Från

Femton verk på danskonstrunda

I övre foajén framför Christine Brorsson Min Vrå. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Från källaren, via foajé och scenrum och hela vägen upp i Studion. Tisdag 10 april bjuder Palladiumhuset i Malmö in till Skånes första danskonstrunda med 15 olika dansverk som pågår samtidigt.
– Påskens konstrunda på Österlen snöade bort men här kan man få en ny chans med dans, säger Lars Eidevall, konstnärlige ledare för Dansstationen.

Initiativtagarna till danskonstrundan är Miguel Cortés och Claudine Ulrich på Flytande Galleriet i Malmö. Evenemanget har sedan vuxit fram i samarbete med Dansstationen och fått det gemensamma namnet Room X. Totalt framförs 15 olika dansverk, skapade av ett flertal av Skånes fria danskonstnärer, under de tre timmar som Room X är öppet på tisdagen.

– En av poängerna är att visa på mångfalden som finns i den samtida dansen i regionen, förklarar Sofia Wickman som är marknads- och pressansvarig på Danststationen. Det finns så många olika ingångar i dans och att få uppleva allt det här under ett tak och en enda kväll är fantastiskt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Utebliven kalendern upprörde utlandssvenskar

Årets julkalender ,”En hederlig jul med Knyckertz”, kan numera ses även i utlandet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

På onsdagsmorgonen var det premiär för årets julkalender, "En hederlig jul med Knyckertz", men den som tänkt sig att följa kalendern från utlandet via SVT Play blev besviken. Av rättighetsskäl kunde programmet inte ses utanför Sveriges gränser.

– Vi har fått många och starka reaktioner från våra tittare som bor utomlands. De kunde inte se premiärprogrammet av julkalendern och blev väldigt besvikna, säger Pernilla Ståhl, kommunikationsansvarig på SVT, till TT.

Senare under dagen meddelade SVT dock att problemet var löst.

"SVT och produktionsbolaget Unlimited stories kommer nu med en tidig julklapp. Vi har löst rättigheterna för "En hederlig jul med Knyckertz" så du och alla andra kan få följa den tillsammans", skriver SVT på sociala medier.

Lund

S vill se handling för att rädda kulturella sektorn

Lund
lund Den kulturella och kreativa sektorn i Lund behandlas styvmoderligt, menar Socialdemokraterna. Detta har lett till att allt fler aktörer väljer att flytta sin verksamhet i Malmö. S kräver nu att kommunen agerar innan det är för sent.

– Just nu händer det inte mycket från kommunens sida. Vi behöver sätta oss ner med sektorn och lyssna på vad den vill. Det är väldigt oroande att stora företag väljer att lämna Lund, nu senast Anagram som är ett stort och klassiskt Lundaföretag. Vi tycker inte att kommunen tar de här signalerna på allvar, säger Sebastian Jaktling (S), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Han nämner att kommunen nyligen tagit fram ett näringslivsprogram som alla nämnder ska yttra sig om. I den nämns ordet kulturell en gång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA påstås ha bevis för ryska anfallsplaner

USA:s utrikesminister Antony Blinken på Natomöte i Riga.
Foto: Roman Koksarov/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s utrikesminister säger sig ha "bevis" på att Ryssland har planer på aggressiva insatser mot Ukraina.
Utspelet gjordes under militäralliansen Natos utrikesministermöte i Riga i Lettland.

Ordkriget mellan Ryssland och Nato intensifierades under Natomötet i Riga som pågick två dagar. Mötet avslutades på onsdagen, men många av representanterna fortsätter till Sverige för möte med Europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE utanför Stockholm på torsdagen.

Ekonomiska hot

På en pressträff i samband med Natomötet sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att man har uppgifter om Rysslands planer:

– Vi är djupt oroade över bevis som visar att Ryssland har utformat planer på betydande aggressiva rörelser mot Ukraina, planer som inkluderar försök att destabilisera Ukraina inifrån, samt planer på stora militära insatser, säger han enligt AFP.

– Vi är tydliga gentemot Kreml. Vi kommer att svara med bestämdhet, vilket inkluderar en rad ekonomiska åtgärder (riktade mot Ryssland) som vi tidigare undvikit att utnyttja.

Krav från Kreml

Från Moskva kom lika intensiva utspel.

Rysslands president Vladimir Putin kräver garantier om att Nato inte expanderar vidare österut, och att militäralliansen inte placerar vapen nära den ryska gränsen, skriver AP.

Putin vill också ha detaljerade samtal med västländer om Natos förhållningssätt visavi Ryssland. I uttalandet säger Putin att Moskva kan behöva "juridiska garantier för landets säkerhet".

Men Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba upprepade vid Natomötet den ukrainska hållningen att Ryssland inte kan stoppa närmare kontakter mellan Nato och Ukraina:

– Ryssland . . . har ingen talan i sådana diskussioner, sade Kuleba på ett möte med pressen.

Utrikesminister Kuleba hävdar under Natomötet att Ryssland har samlat 115 000 soldater nära den ukrainska gränsen, bland annat på den annekterade Krimhalvön och i de två regioner i öst som är ockuperade av proryska separatister.

Grim Berglund/TT

Sport

Undantaget säkrat – United får spela hemma

Manchester United får spela matchen mot Young Boys på hemmaplan. Arkivbild.
Foto: Michael Regan/AP/TT
Sport
Sport

Manchester United får spela nästa match i Champions League på hemmaplan – motståndarlaget Young Boys har undantagits från de stränga karantänsreglerna i hemlandet Schweiz.

Sedan de nya inresereglerna infördes behöver den som reser till Schweiz från Storbritannien sitta i karantän i tio dagar. Men på sin hemsida skriver Young Boys att kantonen Bern gjort ett speciellt undantag för laget.

Innan beslutet togs fördes diskussioner om andra lösningar, bland annat att spela matchen på neutral mark i ett land som inte innefattas av de stränga inresereglerna. Men nu får alltså Victor Nilsson Lindelöf och hans lagkamrater spela matchen på hemmaplan.

Matchen spelas på onsdag den 8 december.

Ekonomi

Regeringen vill strama åt arbetskraftsinvandring

Statsminister Magdalena Andersson håller tal på LO:s pågående kongress i Folkets Hus i Stockholm.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Statsminister Magdalena Andersson (S) vill strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring med ett krav på bindande anställningsavtal.
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke höjer varningsflagg för initiativet.

– Låt oss inte ta till någon storslägga och förstöra ett system som i huvudsak fungerar och som dessutom är väldigt avgörande för vår tillväxt, säger Jan-Olof Jacke.

De fall där någon lurats hit på falska premisser och tvingas jobba med undermåliga arbetsvillkor vill han dock sätta stopp för.

– Det måste beivras – självklart. Men låt oss inte ta den lilla, lilla andel av arbetskraftsinvandringen som ursäkt för att slå sönder ett system som i huvudsak fungerar väl, säger han.

"Slavliknande villkor"

Den nytillträdda statsministern presenterade förslaget om skärpta regler under ett tal på den pågående LO-kongressen. Siktet är inställt på ett lagförslag innan årsskiftet.

– Det får vara slut på arbetsgivare som lockar hit utländska löntagare och sedan låter dem arbeta under slavliknande villkor, säger hon i talet.

Hon vill nu skärpa reglerna för att komma åt oseriösa arbetsgivare som lockar folk till Sverige och sedan inte ger dem det arbete de utlovat.

– Det är skamligt och det ska självklart inte vara lagligt, säger Andersson.

TT: Räcker det här?

– Nej, men det är ett steg på vägen. Det är ingen hemlighet att vi vill ha en arbetsmarknadsprövning, det har vi kongressbeslut på, säger Andersson på en efterföljande pressträff.

Hon tror att hon kan få med sig en majoritet i riksdagen för förslaget. Annars blir förslaget ett vallöfte, enligt Andersson.

Konkurrerar ut andra grupper

Det nya förslaget innebär att den som söker arbetstillstånd måste ha ett bindande anställningsavtal när de söker arbetstillstånd.

I dagens system räcker det med att den som vill söka arbetstillstånd i Sverige har fått ett erbjudande om arbete. Villkoren för anställningen kan sedan ändras när arbetstagaren kommit till Sverige.

Enligt Anders Ygeman (S), som så sent som i går blev integrations-, migrations- och idrottsminister, gör de nuvarande reglerna att andra grupper konkurreras ut.

– Vi har en ganska stor arbetskraftsinvandring till okvalificerade arbeten där vi har en stor kö av människor som har kommit till Sverige med flyktingskäl, som då konkurreras ut av arbetskraftsinvandring.

Ygeman lyfter att arbetskraftsinvandring till okvalificerade arbeten försvårar för integrationen.

Gav känga

Andersson passade på att ge en känga till Moderaterna på LO-kongressen.

– När Moderaterna styrde kunde de inte säga rakt ut att de ville sänka facket, i stället införde man kryphål för oseriösa arbetsgivare, inte minst när det kommer till arbetskraftsinvandringen.

LO mottog beskedet med glädje.

– Det är ett oerhört välkommet besked, säger LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Exakt hur förslaget ser ut har hon ingen koll på än.

– Men jag tolkar det som att det måste finnas något straff om man bryter mot det här, säger hon på en pressträff.

Tea Oscarsson/TT

Olle Lindström/TT

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Dagens krav för arbetstillstånd

Regeringen ska presentera en lagrådsremiss med förslag på nya regler för arbetskraftsinvandring.

Enligt dagens regler måste man uppfylla följande krav för att få arbetstillstånd:

– Ha ett giltigt pass.

– Ha erbjudits ett arbete med arbetsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

– Ha erbjudits lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

– Erbjudas en anställning som gör det möjligt att försörja sig. För att uppnå kravet på försörjning måste man arbeta i den omfattningen att lönen kommer upp till minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

– Arbetsgivaren ska ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för dig när du påbörjar anställningen.

Källa: Migrationsverket

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Malmö

Höjda avgifter på museum slopas

Det blir fortsatt gratis för barn och pensionärer att gå in på Malmös museer.
Foto: Arkivbild
Malmö
MALMÖ Socialdemokraterna och Liberalerna gjorde en kovändning vid onsdagens möte med kulturnämnden. De föreslog nämligen att de höjda avgifterna på stans museer ska slopas.

– När förslaget om de höjda avgifterna kom upp fanns det motförslag från både Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Då insåg vi att vi inte skulle få någon majoritet för avgiftshöjningarna varför beslutet blev att nuvarande avgifter gäller, berättar kulturnämndens ordförande Frida Trollmyr (S).

Det förslag som kulturförvaltningen har tagit fram innebar bland annat att inträdet för vuxna som höjas från 40 till 100 kronor för ett besök på flera museer och att en pensionärsavgift på 50 kronor skulle införas. Barn och unga under 20 år skulle fortsätta gå in gratis.

Framförallt Vänsterpartiet pläderade för konsekvenserna av för höga avgifter men även Sverigedemokraterna tyckte att höjningen var för stor. Moderaterna kom då med en kompromiss om att vuxna som har ett barn med sig också skulle gå in gratis.

Kulturnämndens ordförande Frida Trollmyr (S) tvingades stoppa avgiftshöjningarna på museerna.
Foto: Jeanette Thelander

– Det hade inneburit att vi fick in ännu mindre intäkter. Anledningen till att avgifterna behövde höjas var att det behövs mer resurserna för att hålla museerna igång, förklarar Frida Trollmyr.

Hon pekar på att konsekvenserna är de icke höjda avgifterna kan komma när budgeten för nästa år ska diskuteras i januari. Då kan flera satsningar frysa inne.

Sport

Åtta bom för Stina Nilsson i supersprinten

Stina Nilsson. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

Stina Nilsson fick följa helgens världscup i Östersund från sidan efter att ha petats från truppen.

I stället tävlade hon under onsdagen i supersprint i IBU-cupen – nivån under världscupen – i norska Sjusjøen.

Där slutade hon på en 19:e-plats. Stina Nilsson var en av fem svenskar som gick till final i supersprint.

– Jag tycker det var jättebra. Jättekul att testa på supersprint, säger hon till SVT.

Bästa svenska för dagen var Emma Nilsson på en niondeplats. Stina Nilsson hade snabbaste åktiden, men dessvärre åtta bom i skyttet, vilket var flest av alla.

– Jag drog en riktigt kostsam fyra, men det var bra fart under skidorna, säger hon.

Italienska Linda Zingerle tog förstaplatsen i loppet.

På fredag fortsätter IBU-cupen i Sjusjøen med sprinttävling.

Malmö

24-åring slog frun med sprejburk

Malmö
Malmö 24-åringen misstänks ha misshandlat sin fru under ett halvårs tid, bland annat med sprejflaskor och kniv. Nu ställs han inför rätta för grov kvinnofridskränkning.

I mars i år misstänks mannen ha slagit sin fru upprepade gånger med en sprejburk i huvudet så att hon började blöda. Några månader senare skar han henne i nacken med en kniv, drog henne i håret och slog henne ett flertal gånger i huvudet.

Under hösten fortsatte misshandeln vid flera tillfällen innan han greps och häktades misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Nu åtalas mannen för grov kvinnofridskränkning och övergrepp i rättssak efter att ha försökt hindra henne från att ringa polis. Mannen förnekar brott.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL