Set Mattsson. Foto: Kim Ekvall

Med medkänsla i Malmöroman

Litteratur/recension

BOK
Kvinnan vid kanalen
Författare: Set Mattsson
Förlag: Historiska media

För att få till en riktigt bra historisk roman eller deckare behöver man inte bara fakta och kunskap om vad som skedde under just den tidseran man beskriver. Man behöver också en känsla för hur människorna tänkte, kände, vad de skulle kunna veta utifrån den världsbild de hade.
För varje tid har sin psykologi och det är den som är svårast att frammana. Speciellt som läsarna kanske inte heller var där.
Det här lyckas Set Mattsson bra med i sin spänningsroman Kvinnan vid kanalen, där polisen Douglas Palm försöker lösa brott i 50-talets Malmö. I denna den fjärde romanen om Douglas Palm möter vi en ganska trött och desillusionerad person utan så många ljusglimtar i tillvaron.
Hustrun Anna och han glider alltmer isär. Samlivet har gått i stå och deras hemmakvällar känns så deprimerande och innehållslösa att man ryser. Samtidigt är deras relation som en långsamt tickande bomb färdig att brisera vid minsta lilla.
Det är istället på jobbet Palm lever upp. Och nu har han fått ett underligt mord på halsen. En man som figurerat i den undre världen som hallick, småfifflare och allmänt kriminell hittas död i sin säng. Han är fastbunden och läpparna är målade i bjärt rött. Mannen bor på Väster, ett område där ingen respektabel person sätter sina fina fötter.
Om de inte vill hitta en flicka för natten vill säga, eller för timmen. För där vimlar av gatflickor och skumma figurer.

En av nattens fjärilar är Sigrid. Hon är ännu ung och liknar Marilyn Monroe har hon fått veta. Nu vill hon sluta för att få tillbaka den dotter som togs ifrån henne redan vid födseln. Men samhället är inte nådigt mot en som har hamnat snett, i synnerhet inte en kvinna. Föraktet och övergreppen sätter sina spår. Hennes tragiska berättelse flätas in i intrigen, liksom andra samhällets olycksbarns.
Mattsson rör sig självsäkert i Malmös skumma kvarter under 50-talet. Det känns precis så inskränkt och cyniskt som man kan tänka att det var. Där är smutsiga, illaluktande hotell, skrämmande kvinnosyn, fiffel och brutalitet inom poliskåren. Och ingen ställs till svars utom kvinnorna. Det är som om den samlade frustrationen i samhället ska tas ut på dem. Och det här gestaltar Mattsson med medkänsla.
Det grova språk och cyniska hållning som gestaltas mjukas upp av en viss empati från den allvetande berättaren.
Själva intrigen är också trovärdig, även om en av bihistorierna är helt onödig och inte tillför något utan istället tenderar att underminera huvudhistorien. Men jag avslutar ändå boken med att i andanom känna matos, cigarettrök och billig fylla i ett mörkt och trist Malmö.

BOK
Kvinnan vid kanalen
Författare: Set Mattsson
Förlag: Historiska media