I övre foajén framför Christine Brorsson Min Vrå. Foto: Gunilla Wedding
Lidia Wos dansverk heter I can’t remember where, when and why? rör sig mellan tre olika platser i Palladiumhuset. Foto: Gunilla Wedding
I källaren på Palladiumhuset framför Malin Astner och Henrik Andersson dansverket Socialt förenade människor X. Foto: Gunilla Wedding

Femton verk på danskonstrunda

Från källaren, via foajé och scenrum och hela vägen upp i Studion. Tisdag 10 april bjuder Palladiumhuset i Malmö in till Skånes första danskonstrunda med 15 olika dansverk som pågår samtidigt.
– Påskens konstrunda på Österlen snöade bort men här kan man få en ny chans med dans, säger Lars Eidevall, konstnärlige ledare för Dansstationen.

Room X:
Danskonstrunda i Palladiumhuset i Malmö, tisdag 10 april 18-21.30 Idé och iscensättning: Miguel Cortés och Claudine Ulrich från Flytande galleriet
Medverkande: Graham Adey, Malin Astner/Henrik Andersson, Christine Brorsson, Miguel Cortés, Majula Drammeh, Khamlane Halsackda, Kirstine Ilum, Johanna Jonasson/Memory Wax, Maria Naidu, Ingrid Rosborg, Malin Skoglund, Sanna Blennow, Claudine Ulrich, wecollective och Lidia Wos.Ljuddesign: Imulto Tonsättare: Kent Olofsson Fotomontage: Miguel Cortés

Initiativtagarna till danskonstrundan är Miguel Cortés och Claudine Ulrich på Flytande Galleriet i Malmö. Evenemanget har sedan vuxit fram i samarbete med Dansstationen och fått det gemensamma namnet Room X. Totalt framförs 15 olika dansverk, skapade av ett flertal av Skånes fria danskonstnärer, under de tre timmar som Room X är öppet på tisdagen.
– En av poängerna är att visa på mångfalden som finns i den samtida dansen i regionen, förklarar Sofia Wickman som är marknads- och pressansvarig på Danststationen. Det finns så många olika ingångar i dans och att få uppleva allt det här under ett tak och en enda kväll är fantastiskt.
– Förutsättningarna från början var det gemsamma temat trygghet och otrygghet men sedan har allt lämnats öppet under resans gång, berättar hon vidare om Room X. Det finns stationer för alla dansverk men alla är inte stationära.
De 15 dansverken framförs på olika platser i Palladiumhuset – källaren, entrén, foajén, salongen, scenen, övre foajén och studion – och besökarna utrustas med en numererad karta. Man kan sedan se verken i vilken ordning man vill och en del av verken rör sig också runt i huset. I övre foajén kommer de till exempel att möta dansaren Christine Brosson som framför sitt och regissören Stephen Rappaports verk Min vrå mitt emot dansaren och koreografen Nidia Martinéx Barbier som framför sitt eget verk Magdalena.
– I Min vrå möter man en gestalt som har bosatt sig här på teatern, som är ensam och väldigt glad när det kommer folk, berättar Christine Brorsson. Vem kvinnan/gestalten är är upp till publiken att göra sig en bild av. Hon har en vrå här i garderoben som hon gjort till sin egen och hon känner till allt som hänt här sedan teater invigdes 1920.
Att ingå i ett större danssammanhang som Room X tycker Christine Brorsson är jätteroligt.
– Det är så många olika konstnärskap som blandas här och man ger varandra energi och bygger ett sammanhang, säger hon.

Bakom scenen kan man om man har tur hitta dansaren och koreografen Lidia Wos. Tur för att hon i sitt egenskapade verk I can’t remember where, when and why kommer att röra sig på flera ställen i Palladiumhuset.
– Mitt verk handlar om en karaktär som är vilse och letar efter en plats som är trygg, förklarar hon. Jag arbetar med tre olika solon och under de tre timmarna rör jag mig mellan platsen här bakom scenen, foajén och dörren. Jag har en väska med mig och det ska bli spännande att se hur folk reagerar – kanske någon erbjuder sig att bära den åt mig.
Room X tycker hon är ett väldigt intressant projekt att vara en del av.
– Vi lära känna varandra och inspireras av varandra, säger hon. Du ser hur olika det är – mitt verk är mycket rörelsebaserat medan andra till exempel är mer berättande. Det här har varit en väldigt bra och rik process för hela gruppen.

Förutom temat trygghet och otrygghet så ska också en gemensam musik- och ljudbild, skapad av tonsättaren Kent Olofsson, knyta ihop verken med varandra och med huset.
– Själva idén är att göra musik och ljud som skapar en atmosfär här, berättar han. Det har varit mycket att förhålla sig till och de olika verken kräver ganska olika musik – från jazzmusik till Christine Brorssons verk till mer meditationsmusik. Och så ska allt harmoniera med vartannat.
– Sedan har jag naturligtvis följt temat också, fortsätter han. Det har gett sig själv. Ibland är det mer vilande musik och ibland mer orolig, ibland mer harmonisk och ibland med disharmonisk.

För den som missar denna djupdykning i skånsk danskonst blir det fler tillfällen framöver. 8 maj flyttar Room X in på Ystads teater och 12 oktober på Landskrona teater.
– Ett syfte med projekten är också att levandegöra de här olika teaterhusen, berättar Lars Eidevall.

Room X:
Danskonstrunda i Palladiumhuset i Malmö, tisdag 10 april 18-21.30 Idé och iscensättning: Miguel Cortés och Claudine Ulrich från Flytande galleriet
Medverkande: Graham Adey, Malin Astner/Henrik Andersson, Christine Brorsson, Miguel Cortés, Majula Drammeh, Khamlane Halsackda, Kirstine Ilum, Johanna Jonasson/Memory Wax, Maria Naidu, Ingrid Rosborg, Malin Skoglund, Sanna Blennow, Claudine Ulrich, wecollective och Lidia Wos.Ljuddesign: Imulto Tonsättare: Kent Olofsson Fotomontage: Miguel Cortés