The Breadwinner. Foto: GKIDS Films via AP

Modiga tjejer i Buffs vinnarfilmer

På fredagskvällen hölls barn- och ungdomsfilmfestivalen Buffs prisgala på Malmö Rådhus. En av vinnarfilmerna var animerade The Breadwinner om en modig afghansk flicka. Den fick Malmö stads barnfilmpris.

Samtliga vinnare på Buff 2018: Malmö Stads barnfilmpris:
The Breadwinner (Kanda,Irland, Luxemburg), regi: Nora Twomey
Svenska kyrkans ungdomsfilmpris:
I Kill Giants (USA), regi: Anders Walter
Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm:
Spider Thieves (Chile), regi: Guillermo Helo
Sydsvenskan och Buffs pris:
Linda Hambäck för ” … hennes arbete med att skapa animerad barnfilm i världsklass.”
Region Skånes kortfilmspris:
Brottas (Sve), regi: Julia Thelin
ECFA-priset (European Childrens Film Association Award):
Jag är William (Danmark), regi:Jonas Elmer
SF Bios barnfilmsstipendiat:
Maria Blom, Patrik Ryborn och Anders Weideman för filmen Monky
Årets barnbio:
Folkets Bio Regina i Östersund
Interfilm Diploma (nytt internationellt pris): Saturday Church (USA), regi: Damon Cardasis Buff Nordic Stars: Mimmi Cyon för rollen som Iggy i Nattbarn, Alexander Magnússon för rollen som jeg er William,Tage Johansen Hogness för rollen som Grim i Los Bando

”Den behandlar svåra ämnen som våld, kvinnoförtryck och krig på ett konstnärligt och innovativt sätt, vilket gör den till en film som berör på många sätt.” Så löd delar av motiveringen när Malmö stads barnfilmpris på 100 000 kronor gick till den animerade barnfilmen The Breadwinner.

Malmö stads pris var bara ett av många pris som delades ut när barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff i Malmö höll sin årliga prisgala på Malmö Rådhus på fredagskvällen.
En annan vinnare var amerikanska I Kill Giants som fick Svenska kyrkans ungdomsfilmpris på 100 000 kronor. Här löd motiveringen bland annat: ”Fantasifullt och engagerande om en flickas flykt in i en skräckinjagande värld …”.

När de unga biobesökarna själva fick välja blev vinnaren den chilenska ungdomsfilmen Spider Thieves om tre unga tjejer i en kåkstad i Santiago. Den fick Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm som i år för första gången också innebär prispengar. Summan är på 25 000 kronor.
Den unga juryn lyfte fram Buffs tema förebilder i sin motivering och skrev bland annat att ”Temat i Buff var som sagt förebilder och denna film passar verkligen in i temat. Vi tänkte mycket på hur tacksamma vi borde vara för både familj och vänner.”

Även Region Skånes kortfilmspris har i år utökats ekonomiskt och är nu 100 000 istället för 50 000 kronor.
Årets vinnare blev svenska regissören Julia Thelins Brottas. I motiveringen stod bland annat: ”Med ett skickligt grepp skildrar filmen två unga tjejers vänskap och relation i en komplex brytningstid.”

Samtliga vinnare på Buff 2018: Malmö Stads barnfilmpris:
The Breadwinner (Kanda,Irland, Luxemburg), regi: Nora Twomey
Svenska kyrkans ungdomsfilmpris:
I Kill Giants (USA), regi: Anders Walter
Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm:
Spider Thieves (Chile), regi: Guillermo Helo
Sydsvenskan och Buffs pris:
Linda Hambäck för ” … hennes arbete med att skapa animerad barnfilm i världsklass.”
Region Skånes kortfilmspris:
Brottas (Sve), regi: Julia Thelin
ECFA-priset (European Childrens Film Association Award):
Jag är William (Danmark), regi:Jonas Elmer
SF Bios barnfilmsstipendiat:
Maria Blom, Patrik Ryborn och Anders Weideman för filmen Monky
Årets barnbio:
Folkets Bio Regina i Östersund
Interfilm Diploma (nytt internationellt pris): Saturday Church (USA), regi: Damon Cardasis Buff Nordic Stars: Mimmi Cyon för rollen som Iggy i Nattbarn, Alexander Magnússon för rollen som jeg er William,Tage Johansen Hogness för rollen som Grim i Los Bando