Här är några av Kristdemokraternas toppnamn i kommunvalet 2018: Mikael Olsson, Sandra Vighagen, Kristina Hansen, Kenneth Ström och Peter Kromnow. Foto: Jonas Karlsson

Trygghetsfrågorna i fokus

HÖRBY Kristdemokraternas lista till kommunvalet är spikad. På förstaplatsen återfinns Kristina Hansen. Listan består av 17 namn, och flera nya namn finns bland kandidaterna.
Målet är att knipa tre mandat i kommunfullmäktige.

2014 fick KD 275 röster i kommunvalet – minst av alla partierna i kommunfullmäktige i Hörby.
Men det var en ökning jämfört med 2010, och gruppledaren Kristina Hansen hoppas att den positiva trenden ska hålla i sig.
– Vi har fått ihop ett nytt gäng, och det är jättekul. Ambitionen är att vi ska växa, och att medborgarna ska tro på oss och känna att vi har något att tillföra, säger Kristina Hansen, som till vardags arbetar som föreståndare för ett LSS-boende.

Idag har KD bara ett mandat i fullmäktige. Siktet är inställt på ytterligare två platser.
Kristdemokraterna var med i den styrande fempartikoalitionen – tillsammans med S, MP, C och L – i Hörby tills samarbetet sprack i spåren av Önnebo-nedläggningen.
Kristina Hansen ångrar inte att KD gick in i samarbetet, även om partierna stod långt ifrån varandra i vissa frågor.

– Vi krävde vår plats och tog vår roll. Vi har visat att vi kan samarbeta. Det blev problematiskt efterhand att samarbeta med Socialdemokraterna. Efter två år märkte vi att skillnaderna blev för stora. Det är till exempel inte okej att lägga stora inriktningsbeslut på förvaltningen, som man gjorde i ärendet om Önnebo, fortsätter hon.
I Kristdemokraternas laguppställning inför valet i höst finns flera nya namn. På andra plats på listan finns entreprenören och hemvändaren Peter Kromnow, 68 år.
– Min hustru Ingegerd kommer från Hörby, och vi bodde här innan flytten gick till Ljungbyhed 2004. Nu har vi flyttat tillbaka till Hörby kommun och köpt hus i Ludvigsborg, berättar han.

Peter Kromnow är förvaltare och god man, och hade flera uppdrag för KD under tiden i Klippans kommun. Han ser fram emot att få jobba politiskt även i Hörby.
– Sociala frågor är det jag brinner allra mest för, säger Peter Kromnow.
En annan nykomling i KD är Mikael Olsson, 40 år. I Hörby är det många som känner honom som ”Nattvandrar-Micke”. Trygghet, familj, äldrevård och ekonomi är några av hjärtefrågorna.

– Jag och min sambo startade nattvandringarna i byn för tre år sedan. Jag vill att Hörby ska vara en trygg plats att bo på, säger Mikael Olsson, som jobbar som arbetsledare på NCC.
Bland de nya toppnamnen finns även Sandra Vighagen, 38 år, arbetsledare inom socialtjänsten i Hörby kommun. Hon har redan en del uppdrag för KD, och är ersättare i kommunstyrelsen och sitter med i barn- och utbildningsnämnden.

– Jag brinner mycket för familjepolitiken, och vill gärna lyfta fram skolan och förskolan också, säger hon.
KD vill sätta trygghetsfrågorna i fokus, och slår bland annat ett slag för kommunalt anställda poliser. Vidare vill partiet få fram mer mark till bostäder, handel och industri.
En levande landsbygd – där det plats både för äldreboenden och LSS-boende – och att bevara landsbygdsskolorna är andra viktiga frågor för partiet lokalt, liksom frågor om integration och samhörighet i samhället.

Kenneth Ström, egen företagare, vurmar bland annat för småföretagen och att byskolorna ska vara kvar. Fler och bättre busslinjer står också högt på önskelistan.
– Vi vill till exempel att bussen mellan Sjöbo och Hörby ska köra inom Östraby och vända, säger Kenneth Ström.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×