Falafel är en populär rätt i Malmö. Den är enkel, går snabbt att laga och är i grunden billig. Nu planeras för ett falafel-VM i sommar Foto: Scanpix

VM i falafel hålls i Malmö 16 juni

Malmö Stjärnkocken Titti Qvarnström kläckte idén om världens första falafel-VM i Malmö i sommar. Nu går Malmö stad in med 450 000 för att realisera tävlingen den 16 juni.

År 2015 blev Malmökocken Titti Qvarnström första kvinnliga svenska kock att få en Michelinstjärna för Bloom in the Park.
Sedan dess har hon tävlat i tv, gett ut boken Malmö Cooking och nominerad till Årets eventskåning.

Som nybliven kreativ ledare för Malmörestaurangen Mat vid Nobeltorget driver hon många idéer om hur Malmö som kulinarisk stad ska visa framfötterna.
– Jag vill dra ihop ett falafel-VM, berättar hon för Skånskan ungefär samtidigt som hon får meddelandet om att Malmö stad går in med 450 000 kronor till projektet.

Tillsammans med några lokala krögare har hon uppvaktat kommunen, som nu bland annat lovat bygga upp tävlingskök och åskådarläktare på piazzan utanför Konsthallen. Internationella falafeldagen är den 12 juni och fyra dagar senare ska tävlingen hållas.
– Vi hoppas att ett tiotal länder kan delta, säger Titti Qvarnström.

Ett stråk av matserveringen ringlar från tävlingsplatsen och ner mot Möllan. Enligt projektansökan beräknas 6 000 besökare följa tävlingen.
Förutom kommunens insats krävs ytterligare sponsoranslag om 321 000 kronor.

Varför ett falafel-VM i just Malmö?
– Vi vill synliggöra och stärka Malmö som matstad. Malmö är lite av falafelhuvudstad i Sverige, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

National Geographic pekade förra året ut Malmö som världens åttonde bästa matstad med sina 450 restauranger från 180 nationskök.
Titti Qvarnström har andra perspektiv. Som att rätten är enkel och går snabbt att laga. Och det är dessutom många kockar som aldrig syns i de stora sammanhangen.

– Årets kock är bara svenska män som får, Michelinstjärnor är nästan uteslutande bara svenska män som får, säger hon.

Går allting i lås blir det världens första falafel-VM.
– Det har arrangerats ett Falafel world cup en gång, jag tror det var i Förenade Arabemiraten.

Tävlingen kan möjligen bli lika prestigefylld som striden om vem som är upphovsmakare till hummusen.

Sedan ett antal år tillbaka strider libanesiska Beirut mot den israeliska byn Abu Ghosh om vem som ska få kalla sig hummus-huvudstaden i världen. Främst har denna tävlingen gått ut på att laga många ton stora portioner och hamna i Guinness Book of World Records.

Israel och Libanon är inte såta vänner och det finns både allvar och glimten i ögat i hummuskriget. När Abu Gosh har tävlat har judiska och arabiska kockar jobbat sida vid sida.
Förhoppningsvis ska det nya falafel-kriget ske under vänskapliga former. Vem som är bäst, eller opphovsnation till falafeln, är nämligen en prestigefråga.

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...