Mikael och Katarina Lingehag gav hönspedikyr på Agda, ca 10 år. När en tupp eller höna blir lite äldre kan de besväras av kvalster. Lite vatten med diskmedel och en borste gör susen. Glöm inte smörja in klorna med vaselin. Foto: Lena Breitner
Julia Gunnarsson, 7 år och från Helsingborg, får klappa Mikael Lingehags höna Agda
Familjen Malva, Einar, Christian och Skilla Eldstig från Landskrona klippte drakar att hänga i påskpyntet

Hönspedikyr och påskpyssel på Kommendanthuset

Malmö Virrig som en höna är ett uttryck alla känner till. På Kommendanthuset fick påsklediga barn och vuxna lära sig hur smarta hönsen är och varför man behöver göra pedikyr på dem.

Påsklovet har dragit igång. På måndagen ägnade sig lovlediga barn och föräldrar åt att påskpyssla på Kommendanthuset.
Christan Eldstig hade rest med barnen från Landskrona eftersom utbudet var lite skralt i hemstaden. Nu använder de en mall och klipper ut färgglada hajar som ska hänga i påskriset.
Påsken har ju egentligen inte så mycket med hajar att göra. Däremot förknippas den ju med ägg och kycklingar.

På innergården står barn och vuxna samlade i en halvcirkel kring Katarina och Mikael Lingehag, som visar upp hönan Agda.
Katarina Lingehag arbetar deltid som pedagog på museet och hon kan väldigt mycket om hönsens kognitiva förmågor. Besökarna får veta att våra fördomar om höns inte stämmer.
Det heter ”virrig som en höna”, men Katarina Lingehag berättar att höns är väldigt kloka. De har väldigt bra minne. De lär sig av varandra, och varnar också varandra.
Brittiska kognitionsforskare har visat att höns kan titta på tv hur andra höns hittar mat och sedan göra precis som hönsen på tv gjorde.

Hönan Agda ligger lugnt i Mikael Lingehags famn medan hon förevisas. Vi får veta att hon är ungefär tio år gammal.
– De ägg man köper på Ica kommer från höns som bara lever 1,5 år, säger han.
I synnerhet när hönorna blir äldre kan de råka ut för små problem, till exempel att kvalster sätter sig på fötter och klor. För att undvika kalkben är det viktigt att se över klorna och ge lite hönspedikyr.
Katarina Lingehag tar fram en diskborste. Hon blöter den i vatten med lite diskmedel och börjar borsta Agdas ena fot. Agda verkar må hur bra som helst av rengöringen. Efter lite borstning torkas klor och fot med hushållspapper innan klorna smörjs in med vaselin.
Till slut klipps klorna. Inte för att det behövs så mycket, eftersom Agda och hennes kompisar går ute.
Till slut får den som vill gå fram och klappa Agda. Jo, det är många som vill. Bland annat 7-åriga Julia Gunnarsson från Helsingborg. Och nej, hon har aldrig klappat en höna förut.
Visste ni förresten att höns är keliga och sällskapliga?

Dagens fråga

Hann du njuta av onsdagssolen?

Loading ... Loading ...