Dag Hammarskjölds gård före renoveringen.
Intendent Karin Erlandsson på Backåkra.

FN:s säkerhetsråd träffas på Backåkra

ystad FN:s generalsekreterare António Guterres och FN-ambassadörer från säkerhetsrådets 15 medlemsländer ska hålla ett arbetsmöte på Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Ystads kommun i slutet av april.

– Vi är fantastiskt glada och stola över beskedet, för tanken med gården är att den ska vara en samlingsplats för samtal i Dag Hammarskjölds anda, säger Karin Erlandsson, intendent på Backåkra.
De kommer att mötas av en renoverad gård, en renovering som startade förra året. Syftet är att gården ska fungera som en mötesplats inom områden som låg Dag Hammarskjöld varmt om hjärtat, exempelvis internationellt samarbete, fredsforskning, miljö och mänskliga rättigheter. Han tog bland annat initiativ till FN:s första fredsbevarande insats med beväpnad trupp.
Dag Hammarskjöld köpte gården 1957 och planerade att dra sig tillbaka dit, men han avled i en flygolycka på ett uppdrag som FN:s generalsekreterare i Zambia 1961.
Han hade testamenterat Backåkra till Svenska turistföreningen men numer ägs gården av stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra.
Det är första gången som FN:s årliga arbetsmöte sker utanför USA. Mötet kommer att handla om framtiden för FN:s fredsfrämjande arbete – hur FN:s fredsbevarande insatser kan stärkas och effektiviseras, enligt ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet.
– Det är väldigt positivt att mötet kan ske i Sverige, inte minst mot bakgrund av vår långa tradition av att verka för konfliktförebyggande och för fredliga lösningar på konflikter, säger utrikesminister Margot Wallström.
Generalsekreteraren António Guterres gör ett längre besök i Sverige och kommer även att ha överläggningar med statsminister Stefan Löfven och hålla den så kallade Dag Hammarskjöldföreläsningen som arrangeras av Uppsala universitet och Dag Hammarskjöldfonden.
Gården öppnar för allmänheten i påsk.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Webbkryss