scen/recension

Rörelse och musik i vacker symbios

Nayrab. Foto: Malin Arnesson
Artikel scen/recension Nayrab inleds på ett förtrollande sätt med dansaren Matthew Branham ensam på scenen, insvept i det sammetslena ljuset från en dämpad strålkastare.

Nayrab inleds på ett förtrollande sätt med dansaren Matthew Branham ensam på scenen, insvept i det sammetslena ljuset från en dämpad strålkastare. Han rör sig med en enastående mjukhet och även om rörelserna är begränsade i omfånget så är varje detalj fängslande. I bakgrunden ackompanjeras han av svaga ljud från stränginstrument. Ur skuggorna från scenkanten rör sig de andra dansarna in på scenen.

Det var ett tag sedan Skånes Dansteater bjöd på en helt ny föreställning och nu när det äntligen är dags innehåller den både en helt egen dansstil och nykomponerad musik. Nayrab som hade premiär i lördags är ett samarbete mellan Malmömusikern Tarek Alhadj och koreograferna Nicolas Cantillon och Laurence Yad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

NFL-match ställs in på grund av corona

Tennessee Titans running back Derrick Henry i samband med mötet mot Minnesota nyligen.
Foto: Jerry Holt/AP/TT
Sport
Sport

Amerikanska fotbollsligan, NFL, tvingas att ställa in söndagens match mellan Pittsburgh och Tennessee på grund av corona enligt uppgifter till TV-kanalen ESPN. Källor till ESPN uppger att man nu överväger en lösning att där matchen spelas på måndagskvällen lokal tid. Uppgifterna kommer efter att flera spelare hos Tennessee liksom fem anställda i klubben testats positivt för covid-19 under veckan.

Sport

Rangers köper ut Lundqvist: "Tack för allt"

New York Rangers köper ut Henrik Lundqvist. Arkivbild.
Foto: Frank Franklin II/AP/TT
Sport
Sport Han kallades kort och gott för "Kungen" – men nu har Henrik Lundqvist abdikerat från tronen i New York Rangers.
NHL-klubben bekräftar nattens uppgifter om att den svenske målvaktsstjärnan köps ut från det sista året på kontraktet.
Nu blir han fri att byta klubb – om han själv vill.

"Tack för allting. För 15 år sedan spelade jag min första match för NY Rangers. Jag kom hit med stora förhoppningar och drömmar, men i min vildaste fantasi kunde jag aldrig ha sett framför mig den fantastiska färd som låg framför mig. Att få representera den här organisationen har varit den största källan till stolthet och glädje i mitt liv, jag är så tacksam över den möjligheten, för vänskapen och för de stolta minnen jag haft i rött, vitt och blått", skriver Henrik Lundqvist i ett känslosamt inlägg på Twitter.

Den 38-årige stjärnan går inte in på vad som väntar i framtiden.

Fri att byta klubb

Han är nu kontraktslös och kan – när free agent-perioden startar nästa fredag – välja att lyssna på erbjudanden från andra NHL-lag. Under alla sina år i NHL har han tryckt på att han vill vara i NY Rangers hela karriären, så ur den synvinkeln kan ett alternativ vara att han lägger av.

Att spela i Sverige och Frölunda är uteslutet. Det klargjorde tvillingbrorsan och Frölundakaptenen Joel Lundqvist efter helgens match mot Djurgården för Hockeynews:

– Den dörren är stängd. Det kan jag säga. Det blir det inte.

Henrik Lundqvist har vunnit både OS- och VM-guld med Tre Kronor och SM-guld med Frölunda, men saknar en Stanley Cup-seger. Det blev ett finalframträdande mot Los Angeles Kings 2014.

Väljer han att fortsätta har New Jersey, Colorado, Vegas och Washington nämnts som klubbar som skulle kunna vara intresserade av Lundqvists tjänster.

Tuff säsong

Henrik Lundqvist spelade sina sista matcher i Rangerströjan i slutspelsbubblan i Toronto i augusti. Då hade han haft en tuff säsong där han för första gången tappat sin givna plats som etta till ryssen Igor Sjestiorkin. Även andremålvakten Alexandar Georgiev har prioriterats före Lundqvist och Rangers gjorde efter slutspelet klart att laget inte skulle behålla tre målvakter den kommande säsongen.

Henrik Lundqvist hyllas av klubben efter beslutet. "Det finns många stjärnor i ligan. Det finns få ikoner. Nummer 30 från Åre i Sverige, Henrik Lundqvist: Du har alltid varit och kommer alltid att vara en Ranger", skriver NY Rangers på Twitter.

"Få spelare har varit så viktiga för Rangers som klubb som Henrik Lundqvist och vi är otroligt tacksamma över allt han gjort för vår organisation. Under sina 15 år har han inte bara etablerat sig som en av de bästa målvakterna någonsin i sporten, han har också varit en av de skarpaste tävlingsmänniskorna och den bästa ambassadören. Han är för alltid en del av Rangersfamiljen", säger James L Dolan, vd för MSG Sports, som äger klubben, i ett pressmeddelande.

Lundqvist gjorde 887 grundseriematcher för Rangers och håller över 50 klubbrekord, däribland flest vinster av en målvakt, flest spelade matcher, högst räddningsprocent, mest spelade slutspelsmatcher och flest hållna nollor.

Larry Brooks, ansedd hockeyreporter och krönikör på New York Post, gav tidigt Lundqvist smeknamnet "The King". Något som hängt med under alla lyckosamma år i Rangers.

Men till slut fick Kungen abdikera.

Göran Sundberg/TT

FAKTA

Fakta: Henrik Lundqvist

Född: 2 mars 1982 i Åre (38 år).

Klubbar: Rögle (1997-98), Frölunda (1998-2005), NY Rangers (2005-2020). Vald av NY Rangers som nummer 205 i draften 2000.

Meriter: 85 A-landskamper, OS: guld (2006), silver (2014). VM: guld (2017), silver (2004), World Cup: trea (2016), Vezina Trophy till NHL:s bäste målvakt (2012).

I NHL: 887 matcher, 459 segrar, 310 förluster. Total räddningsprocent: 91,8 procent, All Star: 5 gånger (2009, 2011, 2012, 2018, 2019).

Sport

Hett stadsderby och tvättäkta seriefinal

Mikael Rasmusson drar upp riktlinjerna för sina adepter inför söndagens derby mot Ystads IF, tillika en tvättäkta seriefinal i division 5 södra. IFK Ystad leder serien, YIF är tvåa.
Foto: Thomas Persson
Sport
FOTBOLL Stekhett stadsderby och tvättäkta seriefinal. Inte ens skräckmästaren Alfred Hitchcock hade kunnat regissera ett bättre slut på 2020 års division 5 södra.

– Ett derby mellan IFK och YIF är stort, betydligt större än jag trodde det skulle vara när jag kom hit, meddelar Mikael Rasmusson, ny för året som tränare i IFK Ystad.

– Redan när seriens lottades i februari har det snackat om just den här matchen i sista omgången.

Coronaanpassad serie

Coronapandemin bromsade upp premiären och antalet serieomgångar halverades. Men nu står division 5 södra inför sitt sista slag. Den elfte omgången blir den sista.

IFK Ystad leder före Ystads IF. Hack i häl ligger ännu ett lag från kommunen, Öja FF. Alla tre har chansen att bli seriesegrare och gå direkt upp.

Som serieetta ligger ”Di röe” allra bäst till.

– När vi nu är där vi är så vill vi förstås vinna serien. Minst kval blir det, så missar vi har vi en livlina till, konstaterar Rasmusson.

Vinnaren går upp

Den av IFK och YIF som vinner derbyt på söndag blir seriesegrare. Blir det oavgjort lär Öja smyga förbi och ta hem serien.

– Vi går för seger, lovar IFK-tränaren.

– Vi leder serien och går i och med det in med pressen på oss. Å andra sidan är det en fördel att leda och ha avgörandet i egna händer. Det går och vända och vrida på allt.

Han tror sig ha hyfsad koll på YIF.

– De har under säsongens gång bytt spelare, tränare och spelsystem. Men i ett derby som detta tror jag ändå det är helt andra grejer som avgör.

En enda förlust

En enda förlust har IFK tvingats inkassera i år, 1-3 borta mot Skurup för två omgångar sedan. Från detta reste sig IFK snabbt och slog Genarp med 5-0 i söndags.

– Jag är hoppfull. Inga avstängningar och inga långtidsskador, meddelar Rasmusson.

FAKTA

Slutomgången i division 5 södra

Lördag klockan 13: Ystads IF-IFK Ystad, Bara-Öja FF, Skurup-Askeröd, Genarp-Skabersjö, Torna Hällestad-BK Skansen, Skegrie-Anderslöv.

Utrikes

Folkmordsmisstänk kan ställas inför rätta

Släktingar till offer för folkmordet i Rwanda 1994 vid en häktesförhandling med misstänkte Felicien Kabuga. Arkivbild.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den rwandiske affärsmannen Felicien Kabuga kan ställas inför en specialdomstol som rör folkmordet i Rwanda 1994. Kabuga, som gjort sig en förmögenhet på bland annat kaffe- och tehandel, misstänks ha inhandlat omfattande mängder av den svärdlika machetekniven inför folkmordet då hundratusentals tutsier och moderata hutuer mördades.

En domstol i Frankrike godkände på onsdagen ett utlämnande av 84-åringen till specialdomstolen i Arusha i Tanzania där folkmordsfall prövas.

Kabugas advokater säger dock att han är 87 år gammal, och att en förflyttning är en fara på grund av coronapandemin.

Kabuga är en av de huvudmisstänkta för folkmordet. Han greps i Paris i maj.

Inrikes

Pisa 2018 granskas dubbelt

Riksrevisionen förbereder en granskning av hur den svenska delen av kunskapsmätningen Pisa 2018 skötts vad gäller urval av elever. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Riksrevisionen ska granska Sveriges sätt att sköta kunskapsmätningen Pisa 2018.
Ett alltför stort antal elever kan ha valts bort, vilket kan ha gjort resultatet missvisande.

"Det finns signaler om att ett oproportionerligt stort antal elever exkluderats i urvalet, och att Sverige har ett stort bortfall av elever som inte dyker upp på provdagen", skriver revisionsdirektör Sofia Sandgren Massih i kommentar till TT.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har tidigare bett den internationella samarbetsorganisationen OECD att gå igenom elevunderlaget i Pisamätningen igen.

Ett besked från OECD väntas inom en mycket snar framtid: "i slutet av september".

Kunde inte svenska

Bakgrunden till de båda granskningarna är att Sverige hade en ovanligt hög andel elever som exkluderades från att skriva testen 2018 – elva procent. Gränsen går egentligen vid fem procent.

Skolverket – som ansvarar för Pisa i Sverige – förklarade den höga andelen med att Sverige tagit emot många flyktingungdomar som inte hunnit lära sig svenska, och påpekade att OECD givit sitt godkännande.

Men enligt Expressen, som granskat mätmetoderna, hade de svenska skolorna även plockat bort elever som borde ha skrivit Pisatesten, och att Skolverket gjort felberäkningar.

Det var i det läget utbildningsministern vände sig till OECD.

Bättre möjligheter

På frågan om Riksrevisionen ser en risk för att OECD:s granskning inte räcker, svarar Sandgren Massih:

"Riksrevisionen har andra och bättre möjligheter att ta in information från svenska myndigheter och skolor än vad OECD har. Vår bedömning är att vår granskning kan ge ett mervärde utöver OECD:s granskning."

– Det är ett oerhört viktigt besked att Riksrevisionen som en oberoende aktör går in och tittar på om både Skolverket och regeringen har hanterat Pisaundersökningen korrekt, säger Liberalernas utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad.

Liberalerna och Moderaterna har, med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, väckt ett initiativ i riksdagens utbildningsutskott om en oberoende granskning av elevurvalet.

Var kritiska

De partierna är kritiska till regeringens beslut att låta OECD sköta granskningen, eftersom OECD är huvudansvarig för Pisaundersökningen globalt.

Riksdagen röstade dock på onsdagen ned initiativet från M, L, KD och SD.

– Vi kan inte göra mer i riksdagen, säger Haddad.

– Det är därför vi välkomnar att Riksrevisionen nu själv tar ett initiativ.

publicerade information om granskningen på sin webbsida redan den 21 september. Samma dag informerades Skolverket och utbildningsdepartementet per mejl, men initiativet fick bredare spridning med Expressen s rapportering på onsdagen.

Rättvis bild?

OECD:s Pisamätningar är kända i större delen av världen. Mätningarna brukar bedömas som solida och resultaten för respektive land brukar påverka den inhemska utbildningspolitiken.

Det gäller inte minst i Sverige, som hade en djupdykning resultatmässigt i Pisa 2012, med en rad politiska initiativ som följd. Därefter har Sverige vänt trenden.

I den senaste Pisamätningen, som genomfördes 2018 och presenterades i december 2019, fick de svenska eleverna ett bättre resultat än i Pisa 2015. Men frågan är alltså om resultatet var rättvisande.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson säger att han har fortsatt tillit till Pisamätningen.

– Det finns ingen anledning för mig att ifrågasätta Pisastudien och den kompetens som finns hos OECD.

TT: Gäller detta också urvalet i Pisa 2018?

– Utifrån vad vi vet så här långt ser jag ingen anledning att misstro studien. Vi har inte sett att det skulle vara några oegentligheter, och OECD såg det inte heller i de stickprov som gjordes innan resultaten godkändes. Nu får vi avvakta de granskningar som är aktuella, säger Peter Fredriksson.

Anna Lena Wallström/TT

Peter Wallberg/TT

FAKTA

Fakta: Detta är Pisa

Pisa (Programme for International Student Assessment) är en internationell studie som mäter 15-åringars förmågor i läsning, matematik och naturvetenskap. Den genomförs vart tredje år, och resultaten presenteras med ett års fördröjning.

Pisa drivs av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Nationellt ansvarig är Skolverket. Sveriges kostnad för att delta i Pisa är cirka 14,4 miljoner kronor per treårscykel.

I Pisa 2018 deltog drygt 5 500 elever i Sverige, fördelade på 223 skolor. Den stora majoriteten av de svenska eleverna, 96 procent, gick i årskurs 9 när de skrev proven. Eftersom det alltid är 15-åringar som testas är det årskullen född 2002 som svarade i Pisa 2018.

Totalt svarade cirka 600 000 elever i 79 länder eller regioner på frågorna i Pisa 2018. Elevgruppen representerar hela 32 miljoner elever.

Källor: OECD och Skolverket

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Inrikes

Efterlysta rymlingar gripna efter biljakt

Infarten till SIS Ungdomshem Råby i Lund. Två unga män har sedan mitten av augusti varit på fri fot efter en fritagning där. Men nu har polisen gripit de båda – i Örebro. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes De två unga män som fritogs från Råby ungdomshem utanför Lund den 19 augusti har gripits i Örebro.
Polisen grep dem efter en biljakt.

Männen, 18 respektive 19 år och dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök, har varit efterlysta sedan de fritogs.

Fritagningen från ungdomshemmet gjordes från en låst rastgård när männen spelade basket med en annan intagen på hemmet och en anställd. Två maskerade och beväpnade män tvingade personalen att låsa upp.

Gripandet i Örebro följde sedan männen vägrat stanna när polisen försökte stoppa dem i samband med en kontroll. Polisen hade fattat misstankar om ett pågående trafikbrott.

– Det är en trafikpolispatrull som ska stoppa en bilist i Örebro i dag med anledning av ett trafikbrott, och bilisten försöker köra ifrån och då ansluter ytterligare polispatruller, säger polisens presstalesperson Christina Hallin till TT och fortsätter:

– Till slut får vi stopp på fordonet, det tar cirka tio minuter.

Föraren greps direkt, medan den andra mannen som först lyckades fly från bilen greps efter ett tag.

Den som körde bilen misstänks nu för grov olovlig körning och drograttfylleri.

Staffanstorp

Staffanstorp kvar i topp som bra företagskommun

Staffanstorp
STAFFANSTORP Staffanstorps kommun fortsätter att placera sig högt i Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet i svenska kommuner 2020.

Staffanstorp tappar visserligen tre placeringar sedan förra året och hamnar nu på en sjätteplats, men det är det näst bästa resultatet någonsin.

Bland de 33 skånska kommunerna har Staffanstorp det tredje bästa företagsklimatet och det är fjärde året som kommunen finns med på tio i topplistan. När de lokala företagen får ge ett samlat betyg på hur de upplever att driva företag i kommunen får Staffanstorp bäst betyg i Skåne.

Enkätsvar

Svenskt Näringslivs kommunranking bygger främst på enkätsvar från drygt 30 000 företagare men också på statistik från bland annat SCB.

Solna stad i Stockholms län fortsätter, enligt företagarna, att ha Sveriges bästa företagsklimat och toppar rankingen för trettonde året i rad. Utöver Solna hamnar två nya kommuner, Danderyd och Vårgårda på prispallen. Nya kommuner på topp tio är Danderyd, Burlöv - som gjort ett stort lyft - och Herrljunga. Bottenplatsen tas av Norberg.

Kultur och nöje

Filmfestivalchefens nazikopplingar bekräftade

Skådespelaren Sophia Loren, journalisten Elsa Maxwell och Alfred Bauer i juli 1959. En utredning slår nu fast att Bauer före sin tid som chef för Berlins filmfestival hade ett nära samarbete med nazisterna. Arkivbild.
Foto: Konrad Giehr/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Berlins filmfestival har offentliggjort en utredning som bekräftar att den tidigare festivalchefen Alfred Bauer hade en betydande roll i nazisternas propagandaapparat, skriver Variety.

Utredningen visar även att Bauer åren efter 1945 systematiskt försökte dölja sitt samröre med nazismen.

Alfred Bauer hade under andra världskriget en hög position i Tredje rikets filmadministration som Joseph Goebbels inrättade 1942. Bauer gick sedan vidare till att leda Berlins filmfestival från den första upplagan 1951 fram till 1976.

Utredningen har tagit sju månader att färdigställa och beställdes av festivalledningen efter att den tyska tidningen Zeit i februari publicerade en artikel om Alfred Bauers nazistkopplingar. Artikeln ledde till att festivalledningen valde att döpa om det filmpris som var uppkallat efter Bauer.

NÄSTA ARTIKEL