar att förslaget från Wingårdh/AART Architects, som heter Tätt tillsammans, är det som på bäst sätt knyter ihop verksamheten (lokaler för modern pedagogik) med de arkitektoniska värdena.
I motiveringen står det: ”Bebyggelsen och den solvända gården bidrar till att skapa stadsmässighet och nya trivsamma urbana rum för både skolans elever och staden i stort”.

Gert Wingårdh är född 26 april 1951 i Skövde. Han har fått fem Kasper Salin-pris, vilket är fler än någon annan svensk arkitekt, går det att läsa på Wikipedia.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×