Fotograf i mer än 50 år på Götebogrsposten – Lars Strömbom har hunnit med att ta bilder över hela världen. Nu ställer han ut en del av sin produktion på Glashyttans orangerie. Foto: Lennart Larsson
Här har han fångat Amishbarn från en reportageresa i USA.
Ett porträtt i Beatlesanda av Tage Danielsson.

Världsfotografen som har fokus på pubar och livet

SÖVDE Uppdraget verkade misslyckas, att skildra Jesus hemtrakter till en julbilaga i Göteborgsposten.
Reportern och fotografen Lars Söderbom beredde sig på att ringa hem och säga att det inte skulle bli nåt när den plötsligt dök upp, bilden.

Mitt i en stenig öken kom de ridande på en åsna, en kvinna med sitt barn.
– Det blev en bild som lite grann knöt an till Jesu födelse, ler Lars Strömbom.
Reportaget var räddat.
Det har blivit några till från många av världens hörn under de mer än 50 år som Lars Strömbom jobbade för Göteborgspostens söndagsbilaga. Besök i Japan, Irland, England, USA, Sovjetunionen för att bara nämna några.
– Men på den tiden fanns det pengar.

Då fanns det råd att skicka ett reportageteam ända till japan. Annars tycker Lars Strömbom det har varit roligast att jobba när resan gått till England.
– Det är ett toppenland att jobba i, folk begriper på nåt sätt vad man är ute efter. Och träffar man dem på puben går det ännu lättare!

Just pubar och livet har fascinerat Lars Strömbom under åren. Givetvis har det blivit flera pubbilder, bland annat en bild på en irländsk man som med välbehag tömmer ett glas med svart Guinness.
En fotograf får ibland vara beredd på umbäranden för att få den bästa bilden. Under en reportageresa i Frankrike ville Lars Strömbom ta en bild klockan fyra på morgonen av en fredlig uteservering på en av stränderna som amerikanerna stormade fram över under den blodiga invasionen i Normandie 1944 för att få det bästa ljuset.
Uppdraget slutade väldigt trevligt.
– Det kom ut en gubbe som bodde där och bjöd in oss på calvados. Den gjorde han själv så han frågade om vi ville köpa var sin flaska!
Det blev naturligtvis affär.

Göteborgaren Lars Strömbom har varit skåning de senaste 20 åren. Nu ska han ställa ut en del av sina bilder på Glashyttans orangerie.
– Vi var här och åt och började prata med dem som driver det. De sa att de letade efter en påskutställning. Då har ni rätt man framför er! sa jag.
Så blev det. Lars Strömboms bilder kan beskådas från långfredagen, då det är vernissage klockan 12-14, och fram till och med den 6 maj.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×