Miljözoner stänger ute fattiga från innerstäderna.

Bilen blir en klassfråga

Opinion

Nyligen vållade det både skratt och ilskna kommentarer när uttalanden av två styrande Malmöpolitiker ställdes mot varandra.

Miljöpartisten Märta Stenevi vill förbjuda äldre bensin och dieselbilar att köra i Malmö innerstad, vilket blir fallet om man inför miljözoner för biltrafiken.
Det socialdemokratiska kommunalrådet Andreas Schönström insåg snabbt sprängkraften i ett sådant förslag och gick snabbt ut och dementerade att det skulle vara aktuellt i Malmö med införande av sådana zoner där bara de absolut miljövänligaste och i praktiken också dyra bilar får köra.

Sådana miljözoner med de strängaste miljökraven skulle innebära förbud för ungefär 1.3 miljoner dieselbilar att köra i städers centrala delar.
Till det kommer också förbud för en stor del av bensinbilsparken.

Tack och lov har vi i Sverige inte sådana allvarliga miljöproblem till följd av trafiken att det är motiverat att införa miljözoner i våra städer.
Dessutom löser sig miljöproblem till stor del med automatik eftersom nya bilar har mycket avancerad teknik som minskar utsläppsnivåerna jämfört med de som utrangeras.
Till det kommer att det ofta är miljövänligare köra några år extra med en gammal bil eftersom de skadliga utsläppen vid tillverkning av nya bilar är mycket stora, alltifrån destruktionen av den metallskrot som nya bilar tillverkas av till utsläppen vid den storskaliga biltillverkningen.

Miljödebatten har också en blind fläck som är att elbilar inte är särskilt miljövänliga eftersom batteritillverkningen innebär miljöfarliga utsläpp och bygger på utnyttjande av en ändlig råvara, litium. Sverige behöver en realistisk bilpolitik. Det blir en ren klassfråga om vi får miljözoner som t.ex förbjuder pensionären som kör några få mil till stan i veckan med sin gamla välvårdade Volvo 850 för att göra inköp. Utbyggd och billig kollektivtrafik, ekonomiska stimulanser för att få människor att använda miljövänliga elcyklar och fortsatt utveckling av bilars teknik är en bättre lösning än miljözoner.

Dagens fråga

Tränar du på gym regelbundet?

Loading ... Loading ...

Webbkryss