Helena Josefsson och Christoffer Lundquist. Foto: Yvonne Erlandsson
Helena Josefsson och Christoffer Lundquist. Foto: Yvonne Erlandsson
Helena Josefsson och Christoffer Lundquist på Palladium där förberedelserna inför konserten är i full gång. Foto: Yvonne Erlandsson

Doldisarna kliver längst fram

I vanliga fall står de bakom de stora stjärnorna på scenen, men nu kliver doldisarna Helena Josefsson och Christoffer Lundquist fram och tar över frontpositionen. Med sig har de musikgäster från olika hörn av världen, en stråkkvartett och dansare. På repertoaren står deras egen musik och några av de hitlåtar de varit med om att skapa.

Doldisar frontar
Konsert med Helena Josefsson, Christoffer Lundquist, Clarence Öfwerman, Brainpool, Sandy Mouche, Magnus Börjeson, Elisabeth Goodfellow och Miriam Speyer från Californien, Doug Wyatt, Hanna Ekström, Hedda Hatar mfl.
På Palladium i Malmö 12 april och Kulturkvarteret i Kristianstad 13 april.

Det pågår ett intensivt arbete på Palladium när tidningen tittar in på onsdagen. Förberedelserna inför torsdagens konsert är i full gång och det är många som ska få plats på scenen. Idén till konserten kom när musikvännerna Helena Josefsson och Christoffer Lundquist båda hade var sin ny platta klar. Dags för en liten gemensam konsert, kanske i en kyrka, tänkte de. Michael Saxell, som skrivit texter till Christoffer, tänkte dock längre och tyckte att man borde ta kontakt med Musik i Syd för att få till ett större arrangemang. Så blev det och nu blir det konsert både i Malmö den 12 april och i Kristianstad kvällen efter. På scen står över 20 personer.
– Det här är verkligen en drömkonsert för oss. Vi får den finaste salen, den finaste flygeln, den finaste stråkkvartetten. Att vi kan göra detta trots att vi inte har den finansiella framgång som krävs för att göra en konsert med den budgeten känns fantastiskt, konstaterar Helena Josefsson.
Själv är hon känd från egna bandet Sandy Mouche men också för att ha körat med The Ark och för ett långt samarbete med Per Gessle. Just nu är Helena och Per Gessle aktuella med den officiella låten till pingis-VM, Name you beautiful.

Christoffer Lundquist är basist i Lundabandet Brainpool, men också musiker med bland annat Per Gessle, musikproducent och låtskrivare med egen välkänd studio. Han har fått det prestigefyllda George Martin-priset för sitt arbete. Det var också Christoffer som introducerade Helena i Gessles musikvärld.
– En gång för länge sedan hittade Christoffer och jag varandra som musiker. Det började med att jag och Sandy Mouche ville komma och spela in i hans studio som ligger långt ute på skånska landsbygden. Samtidigt började han vara producent till Per Gessle. När Gessle behövde en kvinnlig röst som var lite åt popsnöre-hållet hade jag körat på bland annat The Ark och Christoffer föreslog mig, berättar Helena Josefsson.

Christoffer och Helena har spelat in många skivor tillsammans sedan dess, både med sina respektive band och solo.
– Och så har jag hjälpt Brainpool när de gjorde sin rockopera.
Flera av musikerna som nu medverkar under konserterna var med under inspelningarna av de båda artisternas nya plattor, som fortfarande inte släppts.

Konserten har fått namnet Doldisar som frontar. Det måste vara ganska skönt att vara en doldis?
– Ja, det är många fördelar med det. Man kan samarbeta med många utan att det är en stor grej. Jag vill gärna ha musikalisk omväxling hela tiden och det tror jag Christoffer också behöver eftersom han är så kunnig och kan spela så många olika instrument. På så sätt är vi lika, säger Helena Josefsson.
När det gäller mellansnack är de båda artisterna dock olika. Helena vill helst låta musiken tala, medan Christoffer gärna berättar.

Nu blir det två konserter, men blir det kanske ännu fler framöver?
– Vi hoppas det. Man kan göra den här konserten i en liten skala också. Vi har bland annat blivit tillfrågade att spela på en stadsfest. Vi tänker att när vi släpper skivorna kanske vi kan fortsätta att turnera tillsammans.

Veckans konserter blir ändå unika med många medverkande.
– Vi har fina musiker, bland annat Clarence Öfwerman, som producerat alla Roxettes hitar. Vi har häftig bandsättning och ett varierat program, allt från vaggvisor till låtar med ett ganska högt ljud. Så man får vara beredd på ett riktigt fyrverkeri när man kommer hit, säger Helena Josefsson.

Doldisar frontar
Konsert med Helena Josefsson, Christoffer Lundquist, Clarence Öfwerman, Brainpool, Sandy Mouche, Magnus Börjeson, Elisabeth Goodfellow och Miriam Speyer från Californien, Doug Wyatt, Hanna Ekström, Hedda Hatar mfl.
På Palladium i Malmö 12 april och Kulturkvarteret i Kristianstad 13 april.