Det finns ett stort motorintresse hos ungdomarna i Hörby och det är många som kör A-traktor och Epa-traktor. arkivbild
– Vi vill säkra återväxten i veteranfordonssvängen, säger Per Persson Landqvist.

Unga motorintresserade ser till att säkra återväxten

HÖRBY/JÖNKÖPING Den gångna helgen hölls Skandinaviens största bil- och mc-mässa på Elmia i Jönköping.
Flera motorintresserade flickor från Hörby var med bland utställarna, liksom motorentusiasten Per Persson Landqvist från Viggarum, utanför Hörby.

Skånskan har flera gånger berättat om det stora motorintresset bland ungdomarna i Hörby. Många av dem kör A-traktor och Epa-traktor och älskar att meka med sina bilar på fritiden.
Per Persson Landqvist är slöjdlärare på Georgshillsskolan och själv stor motorentusiast. Han är dessutom vice ordförande i Classic MC Moped Club, CMMC.
När han blev varse att många av hans elever var lika motorintresserade som han själv, hjälpte han dem att bilda en sektion för A-traktorer och Epa-traktorer i CMMC.
I helgen fick tre av flickorna i A-traktorsektionen – Amanda Tjäder, Nathalie Olsen och My Sjunnesson – följa med till bil- och mc-mässan på Elmia, där Classic Mc Moped Club ställde ut i en av montrarna.
Klubben fick för övrigt pris för bästa montern i C-hallen på mässan.

Bilsport Performance & Custom Motor Show är en av landets största motormässor. I fjol kom det nästan 75 000 besökare till mässan.
– I år ville Elmia ha montrar där det hände något hela dagen. Vi kom på den ljusa idén att låta några ungdomar följa med och hjälpa till att rekonditionera en gammal mc från 1958 – en DKW 125:a, berättar Per Persson Landqvist.
Ungdomarna gjorde ett strålande jobb, berömmer han.
– Detta är fantastiska ungdomar. De växer verkligen med uppdraget. De rengjorde motorcykeln, plockade isär skärmarna och högglanspolerade dem och snyggade upp dem. Senare fick de även hjälpa till att fixa till en moped. Vi hade en del äldre medlemmar med oss också på mässan och ungdomarna och de turades om att jobba i montern.

Per Persson Landqvist säger att det är viktigt att sprida motorintresset vidare till den unga generationen, och han vill att fler ska få upp ögonen för motorhobbyn.
– Vi vill föryngra och visa att en ny generation är på gång. Det handlar om att rädda återväxten i veteranfordonssvängen.
– Genusperspektivet är också kul. I Hörby är det lika många tjejer som killar som är med i klubben. Det är en förmån att få jobba med de här ungdomarna som slöjdlärare. Jag är stolt över att ha såna ungdomar i min omgivning.
CMMC är en rikstäckande klubb, med säte i Arlöv där den startades en gång. I och med att Per Persson Landqvist är vice ordförande och numera bor utanför Hörby har klubben även fått fäste i Hörbytrakten.
Per Persson Landqvist berättar att initiativet i Hörby, att låta ungdomarna bilda en egen sektion och vara med på mässan, hyllas av Motorhistoriska riksförbundet.

– De ser väldigt positivt på detta. Vi har skrivit in 20 ungdomar som medlemmar bara i Hörby.
A-traktorungdomarna i Hörby har länge letat efter en lokal där de kan samlas och meka med sina bilar. Nu ser det ut som att en lösning är på gång.
– Vi har ett bra samarbete med näringslivet i Hörby, och ska träffa Yrkesgymnaiset i Hörby om några dagar och det verkar som att ungdomarna kommer att få vara hos dem med sina bilar, säger Per Persson Landqvist.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×