KLÅVERÖD

Löpning i stad och i naturen

Artikel KLÅVERÖD Swedish League Skåne 2018, en orienteringstävling på Söderåsen och i Landskrona, ska avgöras om ett par veckor.

Swedish League Skåne 2018, en orienteringstävling på Söderåsen och i Landskrona, ska avgöras om ett par veckor.

Närmare bestämt den 13-15 april och det är tre orienteringstävlingar som även är World Ranking Event.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

American Airlines + Jetblue = sant

Antalet resenärer är för få för American Airlines. Arkivbild.
Antalet resenärer är för få för American Airlines. Arkivbild.
Foto: Nam Y Huh/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den första sammanslagningen inom flygbranschen som en konsekvens av coronapandemin är nu ett faktum. American Airlines och Jetblue meddelar att de ingår partnerskap för att dela flygrutter liksom lojalitetsprogram i ett led att försöka överleva. Kunder ska kunna reservera flygbiljetter via båda bolagens hemsidor och kunna flyga ena vägen med American Airlines och tillbaka med Jetblue eller tvärtom. Tidigare under dagen meddelade American Airlines att man varslar 25 000 anställda om att de kan permitteras från och med 1 oktober.

Vd Doug Parker och styrelseordförande Robert Isom säger i ett meddelande till de anställda att i och med att antalet smittade i flera delstater i USA nu ökar, så minskar efterfrågan igen.

Lund

Behovet att prata är stort

Trädgårdscaféerna på gräsmattan framför församlingshuset i Södra Sandby varje onsdag har blivit en succé.
Lund
Södra Sandby – Det märks att många saknar samtal fruktansvärt mycket, säger Niclas Loive, kyrkoherde i Södra Sandby.
Trädgårdscaféerna har blivit en succé.

På grund av pandemin ligger flertalet av kyrkans verksamhet i träda. Det gäller allt från samtalsgrupper till den traditionella caféverksamheten och olika sommarkyrkoevenemang med sång och dans.

Himla enkelt

För att åtminstone kunna träffas under coronapandemin startade Niclas Loive upp trädgårdscaféer där man kan träffas utomhus, iakttagande de restriktioner som Folkhälsomyndigheten utfärdat.

– Det är himla enkelt. Vi har en bunke stolar som står travade och sedan placerar vi ut dem med lagom avstånd. Och vi har en grupp som bakar fikabröd. De pengar som kommer in går till välgörande ändamål, säger Niclas Loive.

Fortsätter till oktober

Det hela äger rum på gräsmattan framför församlingshemmet i Södra Sandby på onsdagar mellan 14.00-15.30. Ända sedan starten i maj har det kommit 30-40 personer varje gång.

– Om inte den ordinarie verksamheten kommer igång kommer vi att fortsätta in i oktober. Om det fungerar. Besökarna får klä sig efter vädret.

– Det har verkligen blivit jättepopulärt. Gästerna pratar och pratar, det nästan så att det bubblar över. Det märks att det finns ett uppdämt behov att få prata. Vi är oftast två präster på plats och vi får höra många livshistorier; personer som gått igenom mycket i sina liv.

Viss uppgivenhet

Dock börjar Niclas Loive märka av att en viss uppgivenhet smugit sig in bland besökarna, som i stort sett alla är pensionärer.

– Det har gått lång tid nu med coronan och några undrar om det aldrig ska ta slut. Många lider av att sitta isolerade och till exempel inte kunna umgås med sina barnbarn. Flera av dem säger att vårt trädgårdscafé på onsdagarna är veckans höjdpunkt.

Lund

Överklagar grannens trappbygge

Den gamla butikslokalen på Östra Mårtensgatan har byggts om till lägenhetshotell, något som stör en av grannarna som överklagat till länsstyrelsen.
Lund
Lund Värdeminskning, insyn och störande spring i en nybyggd utomhustrappa har fått en granne att överklaga ett bygglov till länsstyrelsen. Ett tidigare överklagande till kommunen fick avslag.

Det handlar om ett litet hus på Östra Mårtensgatan 18 som tidigare varit butikslokal. Ägaren av huset ville bygga om huset till fem små studentlägenheter och en penthouse-vånig med pool till sig själv.

Vad grannen, enligt överklagan, inte visste var att det handlade om en tillbyggnad av en utomhustrappa och en ny utstickande takterrass bara några meter från deras sovrum. Dessutom ger takterrassen full insyn över grannens uteplats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

SJ: Färre bokningsbara platser på tågen

SJ kommer bara att sälja 65 procent av biljetterna på tågen för att minska trängseln. Arkivbild.
SJ kommer bara att sälja 65 procent av biljetterna på tågen för att minska trängseln. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Efter kritik om trängsel ombord på tågen väljer nu SJ att minska andelen bokningsbara platser, från 75 procent till 65 procent.
Dessutom ska bokningssystemet förändras, så att det blir möjligt att se vilka platser som redan är bokade.

I början av pandemin valde SJ att bara sälja hälften av platserna på sina tåg, för att minska trängseln. Men från och med den 1 juli har i stället 75 procent av platserna varit bokningsbara.

Beslutet byggde på antagandet att sommarresenärerna framför allt skulle vara familjer och mindre sällskap som ändå skulle sitta tillsammans. Utan jobbpendling och tjänsteresor förväntades singelresenärerna vara så få att de ändå skulle kunna sitta avskilt.

Klagomål om trängsel

I stället kom resenärer att klaga på trånga tåg, där de tvingats sitta bredvid främlingar under längre resor, i strid med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Under sommaren är det mer familjer och sällskap. Det är den erfarenheten vi har sedan tidigare. Men det är ingen vanlig sommar, det har varit svårt att förutspå allting. Nu har vi analyserat, dragit lärdom och gör om så det blir bättre för alla, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell.

Från och med onsdagen säljs bara upp till 65 procent av platserna på tågen. Men de avgångar där upp till 75 procent av biljetterna redan sålts kommer att gå som planerat, vilket innebär att förändringen blir synlig på tågen först om en vecka.

Lättare boka avskilt

Samtidigt försöker SJ lösa ett annat problem. Den som bokar en plats på nätet kan med hjälp av en platskarta hitta en ledig plats på tåget. Men platskartan gör ingen skillnad mellan spärrade och upptagna platser.

– Vi jobbar nu för att utveckla så att man kan se om en plats är spärrad eller bokad av någon annan, så att den som vill sitta ensam kan välja en sån plats. Men vi får återkomma om när det blir färdigt, vi hoppas på att det ska ta några veckor, säger Tobbe Lundell.

Lucas Brischetto/TT

Utrikes

Thunberg inför toppmöte: EU singlar slant

Miljöaktivisten Greta Thunberg möter EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
Miljöaktivisten Greta Thunberg möter EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
Foto: Jessica Gow/TT
Utrikes
Utrikes Det som EU kallar ett ambitiöst klimatmål är i själva verket en kapitulation, menar svenska aktivisten Greta Thunberg inför ett möte med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Thunberg får en chans att påverka EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen alldeles inför helgens tunga toppmöte om coronastöd och nästa långtidsbudget.

Svenskan är en av fyra unga klimataktivister som von der Leyen pratar med på torsdagskvällen.

Thunberg och belgiska Anuna de Wever deltar i mötet via dator, medan tyska Luisa Neubauer och belgiska Adélaïde Charlier finns på plats hos von der Leyen, meddelas från EU-kommissionen.

"Singlar slant"

EU-kommissionen lanserade i vintras en "grön giv", med målet att göra EU klimatneutralt till år 2050.

Men den gröna given innebär att EU singlar slant om planetens framtid, enligt ett öppet brev som de fyra aktivisterna publicerat inför toppmötet.

"Nollutsläpp till år 2050 för EU – liksom för andra ekonomiskt privilegierade delar av världen – innebär en kapitulation. Detta mål är baserat på en koldioxidbudget som bara ger 50 procents chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius", står att läsa i brevet som skickats till samtliga EU-ledare och publicerats på nätet.

Björk och Malala

Bland de hittills drygt 3 000 undertecknarna finns utöver en lång rad forskare även aktivister som pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai, samt kultur- och nöjespersonligheter som Leonardo DiCaprio, Björk och Margaret Atwood.

Hur mycket pengar som ska satsas på klimatåtgärder i EU och på vilket sätt kommer till stor del att avgöras av helgens toppmöte om nästa långtidsbudget.

Wiktor Nummelin/TT

Ivar Andersen/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Utrikes

London: Ryskt försök till valpåverkan

Det är 'nästan säkert' att ryska aktörer försökte påverka det brittiska valet 2019, enligt utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.
Det är "nästan säkert" att ryska aktörer försökte påverka det brittiska valet 2019, enligt utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med stor sannolikhet försökte aktörer kopplade till Ryssland att påverka det brittiska valet 2019, enligt Storbritannien. Ett "antiryskt misstag", lyder reaktionen från det ryska parlamentet.

– Baserat på en omfattande analys har regeringen dragit slutsatsen att det är nästan säkert att ryska aktörer försökte påverka valet 2019 genom att sprida olovligt förvärvade och läckta regeringsdokument, säger Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab.

Dokumenten i fråga berörde förhandlingar om ett brittiskt-amerikanskt frihandelsavtal och publicerades i nätforumet Reddit. Enligt den brittiska regeringens utredning fick materialet aldrig någon större spridning, varpå de ansvariga aktörerna gjorde nya försök att distribuera känsligt material.

– Även om det inte finns några bevis för en bredare rysk kampanj mot valet så är alla försök att påverka våra demokratiska processer fullständigt oacceptabla, säger Raab och fortsätter:

– Regeringen förbehåller sig rätten att i framtiden svara med lämpliga åtgärder.

Leonid Slutskij, ordförande i ryska dumans utrikesutskott, reagerar kraftigt på utpekandet från London.

– Det brittiska ledarskapet begår återigen samma antiryska misstag och underminerar inte bara banden till Moskva ytterligare utan också sin egen auktoritet, säger parlamentsledamoten till den statliga nyhetsbyrån Ria.

Sport

Nytt publikbesked tidigast i augusti

Fotbollsallsvenskan spelas utan publik. Arkivbild.
Fotbollsallsvenskan spelas utan publik. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Det blir ingen publik på svenska idrottsarenor än på ett tag.
Tidigast i augusti kommer ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten.

– Ju bättre folk är på att hålla social distansering, tvätta händerna och hålla sig hemma, desto större chans att man får spela elitfotboll med publik, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Idrottsklubbarna blöder ekonomiskt under pågående coronapandemin, mycket på grund av förbudet mot folksamlingar över 50 personer, vilket stoppar publik på läktarna.

Tidigare i veckan meddelade Hockeyallsvenskan att man skjuter på seriepremiären till tidigast den 1 oktober med förhoppningen att smittspridningen har minskat då.

Men det är fortsatt oklart när publiken kan återvända till läktarna.

– Vår ambition är att komma med mer tydliga prognoser och underlag en bit in i augusti, säger Johan Carlson på en presskonferens.

"Trubbig lagstiftning"

Hur låg smittspridningen måste vara för att man ska kunna släppa in folk på arenorna kan han inte säga.

– Det är ingen som har sett det här förut. Men vi vill se riktningen och fundera på vilka sätt man kan göra det på. Där är lagstiftningen lite trubbig, det är ju inte våra riktlinjer som gäller utan ordningslagens bestämmelser. Ordningslagen är ju lite av och på, antingen har man en nivå på 50 personer eller på 200 personer och då gäller det vad det än må vara, säger Carlson.

– Här får vi väl ta upp en dialog med lagstiftaren i första hand om det finns möjligheter på så här kort varsel att ta fram något som gör att man till exempel kan stå mer utspritt och så vidare, men det ligger inte riktigt i våra händer, säger Carlson.

I ett pressmeddelande skriver Riksidrottsförbundet (RF) att man fortsätter sin dialog med Folkhälsomyndigheten.

Uppmanar förbunden

RF uppmanar idrotten till uthållighet under coronapandemin.

"Vi är många som saknar att inte få ha publik oavsett om det är som aktiv i tävlings- och matchmoment eller som supporter och publik. Men inget är som det någonsin varit i Sverige. Krisen drabbar hela samhället och idrottsrörelsen är inget undantag. Vi måste göra vårt och stå sida vid sida med alla andra", säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

RF uppmanar specialidrottsförbunden att ta fram en plan för hur en successiv process att släppa in publik till tävlingar och matcher skulle kunna genomföras inom respektive idrott. Detta för att vara förberedda och kunna säkerställa en coronasäker publikhantering.

Simon Sjöstrand/TT

Joel Malmén/TT

Utrikes

Ryska hackare påstås stjäla vaccindata

Den ryska hackergruppen APT29 anklagas för att försöka stjäla vaccinforskning. Genrebild.
Den ryska hackergruppen APT29 anklagas för att försöka stjäla vaccinforskning. Genrebild.
Foto: Thomas Winje Øijord/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes

Storbritannien, USA och Kanada anklagar gemensamt en rysk hackergrupp för att försöka stjäla data om försöken att ta fram ett vaccin mot covid-19. Försöken är pågående och riktar sig mot forskningsinstitutioner världen över, enligt den brittiska cybersäkerhetsmyndigheten NCSC.

"Vi fördömer dessa förkastliga attacker mot de som utför livsviktigt arbete för att bekämpa coronapandemin", säger myndighetens verksamhetschef Paul Chichester i ett uttalande.

Mer specifikt är det hackergruppen känd som APT29 som pekas ut som ansvarig. Gruppen påstås ha kopplingar till ryska underrätteletjänster och har tidigare anklagats för att ligga bakom attacker mot Demokraterna i anslutning till det amerikanska presidentvalet 2016.

"APT29 kommer sannolikt att fortsätta rikta in sig på organisationer involverade i att forska om och utveckla ett vaccin mot covid-19", skriver NCSC i uttalandet.

NÄSTA ARTIKEL