Alexander Sjögren i sitt kök på Mutantur. Foto: Simon Lundh
Sedan Alexander Sjögrens Mutantur öppnade i november förra året har restaurangen varit välfylld mest varje kväll. Anledningen till det lär vara bra mat, men det hjälper att ägaren var Sveriges representant i Bocuse d’Or.
Alexander Sjögren driver Mutantur vid Davidshall i Malmö. Foto: Simon Lundh
Enkelt och stilrent ska det vara. Foto: Simon Lundh

Fun dining på Davidshall

MAT Bra mat och mycket på menyn i en fartfylld restaurang med Sveriges senaste representant i kock-VM bakom spakarna, och som inte är öppen på helgerna. Det är Mutantur, ett av Malmös senaste tillskott i restaurangvärlden.

Alexander Sjögrens Mutantur har fått en flygande start. Det säger han själv. Sedan öppningen i november förra året har restaurangen varit välfylld mest varje kväll. Anledningen till det lär vara bra mat, men det hjälper att ägaren var Sveriges representant i Bocuse d’Or, eller vad som beskrivs som kock-VM ifjol.
– Det har gjort att jag har fått en otrolig uppbackning, publicitet och kontakter över hela världen, säger Alexander Sjögren, där vi sitter i en restaurang tom på gäster, men med desto mer aktivitet i köket inför kvällens servering.
– Jag får göra roliga saker. Förra månaden var jag till exempel uppe i Stavanger och var domare i norska mästerskapen för kockelever.

Alexander Sjögren började sin kockbana på hotell- och restaurangprogrammet hemma i Oskarshamn, men det var året efter gymnasiet som på riktigt fick honom att välja köket framför något annat.
– Jag hade egentligen kunnat bli snickare eller något annan som innebar skapande, men jag gick på en utbildning som hette designmatlagning i Vimmerby. Den finns inte längre, men den var jättebra. Vi fick jobba med många årets kockar till exempel.
Nästa stopp blev ett slott i Skottland.
– Jag blev direkt kär i den miljön, den skotska landsbygden. Det var nog den som gjorde att jag sedan hamnade på Österlen.
Vi är nu framme vid år 2006. Alexander har efter ett år i Skottland och två år i Oskarshamn fått möjligheten att jobba med Anders Vendel, som kanske är mest känd som mannen bakom restaurang Sture i Malmö.
– Jag jobbade som köksmästare för honom i drygt åtta år, först på Mötesplats Österlen, sedan Vendel Ales Stenar i Kåseberga och Sandskogen i Ystad. Han blev min stora förebild när det kommer till matlagning, och den som fick mig att börja tävla.

Det är drygt ett år sedan han deltog i kock-VM, som varje år hålls i franska Lyon. Och det var en lång väg dit. 2013 blev han tvåa i den svenska uttagningen. Tre år senare vann han och hans hjälpreda, eller commis som det heter på restaurangspråk, Hampus Risberg, och gick vidare till EM i Budapest, efter ett och ett halvt års förberedelser.
– Vi mer eller mindre bodde i vårt övningskök. Vissa dagar tillbringade jag 23 timmar där, men det är en stor grej att bli uttagen, och det anordnas bara vartannat år och det är en från varje land som får vara med. Att delta i Bocuse d’Or är det största en kock kan vara med om, särskilt om man valt att tävla i matlagning.
I Budapest blev de trea och med det klara för VM.
– Där gick det inte så bra som vi hade hoppats. Det stora målet var att i alla fall hamna på pallen, men vi blev sjua.
Nu är det slut med tävlandet. I stället bor han nu i ett kök på Davidshall. Men bara måndag till fredag.
– Jag är nygift och hon jobbar vanliga kontorstider. Ska vi ses kan jag inte jobba helg. Det är för många förhållanden som spricker i den här branschen, så jag ville testa det här. Dessutom är det svårt att behålla bra personal av samma anledning.
Mutantur är latin för förändring, och det är det han vill åstadkomma med sin restaurang, och det gäller inte bara öppettiderna.
– Det finns för många stela restauranger i Sverige. Jag ville att det här skulle vara mer avslappnat, ett fartfyllt ställe med många platser på liten yta och många saker på menyn. Vi har 26 till 28 anrättningar, från tilltugg till varmrätter. Om du vill sätta ihop din egen avsmakningsmeny går det lika bra som att bara beställa en huvudrätt. Det är fun dining med bra klass på maten och drycken där gäster inte känner sig obekväma. Och så är det bara drop in som gäller.

 

Läs aktuella nummer!