Mattias bredvid en av sina figurer från hans serie De andra. Foto: Axel Hilleskog
Mattias Sammekull kan idag leva på sin konst. Han bor vid Folkets park i Malmö. Foto: Axel Hilleskog Foto: Foto: Axel Hilleskog
Gestalt från serien De andra. Foto: Axel Hilleskog
Mattias vill nu gå mer mot realismen och planerar att inte göra fler verk likt dem i De andra. Foto: Axel Hilleskog
Den här statyn fann Mattias på en sopstation i Helsingborg och den hängde med när han flyttade därifrån till Malmö för några år sedan. Foto: Axel Hilleskog

Väldigt emotionell

KONST Mattias Sammekull, aktuell på konstrundan, är ointresserad av att förmedla lycka med sin konst. För honom är det de svåra känslorna som står i fokus.

Efter att ha kämpat och rört sig bland mindre gallerier så sålde plötsligt Mattias Sammekull tavlor för 400 000 kronor på drygt två timmar på galleri Backlund i Göteborg.
– De senaste tio-tolv åren har det gått bra, säger Mattias och knackar i träbordet med knogen.
Serien De andra, oljemålningar föreställande gestalter med förvrängda kroppar och ansikten, har varit starkt bidragande till den förra Ikea-chefens konstnärskarriär.
– Det är svårt för mig att säga vad som gör mig unik men jag vet att när jag söker på Google så hittar jag aldrig något som ser ut som mitt, säger Mattias som idag kan leva på sitt måleri.

2009 studerade han hos den norska konstnären Odd Nerdrum i Oslo. En inbjudan kom till Mattias om att få bo hos Nerdrum vilket han tackade jag till. Det var en stor upplevelse, men så småningom började han tvivla över sitt konstnärskap.
– Jag var där i en period då jag kände att jag ville måla som honom, klassiskt som de gamla mästarna. Odd Nerdrum är otroligt skicklig och jag ville in bland den klicken konstnärer han ingick i.
– När jag senare reste iväg så hade jag totalt tappat lusten att måla. Han gjorde det så bra och sen såg jag hans andra elever som satt och kopierade honom och jag förstod inte vad syftet var. Jag tänkte att jag måste hitta något eget: Vad är min egen röst? Hur låter det när jag pratar med färg?

Inspiration, säger han, finner han i sitt hjärta.
– Jag är väldigt emotionell och en bekymmersam människa. Jag känner vissa saker så starkt men jag själv är inget bra redskap för att få ut känslorna, utan mina figurer säger åt mig vad jag känner.
– Sorg, rädsla och oro intresserar mig. Jag är inte intresserad av lycka när jag målar. Ett leende är så flyktigt men en tår är evig på nåt sätt.
Galleri Final kommer att ställa ut verk av Mattias Sammekull i Fabriken i Kivik under konstrundan.

 

×