Lund

Elever skapar smarta hem

Gustav Lindén, Hanna Persson och Hampuz Grönroos förklarar sitt bidrag för några av jurymedlemmarna.Foto: Lars Johansson
Lund
Lund Tävling ska öka intresset för naturvetenskap och teknik.

Lars Johansson

Det här var ett par av idéerna som lanserades när sjuor och åttor från tre skånska skolor kom till Vattenhallen för att presentera visioner om framtidens klimatsmarta hem.

De har deltagit i projektet Gnistan och tävlade om en resa till Experimentarium i Köpenhamn.

Bakom projektet står Vattenhallen Science Center tillsammans med Unga Forskare och Vattenfall.

– Syftet är att öka intresset för naturvetenskap och teknik inför elevernas gymnasieval, berättar projektledaren Stefan Zamudio från Vattenhallen.

Via den inbjudan som gått ut kunde skolorna anmäla sig och efter ett inledande besök på Vattenhallen har deltagarna sedan arbetat intensivt på hemmaplan under några veckor.

Eleverna som var med den här gången kom från Hjärupslundsskolan i Hjärup, Wieselgrensskolan i Helsingborg och Axonaskolan i Tollarp.

Gustav Lindén från Hjärupslundsskolan kom på idén att via bostadslarmet styra värme, ventilation och el för att minska energiåtgången, och utvecklade den tillsammans med kamraterna Hanna Persson, Hampuz Grönroos och Amanda Gordon Jarneskog.

– När man sedan kommer tillbaka skruvas värmen och ventilationen upp igen, förklarar han.

Systemet omfattar även lamporna och de elapparater som inte måste vara i gång.

– Att exempelvis kaffebryggaren kopplas ur minskar även brandrisken, säger Hanna Persson.

Emma Guvek, Ebba Leonardsson, Alvin Eklund och Noel Ljungberg, som också går på Hjärupslundsskolan, har räknat på hur vattencirkulationen i tvättmaskiner kan utnyttjas för elproduktion.

– Att utrusta en tvättmaskin med turbin och generator innebär en merkostnad på 700 kronor men det betalas på två år tack vare den stora mängden el som kan produceras, berättar de.

När eleverna presenterade sina bidrag på onsdagen gjordes en bedömning av en jury med representanter för universitetet, Unga Forskare och Vattenfall.

Vinnarna som juryn sedan korade kom också från Hjärupslundsskolan. Bidraget heter Check your power! och bakom det står Josefin Bjerström, Noa Holtås, Charlie Fagerström och Dylan Ellgren Wermén.

Gnistan startade 2013 och finns även i Luleå och Trollhättan. Sammanlagt har mer än 80 skolor deltagit under åren.

– De uppföljningar som gjorts visar att teknik- och naturvetenskapsintresset verkligen ökat, säger Stefan Zamudio.

Lund

Par kidnappade sin egen son

Lund
Lund Pojken var ute och lekte med några andra barn när en bil plötsligt körde upp framför dem, plockad upp pojken och bar in honom i bilen och körde direkt till Danmark.
Pojkens föräldrar åtalas nu vid Lunds tingsrätt för grov egenmäktighet med barn.

Det var i början av januari i år som den den 7-åriga pojken befann sig tillsammans med personalen från det jourhem han blivit LVU-placerad vid en närbelägen skola. När de skulle gå tillbaka till boendet kör en bil upp och stannar framför dem. Ut hoppar en kvinna som tog upp pojken och bar in honom i bilen och körde honom från platsen över bron till Danmark där familjen har släkt..

Enligt socialtjänsten har pojkens föräldrar kidnappat sin son vid ett tidigare tillfälle strax innan han blev placerad första gången. Den gången togs han till mormodern som bor i Norge.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Radhusbrand – närboende evakuerades

Lund
Lund Strax före klockan halv två på torsdagen larmades polis, ambulans och räddningstjänst till en brand i ett radhus på Slåttervägen i Lund.

När man kom till platsen kunde man konstatera kraftig rökutveckling och att de boende var ute ur huset. Ingen av dem ska ha behövt vård på sjukhus.

Man fattade beslut om att även evakuera resten av radhuslängan bestående av tio hus, uppger polisen.

– Branden var fullt utvecklad när vi kom fram till platsen, säger Mats Nilsson, inre befäl på Räddningstjänst Syd.

Vid tvåtiden var själva branden släckt men man var, från räddningstjänstens sida, ännu inte klara på platsen.

– Vi håller på med kontroller av bland annat bjälklag. Jag kan inte riktigt säga att vi har det under kontroll än.

Det är oklart vad som har orsakat branden eller exakt var den börjat, i och med att den redan var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom dit. Den totala omfattningen av branden är inte heller klarlagd ännu men det ska, så vitt känt, bara vara ett av husen som är skadat.

– Men det närmar sig en totalskada i alla fall, säger Mats Nilsson.

Vid halv tre-tiden på torsdagen var branden är släckt. Räddningstjänsten räknar med att stanna kvar till minst klockan 19 för fortsatt kontroll.

– Man kan inte bo kvar där, det är stora skador, säger Mats Nilsson.

Även det närmaste huset i radhuslängan blev så pass rökskadat att det inte är beboeligt.

Lund

Lund ökar med 2 150 personer

Lund kommuns befolkning beräknas öka med ett par tusen varje år fram till 2030.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund Det här året kommer Lunds kommun att växa med 2 150 personer. Det säger en ny befolkningsprognos som Sweco Society tagit fram.
- Det är väldigt många som vill förverkliga sina drömmar just i vår kommun, vilket verkligen är glädjande, säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L).

Det externa företaget har tagit fram en befolkningsprognos som gäller under perioden 2020-2030. De tror att kommunen kommer att öka med ungefär samma mängd människor varje år. Framför allt är det flyttningsöverskottet som ligger till grund för prognosen, det vill säga inflyttare minus utflyttare. Viktigt i sammanhanget är även de omfattande byggnadsplanerna och ett stort antal bostäder som väntas bli färdigställda.

Bra skolor, låg brottslighet

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Lund

Hjälp finns för företagare

Lund
Lund Enligt en enkät som Handelsföreningen genomförde i slutet av mars bland verksamheterna i Lund city visar att många brottas med stora utmaningar till följd av corona-smittan. En del har akuta svårigheter.

Handelsföreningen vill samtidigt framhålla att det finns hjälp och stöd att få från många olika håll såväl inom handelsföreningen som hos till exempel Lunds Nyföretagarcentrum, Tillväxtverket och Lunds kommun.

– Vi kan hjälpa till med många olika problem och guida vidare i andra frågor, skriver Handelsföreningens Sven Petter Hovelius i ett nyhetsbrev.

Lund

Misshandlade rektor

Lund
Lund En man i 18-årsåldern döms till skyddstillsyn efter att ha varit aggressiv mot en kvinnlig rektor på ett gymnasium i Lund.

Den dömde som inte var elev på den aktuella gymnasieskolan stod och väntade på sin bror. Under tiden rökte han en cigarett på skolgården vilket uppmärksammades av rektorn som gick fram till honom och sa att det inte var tillåtet att röka där.

Ryckte av nyckelknippa

Det uppstod tjafs och rektorn tog fram sin mobiltelefon och tog en bild på den dömde. Hon ville ha bilden för att kunna se om pojken gick på skolan eller inte. Pojken ska då ha blivit provocerad och tog tag i en nyckelknippa som satt i ett band runt rektorns hals, ryckte av den och kastade upp den på skoltaket.

Vid händelsen fick rektorn skavsår på halsen vilket tog ungefär två veckor att läka.

Lämna drogtester

Den dömde som har ett dokumenterat blandmissbruk förekom redan i belastningsregistret vid två tillfällen. Förutom Misshandel och egenmäktigt förfarande har han gjort sig skyldig till brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. Sammantaget skulle det ge ett straffvärde som kan leda till ett kortare fängelsestraff. Rätten finner dock det tillräckligt att döma till skyddstillsyn i kombination med att pojken fortsätter i planerad öppenvårdsbehandling och går och lämnar drogtester.

Lund

Kontaktsport med social distans

Lugi Judo körde hem judomattor till medlemmar som önskade. Personal från Källbybadet hjälpte också till.
Fotograf: Mikael Ankarvik
Lund
Lund Många av Lugi judoklubbs medlemmar ville låna hem en judomatta under tävlings- och träningsuppehållet som orsakats av coronakrisen.
– Ja det blev en väldig succé, säger Karl Baker, huvudtränare och klubbadministratör.

Egentligen började det med en kul idé. Judomattorna som klubben använder i vanliga fall låg oanvända i en lokal på Källbybadet. Och kontaktsporten judo är förstås en av de mindre lämpliga att utöva när social distansering är påkallad av såväl regering och som Folkhälsoinstitutet.

Så varför inte köra hem mattorna till de medlemmar som vill låna dem?

Axel Oscarsson från Lugi Judo räknar hur många mattor som lastats in. Fotograf: Mikael Ankarvik

Sagt och gjort. På hemsidan lades informationen ut och sedan var det bara att anmäla sitt intresse direkt på sidan.

– Hela 13 familjer hörde av sig och så det var verkligen ett roligt gensvar, säger Karl Baker.

Varma och aktiva

Tanken var att hålla medlemmarna varma och aktiva. Men riktigt vad de som bara beställt en matta ska göra med dem är oklart. Judomattorna är bara på 1x2 meter så att utföra någon form brottning på dem kan enligt Karl Baker vara svårt.

- Men några har beställt hem ända upp till sex mattor, och då går det väl. Men så kan de ju vara avsedda för små barn, säger Karl Baker.

Hillevi Karlsson som tävlar på elitnivå lastar in en matta. Fotograf: Mikael Ankarvik

När det var dags för att lasta in mattorna i den lilla lastbilen hade Armin Didic, Hillevi Karlsson och Axel Oscarsson, alla aktiva på elitnivå för Lugi judoklubb, slutit upp för att hjälpa till.

Bjärred till Genarp

Ett 30-tal av de inte helt lätta mattorna lyftes in i en skåpbil som sedan levererade dem från Bjärred i norr till Genarp i söder. De flesta lämnades emellertid till familjer i Lund.

Hillevi Karlsson tror att de flesta kommer att använda mattorna till fysträning och kanske yoga.

- Kanske tar de ut dem på tomten. Det är ju inte så lätt att utöva judo i en villa. kanske vill d bara hålla kontakten med judon under den här tiden, säger Hillevi Karlsson.

Vid halv tre var mattorna lastade och Axel Oscarsson hade tagit ut kordinaterna för smidigast möjliga logistik. Första mattan gick till Bjärred.

Lund

Bråk i Paris slutade i Lund

Eiffeltornet i Paris.
Att besöka Paris kan leda till en rättegång i Lund.
Fotograf: Christophe Ena
Lund
LUND Ett bråk på nyårsafton i Paris 2018 har slutat i Lunds tingsrätt. Nu döms en av kamraterna i gänget till villkorlig dom och dagsböter för misshandel.

Ett kamratgäng på fyra tjejer och en kille åkte tillsammans på en resa till Paris årsskiftet 2018 till 2019 för att fira nyår tillsammans. På nyårsafton gick samtliga på en privat fest, där samtliga hade druckit alkohol.

På festen uppstod en dispyt mellan två av tjejerna, som är i 20-årsåldern. När en av de övriga mådde dåligt gick alla ut men sen är det delade meningar mellan de två kontrahenterna och deras kompisar om vad som hände.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Coronaepidemin hotar spårvagnspremiär

Spårvagn på fabrik.
En av de spårvagnar som ska skickas från fabriken i spanska Zaragoza till Lund.
Lund
Lund Den 13 december ska den första spårvagnen rulla på Lunds gator. Åtminstone enligt gällande tidsplan. Men den spanska fabrik som tillverkar spårvagnarna har stängt sedan snart en månad i coronaepidemins spår.
Om inte de första spårvagnarna levereras under sommaren är premiären hotad.

– Det är främst för att Spanien är nerstängt. Depåbygget går enligt plan, säger Håkan Henmyr Skånetrafikens projektledare för Spårvägen i Lund.

Det som återstår innan depån är färdigbyggd är också det kopplat till Spanien. Delarna tillverkas där och i Italien, som också är hårt drabbat av viruset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL