”Kommer smälta in i folks vardag”

Här testas hur en övervakningskamera kan placeras i ett rum genom AR-teknik.Foto: Axel Hilleskog
Artikel På fredagen demonstrerade Lunds universitet möjligheterna för företag och offentlig verksamhet att använda sig av VR- och AR-teknik.

Utan att ha spelat Pokémon Go är det nog en del som hört talas om det och förstått att spelet låter användaren röra sig i en verklig miljö där man kan finna virtuella pokémons.

Det här kallas för AR-teknik, på engelska augmented reality, där verkligheten och en virtuell värld kombineras. Med VR-teknik är användaren däremot helt omsluten av den virtuella världen. Båda teknikerna demonstrerades i VR-labbet på Ingvar Kamprad Designcentrum på fredagen för att visa vilka möjligheter som finns för företag och offentlig verksamhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Brittiskt kulturliv i fortsatt Brexit-protest

Regeringen i Storbritannien och kulturminister Oliver Dowden får ta emot en hel del klagomål från frilansande kulturarbetare, på grund av Brexit. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Brittiska kulturutövare fortsätter att protestera mot de hinder som Brexit skapar, skriver The Guardian. Andrew Edwards, designer för teater och opera är den senaste att skriva ett öppet brev till den brittiska regeringen, där han vädjar om att de ska fortsätta att förhandla om visumreglerna, så att frilansande kulturutövare kan ta sig runt i Europa utan problem.

Andrews brev har skrivits under av 114 koreografer, skådespelare och designers.

Själv var han på väg till ett arbete i Österrike när han blev kvarhållen av tullen i Amsterdam. Han missade sitt anslutande plan och fick stanna i den nederländska staden i två dagar, där han tvingades att själv stå för alla kostnader, trots att han enligt egen utsago hade alla dokument som efterfrågades.

Tidigare har också scenkonstfacket Equity formulerat ett öppet brev till regeringen med samma vädjan, och bland de kända skådespelarna som skrev under syntes bland andra Ian McKellen, Julie Walters och Patrick Stewart.

Enligt kulturminister Oliver Dowden arbetar regeringen för att lösa dessa frågor.

Utrikes

Navalnyj internerad i straffläger

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har två och ett halvt år kvar att avtjäna på ett straff, enligt en rysk domstol. Arkivbild
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har ankommit till ett straffläger tio mil öster om Moskva, rapporterar flera nyhetsbyråer.

I lägret ska regimkritikern avtjäna de dryga två och ett halvt år som enligt en domstol kvarstår på ett fängelsestraff som nyligen omvandlades från villkorlig dom till fängelse.

Aleksej Navalnyj ankomst till strafflägret bekräftades av en rysk kommission för mänskliga rättigheter.

Navalnyj blev akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien i augusti i fjol. Efter att ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari 2021.

Han greps direkt på flygplatsen och fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid i Tyskland.

Inrikes

Man som gått genom isen förd till sjukhus

Mannen gick genom isen på en sjö i Värnamo kommun. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes

En man i 60-årsåldern som gått genom isen på en sjö i Värnamo kommun har hittats av räddningstjänsten och är förd till sjukhus med ambulans, enligt Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson i polisregion Öst. Mannen hittades en timme efter att uppgifterna om en misstänkt drunkning kommit in på söndagsförmiddagen.

Polis eller räddningstjänst har inga uppgifter om skadeläget.

Mannens hund som också fanns med och hamnat i vattnet har kommit upp och kunde tas om hand av en anhörig.

Helena Björk/TT

Sport

Otäcka krascher i super G:n i Val di Fassa

Kajsa Vickhoff Lie råkade ut för en otäck krash i Super-G-loppet i världscupen.
Foto: Alessandro Trovati/AP/TT
Sport
Sport

Norskan Kajsa Vickhoff Lie hängde med bra i de första mellantiderna i världscupen i super-G i italienska Val di Fassa.

Men sedan tappade hon kontrollen och föll handlöst mot marken för att sedan rasa in i säkerhetsnätet med benen först.

På tv-bilderna kunde man höra Vickhoff Lie skrika ut sin smärta.

Tävlingen avbröts i nästan en halvtimme när 22-åringen behandlades av sjukvårdspersonalen i backen, och hon fördes sedan till sjukhus i helikopter.

Men det dröjde inte länge innan olyckan var framme igen.

Österrikiskan Rosina Schneeberger slog i en käpp tidigt i åket och hennes ben vred sig på ett obehagligt sätt innan även hon kraschade in i säkerhetsnätet. Behandlingen i backen pågår.

Italienskan Federica Brignone leder tävlingen.

Ekonomi

Kryptovalutan – 2000-talets tulpan?

Är kryptovalutor här för att stanna? Eller är det den största bubblan sedan 1600-talets tulpanlökshysteri?
Foto: Gillian Flaccus
Ekonomi
Ekonomi Är kryptovalutorna framtidens pengar eller den största bubblan sedan 1600-talets tulpanlökshysterin? En sak är säker: Kryptovalutor är hett eftertraktade just nu.
Till och med en skämtvaluta värderas till miljardbelopp.

Som Finansinspektionen konstaterade i veckan finns det ingen tillförlitligt sätt att värdera kryptovalutor. Värdet består i att människor tror att värdet kommer att öka eller åtminstone kvarstå.

Bitcoin har haft en enorm värdeökning de senaste månaderna. En bitcoin kostar nu motsvarande 380 000 kronor. I oktober kostade den 100 000. 2012 var priset knappt 20 kronor. Men även andra kryptovalutor som Etherium och Binance coin har stigit kraftigt i värde på senaste tiden.

– Det är ungefär som aktiemarknaden, ofta tenderar det att vara så att en dag när börsen går ner tenderar alla att gå ner. På det sättet hänger kryptovalutamarknaden ihop. Om bitcoin går ner tenderar andra att följa efter, säger säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Tidigare i månaden var bitcoin nästan två tredjedelar av hela krytpovalutamarknaden, och det totala värdet på bitcoin uppgår till motsvarande sju tusen miljarder kronor. Hur framtiden ser ut är svårt att svara på, säger Johan Javeus.

– Det som avgör vilket värde bitcoin kommer få i framtiden beror på vilken spridning den kommer få i ekonomin. De som är entusiaster har bilden av att bitcoin kommer slå ut dollarn i framtiden och bli den stora samlande valutan, då kommer värdet bli mycket större än i dag.

– Om man i stället tror att det inte kommer hända, utan att stater och banker kommer reglera det här eller om bitcoin konkurreras ut av andra kryptovalutor går priset åt andra hållet.

Skämtpengar blev värda stora summor

En uppstickare på kryptomarknaden, dogecoin, startade som ett skämt 2013 och finansierade året efter det jamaicanska bobslädelagets medverkan i vinter-OS. Nu har valutan fått stor uppmärksamhet igen.

Dogecoin är en parodi på en populär skämtbild på hundrasen Shiba Inu som florerade på internet runt år 2013. Skaparen av kryptovalutan, Billy Markus, säger i en intervju med Wall Street Journal att han aldrig kunnat tro att skämtet skulle utmynna i något, men i dag går valutans värde på motsvarande 60 miljarder kronor knappast att skämta bort.

Senaste rusningen till kryptovalutan kom i efterdyningarna av Gamestop-hysterin, när Elon Musk twittrade en bild på ett tidningsomslag med en hund på, vilket hans följare snabbt snappade upp att det handlade om dogecoin och valutan stack iväg.

Det finns ett obegränsat antal dogecoins, som från starten var värd 0,00026 amerikanska dollar, vilket går att jämföra med dagens värde på 0,05 amerikanska dollar. Det som började som en parodi år 2013 är nu är den 14:e största kryptovalutan på marknaden.

Bank-hinder för krypto

Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, säger att nästan alla banker är försiktiga när det kommer till kryptovalutor eftersom det är kopplat till kriminalitet i form av penningtvätt och skatteflykt, till exempel.

– Innan banker kan börja inkorporera kryptovalutor i sina tjänster måste man lösa de här problemen först. Banker har krav på sig att inte medverka till den typen av brottslighet.

Det krävs regleringar på kryptovalutamarknaden innan stora finansiella institutioner kan ge sig in i kryptovärlden.

– Reglerarna har ett digert arbete innan regelverket kan komma ikapp, och det är på gång i EU.

Tea Oscarsson/TT

FAKTA

Fakta:

De största kryptovalutorna efter marknadsvärde.

Valuta, kurs*, marknadsvärde

1) Bitcoin, 47 000 dollar, 870 miljarder dollar

2) Ethereum, 1 517 dollar, 171 miljarder dollar

3) Tether, 1 dollar, 35 miljarder dollar

4) Binance Coin, 229 dollar, 35 miljarder dollar

14) Dogecoins, 0,05 dollar, 6,5 miljarder dollar

*Kurserna avlästa fredag klockan 15.30.

Källa: Coinmarketcap

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Svenska herrarna till final med ett nödrop

Sveriges Oskar Svensson (tv) i första växlingen till Karl-Johan Westberg.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Det svenska herrlaget är vidare till final i sprintstafett på VM.
Men det höll på att sluta illa när Karl-Johan Westberg fick problem.

Karl-Johan Westberg försökte avancera i fältet och ge Oskar Svensson en bra position för att säkra en plats i sprintstafettfinalen för Sverige. Då trasslade britten framför ihop sig med en annan åkare vilket gjorde att Westberg fick stanna upp.

– Jag vet inte vad som hände men han vände på sig och stod emot mig. Det var lite kritiskt för det var på slutet. Men jag försökte vara lugn och kände att vi hade ganska bra koll på det och jag fick lita på Oskar, säger Westberg i SVT.

Men Svensson växlade upp och såg till att Sverige gick i mål som trea, vilket räckte till en finalplats. Norge vann semifinalen, följt av det ryska laget. Kanada blev fyra.

Svensson var dock trött efteråt efter en hård sista sträcka.

– Den tog rätt rejält. Men det är en timme vila så det ska inte vara några problem till finalen, säger Svensson i SVT.

På grund av det varma vädret har reglerna ändrats för dagen. Vanligtvis går två lag per semifinal vidare till final och resten på tid. Nu har man i stället ändrat så att fyra lag per semifinal går vidare och två på tid.

Finalerna inleds 13.00. Damerna börjar följt av herrarna.

Anton Johansson/TT

Inrikes

Deltagande i rasistorganisationer kan förbjudas

Kommittén om förbud mot rasistiska organisationer vill kriminalisera deltagande i rasistiska organisationer. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Det ska bli förbjudet att delta i rasistiska organisationer. Det kommer kommittén som arbetar med frågan att föreslå i april, erfar TT.
Kommittén är dock inte enig. Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna vill inte se något förbud.

I juli 2019 tillsatte regeringen Kommittén om förbud mot rasistiska organisationer. Uppdraget var att överväga om det bör införas ett särskilt straffansvar för deltagande i en rasistisk organisation och hur ett sådant förbud skulle utformas.

Kommittén skulle också överväga om det bör införas ett förbud mot rasistiska organisationer.

Kommittén ska lämna sitt betänkande i april. Än så länge finns det en majoritet för att införa ett straffrättsligt ansvar för deltagande i en rasistisk organisation. Enligt vad TT erfar står S, M, C, MP och KD bakom det förslaget.

Upplösa organisationer

Däremot finns det ännu ingen majoritet för att upplösa rasistiska organisationer, men frågan är ännu inte avgjord. I praktiken blir skillnaden inte så stor om människor förbjuds att delta i en rasistorganisation, men en upplösningslagstiftning kräver en grundlagsändring.

Enligt direktiven från regeringen handlar det till exempel om antisemitiska och afrofobiska budskap. Regeringen lyfter också särskilt vit maktmiljöns aktiviteter som ett särskilt hot mot enskilda individer och att personer inom den miljön bedöms ha förmåga att begå grova våldsbrott som skulle kunna utgöra terroristbrott i Sverige.

Rasistiska trakasserier

Undersökningar gjorda av EU 2018 visar att 82 procent av personer som identifierar sig som judar i Sverige upplever att antisemitism är ett mycket eller ganska stort problem i landet. 34 procent av muslimerna från Afrika och 18 procent från Turkiet uppger att de upplevt trakasserier på grund av etnisk bakgrund. 41 procent av de svarande med afrikanskt ursprung uppger att de upplevt rasistiska trakasserier.

Minoriteten i kommittén som är emot ett förbud hänvisar framför allt till den grundlagsfasta åsikts- och föreningsfriheten. Men även från polisen har det uttryckts tveksamhet till ett förbud, eftersom det skulle försvåra bevakningen av dessa organisationer.

Owe Nilsson/TT

Opinion

Minnet är bofast

Opinion
Opinion

Jag åker med jämna mellanrum till Göteborg. Ofta kommer jag dit på fredagarna och börjar då min exil med att glest köa i kvartersbutiken. Under alla gångerna jag gjort det, har det blivit uppenbart att göteborgarna skiljer sig från oss andra på minst ett sätt. De köar fredagsmys för färska räkor och havskräftor – inte för tacos. Gammal som ung och var man än handlar i den staden. Uppenbarligen är det en väl etablerad, lokal vana att äta havsmat när man skall koppla av med familj eller vänner. Som matintresserad jägare och fiskare sällar jag mig gärna till den hängivna kön, där jag sedan njuter lika mycket av småpratet som jag gör av utsikten att få sätta i mig färska räkor. Den lokala särarten ståtar här i sin vackraste skrud. Det blir tydligt för mig att de här boende är lite stolta över sin vana. Fredag efter fredag. Och fiskmadamen myser.

En annan räkmacka som drabbat mig på senare tid är medlemskapet i en förening för främjandet av ett lokalt författarskap: Gustaf Hellström-sällskapet. Gustaf kom från Kristianstad och blev sedermera medlem av de aderton. Medlemmarna i Hellströmsällskapet vårdar hans litterära minne med samma hängivenhet som fiskmadamen lägger sina räkor på is. Trots Gustafs alla böcker och artiklar, är det idag få utanför Kristianstad som vet vem han är. Men vem som vill kan när som helst glädjas åt sällskapets skriftserie eller allmänna föredrag. Ännu en lokal delikatess, således, serverad av en liten hängiven skara som lägger tid och kraft på att vårda och framhålla ett lokalt sammanhang.

Engelsmannen David Goodhart myntade för några år sedan begreppen anywheres och somewheres. Tanken med denna modell var att försöka förklara det som händer i västvärldens demokratier, som enligt vissa experter är på väg i populärt konservativ riktning. Enligt Goodhart består våra samhällen något förenklat av en mindre grupp välutbildade, liberala individer och en större grupp (dubbelt så stor) individer som inte är fullt så välutbildade. De förra har värderingar och rörelsemönster som gör dem till världsmedborgare och de senare föredrar att stanna hemma på täppan och vara rädda om det som växer där. Eftersom de förra är en mindre grupp med god utbildning, styr de också indirekt över det politiska skeendet och över de senare. De senare känner sig då negligerade och det leder till missnöje. De sluter sig inom sina egna kretsar och hyllar det lokala som ett behov eller en slags protest. I Sverige är Liberalerna exempel på anywheres och Sverigedemokraterna på somewheres. Alldeles bortsett från att Goodharts teser har fått kritik för bristande forskningsunderlag, kan man pröva att förstå samtiden med Goodharts tumstock. Ett ensidigt betonande av universalitet och var-som-helst-värden blir då direkt kontraproduktivt om det handlar om att fortsatt bygga vidare på det vi har gemensamt. Det omvända, att erkänna den lokala (eller nationella) kulturen och våga vara stolt över dess yttringar, kan vara vägen till ett återfunnet och generöst ”vi”.

Det finns ungefär 120 litterära sällskap i Sverige. Vi har över tvåtusen hembygdsföreningar. Hur många fiskhandlare det finns vet jag inte, även om jag regelbundet njuter av deras mödor. Men att lokala och regionspecifika glädjeämnen existerar tack vare människor som tror på det som är nära, kan vi som emellanåt behöver känna oss hemma inte uppskatta nog. Så när pandemin tvingar dig att fundera över vad som är viktigt i livet; när tiden räcker till för att göra någonting annat än att planera nästa Thailandsresa: sträck då ut en hand till dem som håller ditt ”hemma” vid liv. Minnet är, som någon uttryckte det, bofast.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL