Emma Stone och Steve Carell i ”Battle of the Sexes.” Foto: Fox Searchlight Pictures/AP/TT

70-talets könskamp på tennisbanan

film/recension

Regi: Valere Faris
Medverkande: Emma Stone och Steve Carell bland andra
Betyg: 3

1973 levde fortfarande femtiotalets syn på kvinnans roll kvar. Lika lön för lika arbete var lika mycket utopi för idrottsmän och kvinnor som det var ute i arbetslivet.
Således var det givet att det ”svagare könet” alltid låg ett steg efter ”skapelsens herrar” på alla plan, inte minst på tennisbanan, där en före detta mästare i utförsbacken (55 år) fortfarande kunde slå en betydligt ynge kvinnlig stjärnspelare.
Billie Jean King (Emma Stone) beslöt sig för att punktera alla mulliga mansgrisars överstepräst Bobby Riggs (Steve Carell) uppblåsta ego och ställa upp på en tennismatch mot den åldrande mästaren. Jag minns att jag såg dokumentären om den färgstarke Riggs, som var något av tennisens Muhammed Ali, det vill säga en man som satte avtryck med sitt välsmorda munläder även i verkliga livet.
Steve Carell tar ut svängarna som Riggs och Emma Stone ger Billie Jean King en nyanserad och sympatisk framtoning. För King handlar det om kvinnans rätt att bokstavligt talat spela på samma planhalva som männen när det gäller ekonomi såväl som respekt för väl utfört dagsverke.
Samspelet mellan Stone och Carell bär filmen genom blandningen av mysig underhållning och dramatik och det är egentligen bara när historien lägger tyngden på det sistnämnda den sviktar. Kings relation med sin hårfrisörska och Riggs spelmissbruk skissas med ytliga drag mest för att ta ner bådas karaktärer på jorden
Även om man har facit i handen när det gäller den historiska matchen mellan King och Riggs är vägen dit rakt igenom underhållande och som sagt välspelad av båda huvudrollsinnehavarna.

Regi: Valere Faris
Medverkande: Emma Stone och Steve Carell bland andra
Betyg: 3