Pehr-Ove Pehrson, Marianne Lundgren och Jörgen Ekman hoppas på mer inflytande efter valet. – På Malmö universitet där jag jobbar har vi precis som Höörs kommun nu måste göra genomgått ett ekonomiskt stålbad och kommit stärkta ur det. Vi lyckades att minska utgifterna och ändå bibehålla kvaliteten, säger Jörgen Ekman som också passar på att ge beröm till Höörs kommunalråd Stefan Lissmark (S). – I kommunstyrelsen är Lissmark en bra mötesledare. Han är effektiv och driver mötena framåt. foto: Tobias Lagerholm

Liberaler vill ha ordning i ekonomin

höör De tittar inte åt vänster, de blickar inte mot SD men de sneglar möjligen mot en borgerlig allians. Framförallt vill Liberalerna reda upp i kommunens ekonomiska röra.

Precis som Per-Olof Ågren (M) gör nu ytterligare ett exkommunalråd på allvar comeback i kommunpolitiken. Det handlar om Pehr-Ove Pehrson som satt som moderat kommunalråd mellan åren 1998 och 2010.
Han kuppades sedan bort och bytte senare parti till Liberalerna där han fram tills nu suttit som lokalordförande.

När vi gör intervjun sitter vi för övrigt i Pehrsons gamla kontor på kommunhuset.
– Det väcker minnen till liv. Jag minns att någon satte en stjärna bredvid mitt namn på dörren och det får man ta som ett bra betyg, säger Pehrson och skrattar.
Nu finns han på plats 6 på Liberalernas lista.
– Det är på begäran. Min hustru (Christina Pehrson) finns med på plats två. Sen har vi den eländiga situationen med den stora ekonomiska krisen i kommunen. Då vill jag bidra och inte hålla mig undan, säger Pehr-Ove Pehrson.
– Det är inte säkert vi kan rätta till det. Men vi kan jobba för att det inte upprepas, fortsätter han.

Ny ordförande för Liberalerna är Marianne Lundgren. Hon finns inte med på valbar plats eftersom hon nyligen flyttat till Ludvigsborg utanför kommungränsen. Något som hon fått kritik för på facebook av Moderatpolitikern Camilla Källström.
– För mig är det inga problem eftersom mitt hjärta finns i Höör. Det försvinner inte bara för att jag flyttat någon kilometer. Det är i Höör jag brinner för frågorna, säger hon.
Nummer ett på listan är 45-årige Jörgen Ekman. Han är uppväxt i Löddeköpinge men har bott i Höör sedan 2006.
Ekman jobbar på Malmö universitet som lärare och forskare i fysik och har haft det yttersta verksamhetsansvaret inom fakulteten för teknik och samhälle.

Jörgen Ekman säger att han umgåtts bland liberaler i många år men att han blev medlem i partiet först hösten 2015.
– Där finns en tröskel in till politiken som inte är självklar att trampa över. I mitt fall var det en pizzamiddag som partiet anordnade och då var det bara att hänga på, säger Jörgen Ekman som i dag sitter som ledamot i kommunstyrelsen.

Efter förra valet var Liberalerna nära att ingå i ett minoritetsstyre med partierna till vänster. I sista stund kollrades man bort. Höörmodellen bildades och Liberalerna hamnade i opposition med sina tre mandat.
På sikt har isolationen inneburit både för och nackdelar.
– Vi tappat insyn och det har varit frustrerande att inte få gehör få sina förslag. Samtidigt har det varit skönt att inte sitta med i det som varit. Jag hade förväntat mig mer av vissa partier i styret, säger Marianne Lundgren.
– Det som nu sker är att en del politiker inom Höörmodellen försöker stå utanför och framstå som att man ska rädda kommunen. Det är absurt. Några av dem borde istället ställa sina platser till förfogande, säger Pehr-Ove Pehrson.

Flörten till vänster som skedde för fyra år sedan tycks vara ett minne blott.
– Vi går inte åt vänster igen och dörren till SD är stängd. Däremot kan vi tänka oss att sitta i en allians men det får inte vara en Höörmodell, säger Marianne Lundgren som öppnar för ett minoritetsstyre.
– Sen handlar mycket om personkemi snarare än parti när man till exempel ska klara av att hantera en ekonomi i kris, säger Pehr-Ove Pehrson.

Liberalernas lista till valet:
1. Jörgen Ekman, universitetslektor.
2. Christina Pehrson, biomedicinsk analytiker.
3. Brita Edholm, läkare.
4. Katarina Gisow, egen företagare/inredare.
5. Mikael Sparrhult, fritidsledare.
6. Pehr-Ove Pehrson, nationalekonom, före detta kommunalråd.
7. Alexander Resic, projektledare.
8. Wojciech Wlosinski, förtidspensionär, tidigare vd.
9. Anna Ramberg, civilingenjör.
10. Peter Liljekvist, specialpedagog.
11. Birgitta Krüger, före detta arbetsterapeut.
12. Knut Kryger, före detta sjuksköterska.
13. Gunnar Sundström, före detta läkare.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×