Skurupsfestival gör comeback

skurup Den 2 juni är det åter dags för Skurupsfestivalen som haft ett uppehåll sedan 2015.

Fem tjejer på Skurups folkhögskolas jazzlinje jobbar med att få till en jämställd gratisfestival som ska vara öppen för alla Skurupsbor. En av arrangörerna är Kajsa Bylund, som går första året på linjen.
– Det känns jätteroligt. Vi fick höra om festivalen när vi började på skolan men har inte upplevt den själva, säger Kajsa Bylund.
Precis som tidigare år är målet en lika fördelning av manliga och kvinnliga artister.
– Vi som anordnar det här upplever att det fortfarande är väldigt ojämställt i musikbranschen. Det ser vi också på vår utbildning, det är ungefär tio procent tjejer på jazzlinjen och en stor andel av tjejerna sjunger medan instrumentalisterna är män. Det är normer om hänger kvar.
– Sen lägger vi även ett stort fokus på att det ska vara en festival där vi kan sammanbinda invånarna i Skurup med folkhögskolan. Även om den har funnits länge upplever vi det fortfarande som att de är segregerade från varandra.
Arrangörerna har fått 25 000 kronor från Region Skåne för evenemanget.
– Det gör att vi kanske kan ge fler artister en ersättning och få hit fler.
Musiken ska spegla musiklinjerna på skolan, och det blir både jazz, pop, rock och folkmusik. Men även övriga program på skolan involveras så att det bland annat blir filmvisning och poesiläsning. När det kommer till maten ligger fokuset på ekologiskt och närodlat och den blir också helt vegetarisk.
Skurupsfestivalen arrangerades senaste gången 2015 och när den återuppstår den 2 juni på skolans område blir det den åttonde gången som festivalen anordnas. Artisterna är än så länge hemliga men på Skurupsfestivalens facebooksida kommer de avslöjas så småningom.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×