Solsystem
Dinosauriernas värld
Katter med klös

Fantastiska fakta och yoga för barn

Ung kultur

Katter med klös, Opal, är en läcker bilderbok om katter av alla de slag med mycket fakta serverade på ett läckert och fantasieggande sätt. Katter lever i alla miljöer från het öken till snöiga berg i Himalaya. Men hur kom det sig att katten blev vårt husdjur? Valde vi den eller valde den oss? Är det sant att en katt alltid landar på fötterna? Vad använder katten morrhåren till? Varför lyser kattens ögon i mörkret? Owen Davey ger svaren på detta och mycket mer som du kanske aldrig ens undrat över. Färgglada grafiska bilder i retrostil.
Dags att introducera lite astronomi för fyraåringen? Professor Aristokatts Solsystem är en lättsmält presentation av solen och planeterna. Professor Aristokatt och hans kompisar tar oss med på en resa med sitt lilla rymdskepp. Vi passerar planeterna i tur och ordning och får lite fakta serverade av Dominic Walliman och Ben Newman, Opal.
Dinosaurieböcker går det tretton på dussinet av. Titta in i dinosauriernas värld av Alex Frith och Peter Scott, Ordalaget bokförlag, är en bilderbok med mängder av små flikar att lyfta på för att se små detaljer eller saker som egentligen inte syns. Det är en bok för små dinosauriefantaster, massor med namn och nördiga fakta. Illustratören har tagit till sig av senare års forskningsresultat, många av dinosaurierna är både färgglada och befjädrade. Några små däggdjur syns i undervegetationen, fåglarnas urfäder flaxar förbi och havssköldpaddor, ormar och sniglar kravlar och slingrar även efter det att den stora meteoriten slagit ner och fått dinosaurierna att dö ut.
En regnig dag eller bara pysselsugen? Bläddra i Kreativa Karins pyssel året runt av Karin Andersson, utgiven av Bonnier Carlsen. Med läckert och tilltalande formspråk presenteras såväl idéer som instruktioner. Du kan göra spelplaner med hjälp av pärlplattor, påskhus och ägghattar, dekorationer till jul eller halloween eller ätbart pyssel som godisstrutar, slush eller marängspöken. Allt är noga beskrivet och måttsatt och de instruktiva bilderna gör recepten och instruktionerna lätta att följa.
Helt annan typ av aktivitet är det i Sagoyoga av Filippa Odevall och Karin Lundström, Bonnier Carlsen. Här är det övningar för barn i yoga, andning och avslappning. Med tanke på all tid som även ganska små barn nu tillbringar framför skärmar av olika slag är det säkert bra med avslappningsövningar. Baserad på grundläggande yogaövningar har Filippa Odevall skrivit sagor som med inspiration från naturen låter barnen andas som en elefant, vrida sig som en ödla i solen eller stå som ett träd och balansera på ett ben. Övningarna tränar balans, styrka och smidighet och säkert även koncentration.
Kombinationen saga och rörelse fungerar säkert både i förskola och i de lägre skolåren. Bokens författare och illustratör är båda engagerade i skolyoga, ett företag som utbildar skolpersonal i yoga för barn.