Maria Maunsbach växte upp i Höör där hon fortfarande har kvar sin familj. – Jag är där ganska mycket, säger hon. I morgon, lördag, klockan tolv kommer hon till Nya torg och Billingska bokhandeln för boksignering. Arkivbild

I morgon vill hon bara ha roligt

höör En ung generations suddiga intentioner väckte idén till Maria Maunsbach debutroman ”Bara ha roligt”. Med fina recensioner i bagaget kommer hon till Höör i morgon för boksignering.
– Det här blir min första signering i bokhandel och det är så himla fint att ha den i Höör, säger hon.

”Bara ha roligt” handlar i korthet om kommunikatören Lydia som träffar singelpappan Johannes. De inleder en relation med förhinder i hopp om att kärleken ska växa fram. Romanen utspelar sig i Malmö där Maria Maunsbach bott sedan 2011 då hon flyttade från Höör.
– Först skrev jag romanen utan att precisera platsen. Till slut blev det ändå självklart att den skulle utspela sig i Malmö.

Finns Höör med i romanen i något litet hörn?
– Nej, men kanske någon annan gång, säger Maria Maunsbach och skrattar.
”Bara ha roligt” bygger inte på författarens egna liv. Snarare fick hon inspiration från sin tid som programledare i radioprogrammet ”Ligga med P3” där hon regelbundet fick höra om unga människors relationer.
– Jag ville utforska och tänka kring den unga samtidens utbytbarhet. Unga människors suddiga intentioner i ett förhållande där nästa person hela tiden står på tur och vad det får för konsekvenser, säger Maria Maunsbach.
Boken släpptes i handeln för några veckor sedan och recensionerna som följt ger mersmak. ”Maunsbach visar skickligt att ett förhållande inte bara består av människorna i det, utan också av världen utanför.”, skrev exempelvis Dagens Nyheters kritiker Judith Kiros.
– Det känns förstås bra och lite surrealistiskt att läsa om sin egen bok, säger Maria Maunsbach.
Första bokhandelsbesöket för att lansera romanen blir i morgon lördag på Billingska bokhandeln med start klockan 12.
– Det är verkligen en skillnad att komma från ett mindre ställe som Höör jämfört med Stockholm när man släpper en roman. Här spelar boken roll och folk bryr sig. Det blir härligt att få komma hem, säger hon.
Ägaren till Billingska bokhandeln, Andreas Möller ser fram emot dagen.
– Marias pappa är stammis i butiken och jag visste att hon hade ett manus på gång. Dessutom är hon vass på att skriva, säger Andreas Möller som tycker det är extra kul med en debutant som inte är okänd för Höörsborna.
– Sen vet jag sen tidigare att Maria kan underhålla en publik, säger han.
Maria Maunsbach ligger lågt när det gäller framtidsplanerna. En sak är dock säker.
– Det blir definitivt fler romaner. Vad de ska handla om är än så länge hemligt. Men jag ska skriva fler böcker, säger hon.

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...