Heléne Östberg från Fängelsefritt Svedala. Arkivbild
Heléne Östberg från föreningen Fängelsefritt Svedala. Arkivbild

Frågetecken efter nej till dialog

svedala Under onsdagens kommunfullmäktige blev det efter votering nej till medborgardialog kring den planerade anstalten.
Fängelsefritt Svedala och Reino Lindberg (M), kritiker av fängelseplanerna, ställer sig dock frågande till vad en medborgardialog skulle innebära.

Den stora nyheten på kommunfullmäktige var beslutet om att det ska göras en fördjupad analys av lokaliseringsstudien kring den planerade anstalten i kommunen. Ett besked som välkomnades av Heléne Östberg, medieansvarig för föreningen Fängelsefritt Svedala.
Vad hon ställer sig mer frågande till är den medborgardialog som Miljöpartiet yrkade för under onsdagens sammaträde.
– Vi vill gärna att det klargörs att det ska ingå en medborgardialog om alternativen, sa Therese Wallin (MP) under onsdagens kommunfullmäktige.
Yrkandet blev dock nedröstad med siffrorna 32 för och tio emot.
Heléne Östberg var på plats under kommunfullmäktige.

– Det är svårt att säga vad en medborgardialog skulle innebära och därför kan vi inte ta ställning till om det skulle göra jättestor skillnad eller inte, säger Heléne Östberg.
– Däremot så kanske det är en indikation på att man inte vill ha så mycket dialog med medborgarna i frågan. Man vill fortfarande skynda sig fram i processen även om man nu gjort en halvhalt, säger hon angående att yrkandet fick avslag.
Reino Lindberg (M) röstade emot samtidigt som han själv är med i föreningen Fängelsefritt Svedala.
– Det ligger hos mig som förtroendevald att söka input hos dem som har valt mig. men begreppet medborgardialog var inte tillräckligt specificerat. Därmed kan det skapa förväntningar som kanske inte går att infria, säger Reino Lindberg.
Om det hade blivit bifall till yrkandet skulle det ha kunna ge falska förhoppningar hos invånarna, anser han.
– Till exempel att kommunen skulle anordna möten på Folkets hus. Medborgarmöten har man vid översikts- och detaljplaner men då har kommunen arbetat fram ett förslag och kan svara på frågor.
– Och det är det som har varit problemet: att kommunen och vi politiker inte har kunnat svara på frågor eftersom det inte har varit utrett.
Han anser själv att de negativa effekterna av ett fängelse överväger de positiva.
– Jag är verkligen orolig för varumärket Svedala som i min värld står för ett kulturlandskap med böljande backar och den lilla orten med trygghet, bra skolor och äldreomsorg.

Skånska Dagbladet har försökt att nå Therese Wallin utan resultat.

Dagens fråga

Brukar du jobba på helgerna?

Loading ... Loading ...