Med diagonala linjer skapas mer spänning i bilden, förklarar Rolf. Foto: Axel Hilleskog
Hans tidigare jobb som grafiker kommer väl till hands när det gäller att rita raka linjer. Här syns en alpacka med en slips. Foto: Axel Hilleskog
Rolf flyttade till Sverige för tio år sedan. Han bor tillsammans med sin fru i Smygehamn. Foto: Axel Hilleskog
Originalet är till vänster, bilden till höger har piffats upp och blivit mer popkonst, berättar Rolf. Foto: Axel Hilleskog
Rolf flyttade till Sverige för tio år sedan. Han bor tillsammans med sin fru i Smygehamn. Foto: Axel Hilleskog

Strutsarna gav honom ett namn i konstvärlden

Konstrundan Hans leende och nyfikna strutsar lockar turister och har gjort att hans verk ställts ut utomlands.
– Jag har alltid älskat djur, säger Rolf Reimer.

Hans konstnärskap kan sägas ha börjat när han som femåring deltog i en skoltävling. Uppdraget? Att teckna ett fågelbröllop.
– Jag var tunn och liten och inte så accepterad i skolan, säger Rolf Reimer.
Men han lyckades tjusa juryn och vann tävlingen och även en gemenskap med andra barn.
– Då kunde jag spela fotboll med de andra barnen.
Han kommer från Frankfurt och har en karriär bakom sig som grafiker inom reklambranschen. Där använde han sig mycket av tusch vilket också blev valet när han målade på fritiden. I sin arsenal har han 70-80 stycken tuschpennor med olika kulörer. För skugga använder han grafit som han slipar ner med slippapper och sedan duttar på teckningen med en penna.

– Det blir rent och fint med tusch och efter några år blev jag och tusch vänner. Men man måste vara försiktig, drar man ett streck fel så blir det kvar där.
Inspiration får han under promenader då han tänker ut hur hela konstverket ska se ut. Han föredrar att inte visa för mycket: en katt som tittar upp bakom en linje skapar mer spänning än om vi fick se hela katten.
– Det får betraktarens fantasi att börja jobba.

För sju–åtta år sedan började han ställa ut på Galleri Gustus vid Lilla torg i Malmö. Han började med att leverera bilder på strutsar utan någon större förhoppning. Men en vecka senare fick han leverera fler strutstavlor.
– De har blivit min stora succé. Jag försöker hitta ett visst humör hos dem och svenskar älskar djur som ler.
– Turister älskar dem och tycker att de är roliga att se på.
Han berättar att han har fått kunder över hela världen och hans verk har ställts ut utomlands, bland annat i Maryland, USA.
– Jag har alltid älskat djur, de har så många olika sidor.
Rolf är medlem i konstnätverket Öppna sinnen och Skurups Konst- och hantverksförening. Under konstrundan ställer han ut i sitt eget hem liksom på Svaneholms slott och i Räng.
Axel Hilleskog

×