Det var mycket för personalen på Vita ute sedan deras förskola försvann i samband med branden i Kågerödslund. Ella Henckel sorterar saker som allmänheten skänkt. Foto: Roger Sunesson

Byborna ställde upp för alla drabbade förskolebarn

KÅGERÖD Ingenting var sig likt när barnen på Vita ute kom till sin förskola på måndagsmorgonen.
Deras lokaler i Kågerödslund försvann i samband med storbranden i lördags morse.

Istället får nu 19 barn husera ovanpå matsalen på Lunnaskolan i snabbt inredda lokaler,

– Det har gått jättebra. Barnen frågar mycket, men man tar det ändå bra. Tror att reaktionen kommer lite senare, säger Ellen Henckel som jobbar på Vita ute.
Tur i oturen är att förskolan satsar mycket på att låta barnen vara ute.
Således blir trycket inte så hårt på lokalerna, där man mest äter och vilar under dagarna.
– Det var ett fruktansvärt besked att få. En kollega kontaktade mig och man trodde inte det var sant. Lokalerna var jättefina där uppe, säger Ellen Henckel.

Branden innebar att allt försvann. Undervisningsmaterial, utrustning, barnens kläder och möbler gick upp i rök. Tacksamt nog har under helgen privatpersoner ställt upp och skänkt massvis med saker, allt ifrån kläder till leksaker och böcker.
– Uppslutningen har varit helt fantastiskt. Många har kommit med mängder av grejer, så mycket att vi får styra till vad vi behöver.
På måndagsmorgonen fick barnen ställa frågor, man tände ljus:

– Samtidigt är det viktigt att inte skuldbelägga barnen. Att de även ska förstå att samma gäller för personalen och att det handlar om en olyckshändelse, säger Ellen Henckel.
– En del barn har även varit uppe i Kågerödslund och sett hur det ser ut. Det är viktigt att de får se vad som inträffat.
Under helgen har personalen fått jobba hårt. Ända sedan i lördags morse har möten avlöst varandra, allt för att barnen skulle få en så bra start som möjligt på måndagsmorgonen.
– Alla har varit involverade och gjort ett jättejobb. Krisberedskapen har fungerat jättebra och det är väldigt tacksamt att vi kan komma in i ändamålsenliga lokaler direkt.
Hur länge man får stanna ovanpå matsalen är inte klart, men terminen ut är spikat.

– Vi har fått jättemycket hjälp. Lunnaskolan ställde upp direkt med lokalerna och Kågerödsborna har visat en stor vilja att hjälpa till.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×