Kommunalrådet Jan Zielinski (S) är starkt kritisk till hur deras företrädare skött ekonomin och...
...får medhåll av kollegan Fredrik Jönsson C) som kan konstera att det sakans 10 miljoner i budgeten för 2018.

Hotas av rekordunderskott

SVALÖV Det väntar minst sagt bistra tider gällande ekonomin i Svalövs kommun.
Istället för att visa upp 13 miljoner kronor extra i budgeten för 2018 hamnar siffrorna istället på saknade 10,5 miljoner.

Däribland har kommunstyrelsens förre ordförande Birgitta Jönsson (S) rätt att plocka ut 2,5 miljoner kronor i pensionsersättning.
Och mycket av det nu väntade underskottet skyller den nya majoriteten med S, C, M p, V och Fi på sina företrädare i M och L.
Inte minst bildningsnämnden står i skottgluggen:

– I processen att ta fram en kompletteringsbudget har det framkommit att det i den ordinarie budgeten redan finns en inbyggd och dold besparing på fyra miljoner kronor för bildningsnämnden, säger de båda kommunalråden Jan Zielinski (S) och Fredrik Jönsson (C).
De båda framhåller samtidigt att det kan bli svårt att söka statsbidrag för skolan med tanke på att det under året skett nedskärningar inom grundskolan.
Det är tvärtemot vad som gäller för Svalöv för att få bidrag, där pengar ska se till att stötta utbildningen.
– Nu visar det sig att det skett nerskärningar med 6,6 miljoner kronor, pengar som nu måste återföras för att kommunen ska kunna ta del av bidragen.
Pengar rinner också ut för de elever som går på gymnasieskolor utanför kommungränserna.
Här betalar Svalöv en viss summa och den har hittills uppgått till 7,8 miljoner kronor.
En del i underskottet är även den ersättningen kommunstyrelsens förre ordförande Birgitta Jönsson får i pensionslösning.

Totalt handlar avtalet om 2,5 miljoner kronor.
Därmed tvingas nu det nya styret att dra i handbromsen. På minussidan finns 6,6 miljoner kronor som måste tillbaka för att få statsbidrag, 5,2 miljoner har intäkterna för färre invånare hamnat på, 2,5 i pensionsförmåner, fler elever på skolor i andra kommuner 7,8 samt vård och omsorg som behöver ytterligare 1,4 miljoner.
Summa summarum 10,5 miljoner kronor och för att komma på ett nollresultat måste man plocka fem miljoner ur resultatutjämningsfonden, tre miljoner ska sparas inom olika förvaltningar och dessutom görs en extra utdelning ur det kommunala bostadsbolaget Svalo på tre miljoner kronor.
Zielinski och Jönsson:

– Vi kan konstatera att förutsättningarna ser dramatiska ut med tanke på att prognosen i april visade positiva resultat och nu ligger på ett underskott på 23,5 miljoner kronor.
– Det är svårt att förstå hur man tänkte när man inom bildningsnämnden underbudgeterade med fyra miljoner kronor samtidigt som man inte tagit höjd i budgeten för ökade antalet gymnasieelever.
De båda är också fundersamma hur de 6,6 miljoner kronorna ska återföras för att få statsbidrag gällande grundskolan.

– Det är en en nödvändighet att få ta del av statsbidragen för att bibehålla standarden, men framförallt utveckla skolan.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×