Christian Rabb och Mahan Moin med biljetten till Lissabon. Foto: Privat
Lukas Meijer blir intervjuad i polsk tv efter segern i polska finalen. Foto: Privat
2014 tävlade Mahan Moin i Melodifestivalen i Malmö. Foto: TT

Med polsk biljett till Eurovision

2014 tävlade Mahan Moin i Melodifestivalen med låten Aleo. Året efter fick hon en stor hit i Polen med sin egen Azizami. I år är hon en av låtskrivarna bakom Polens bidrag i Eurovision Song Contest och kommer även att köra när Dj Gromee och Lukas Meijer tävlar med Light Me Up i Lissabon.

Mahan Moin, tidigare bosatt i Helsingborg men numera i Stockholm, skrev Aleo tillsammans med Anderz Wrethov i Malmö. Låten var med i deltävlingen i Malmö, men kom aldrig till final, men i år har alltså Mahan tagit sig hela vägen till Eurovision Song Contest i Lissabon på ett annat sätt.
Låten Light Me Up har hon skrivit tillsammans med Christian Rabb och Lukas Meijer från bandet No sleep for Lucy samt med Dj Gromee från Polen. De kommande veckorna kommer gänget att resa runt och göra promotion för sin låt. Det bär av till London, Israel, Amsterdam, Madrid – och Lissabon.

I Polen har Mahan Moin haft flera hitlåtar på senare år. Det började med Azizami, som låg etta på Eska, en av de största radiostationerna i Polen.
– Jag har inte förstått hur stor hit Azizami verkligen var förrän jag åkte tillbaka till Polen två år senare. När jag kommer till Polen nu går folk fortfarande runt och sjunger på den, berättar Mahan Moin.
Det var också Azizami som gjorde att polske Dj Gromee hörde av sig till henne.
– Han gillade min musik och ville skriva med mig. Vi träffades inte ens utan hörde bara av oss via mejl till varandra. Vi skrev låten Spirit som fick stor framgång och som fick Platina.
Efter att ha fått en stor hit med Spirit tillsammans träffades Mahan Moin och Gromee för första gången.
– Vi träffades i Krakow förra året. Jag var på låtskrivarcamp i Polen och jag sa: ”Vi bara måste ses, vi har ju fått platina och hade ju inte ens skypat”. Vi åt middag och pratade. Han kunde inte så bra engelska då, men duktig som han är håller han på att lära sig, säger Mahan Moin.
Andra låten som Mahan och Gromee skrev tillsammans var Runaway.
– Vi tyckte det var lika bra att rida vidare på den där vågen. Producenten och låtskrivaren Andreas Hagos och jag skrev en låt i Sverige och så avslutade Gromee produktionen och lade på sin touch, säger Mahan Moin.

Det gick mycket bra även för Runaway som sålde guld. Och med en tredje hit i bagaget har Mahan Moin under den senaste tiden besökt Polen ofta och spelat på flera stora festivaler – för upp till 100 000 personer – tillsammans med Gromee.
– Det lustiga är att inför förra året sa jag att jag bara ville göra stora grejer och tv-grejer. Och precis så har det blivit, säger Mahan Moin med ett skratt.
Eftersom Mahan redan var etablerad i Polen som artist och frontat flera av Gromees senaste hits, kom idén att skapa en möjlighet för andra röster att får träda fram. Det gav möjlighet att fokusera mer på låtskrivande och den förlagsverksamhet som hon länge haft i tankarna,
– Musikbranschen är en svår och ofta orättvis bransch. Som kvinna får man jobba ännu hårdare, därför har förlaget WiiBii music fötts. Det syftar till att vi alla, om vi jobbar tillsammans, kan bidra till en långsiktig, hållbar och mer jämställd musikindustri för att göra musikbranschen rättvisemärkt. Skaparna ska få stå i fokus och de små rösterna ska också får höras!

Mahan kontaktade sin vän Lukas Meijer, som spelar i samma band som Christian Rabb. De tre skrev en låt tillsammans, Without you.
– Jag var i Frankrike då, Lukas var i Sverige och Gromee var i Polen. Alla hade var sin idé och vi skickade musik via nätet och skrev låten.
Gromee bjöd in Mahan att spela i Zakopane, en liten by uppe i bergen där många firar nyår. Efter spelningen ville Gromee prata om ett kommande album. Han ville gärna få hjälp med fler låtar.
– Jag har blivit lite av en ”ghost-writer” för honom. Jag gillar det samarbetet, det är kul, säger Mahan.

Gromee och Mahan lyssnade igenom låtar hon hade med sig och Gromee fastnade genast för flera, däribland Lingo och Light Me Up. Den sistnämnda ville han skicka till polska Melodifestivalen, som i år öppnat upp att man kan ha artister även från andra länder. Låten är skriven av Lukas Meijer, Christian Rabb och Mahan Moin tillsammans med Gromee och framförs av Lukas och Gromee.
När polska Melodifestivalen avgjorts stod Light Me Up som etta. Den polska finalen var tredje gången Mahan Moin tävlade i en nationell final i Europa, i år hade hon också låten High on love som kom tvåa i tjeckiska finalen med bland annat svenska producenten Jon Hällgren och Ellie Wyatt.
Förra året hade hon tillsammans med låtskrivarna Andreas Stone Johansson och Denniz Jam låten Exodus i final i Schweiz.

Men den här gången gick det alltså hela vägen, hur känns det?
– Fantastiskt. Det här är en sådan dröm. Jag sa för två år sedan till min sambo: ”Jag ska vara med i Eurovision!” Jag tror inte på hokuspokus, men jag tror att om man lägger fokus på något så drar man till sig bra saker – The law of attraction, säger Mahan Moin.