Sousou och Maher Cissoko blev årets artist på Folk- och världsmusikgalan i helgen. Pressbild

Skånsk duo årets artist

Den skånska duon Sousou och Maher Cissoko vann det prestigefullt pris är årets artist på Folk- och världsmusikgalan i Norrköping i helgen.

Sousou och Maher Cissoko med rötter i Skåne och Senegal utsågs till årets nykomling på första Folk- och världsmusikgalan 2010 och sedan dess har de nominerats fyra gånger. Duon har gett ut flera album och är en av Sveriges mest välkända och välrenommerade världsmusikgrupper.
De har spelat i USA, turnerat i Östafrika, i Kenya, Uganda och Tanzania och driver även ett kreativitetscenter i Senegal. Efter helgens Folk- och världsmusikgala kan de även titulera sig årets artist 2018.

Motiveringen till Sousou och Maher Cissoko utnämning löd: ”Det är inte kulturer som krockar, det är människor som möts” och den är också ett slags motto för årets vinnare.

Till årets nykomling var Malmöbaserade Trio Wolski nominerad men här gick priset till den unga fiolduon Vågspel – Alice Klint och Kristin Kennemark från Västergötland.
Här löd motiveringen bland annat: ”Unga, drivna och ambitiösa utforskar de världen i en virvlande blandning av lek och allvar, eget och traditionellt i ett kokande samspel. Ibland sticker saker verkligen upp på västgötaslätten!”.

Andra priser som delades ut på galan var årets hederspris till Ulf Gruvberg och Carin Kjellman som är musiker men också producenter och programledare i olika sammanhang, årets utgåva till cd:n ”Matriarkerna” av och med duon Sara Parkman och Samantha Ohlanders och årets arrangör till Flamencofredag, en förening som lyft intresset för flamencon inte bara på hemmaplan i Stockholm.

I år delades också ut ett pris till bästa produktion eller projekt med målgruppen barn och unga. Här vann den unga folk- och världsmusikföreningen Folk You.
Sedan tre år tillbaka delar också Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå Stim ut ett speciellt pris till årets kompositör och här var det accordeonisten och kompositören Lisa Långbacka från Stockholm som vann.