Deckarspalten

Debutanter som inte når ända fram

Artikel Deckarspalten I veckans deckarspalt recenserar Gunilla Wedding två debutanter - Kyrsten Ritters Rökridå och Bo Svernströms Offrens offer,

Den amerikanska skådespelaren Krysten Ritter är framförallt känd för huvudrollen i tv-serien Jessica Jones och har också haft småroller i andra serier som Breaking Bad, Gilmore Girls, Gossip Girl och Veronica Mars. Nu debuterar hon som författare med kriminalromanen Rökridå (Southside Stories).

Rökridå är spännande och välskriven samtidigt som grundintrigen är en väl använd sådan – en kvinna (det är oftast en kvinna) återvänder till den lilla stad där hon vuxit upp och som hon lämnad av någon tragisk anledning, återvändandet är ofta kopplat till hennes jobb och till något olöst mysterium i staden. Samma upplägg använt på ett riktigt bra sätt fanns till exempel i en av förra årets svenska deckardebuter – Annabelle av Lina Bengtsdotter – och genrelitteratur får gärna återanvända slitna upplägg om man tillför något nytt eller gör det riktigt bra. En av de bästa varianterna här är för övrigt Gillian Flynns debut Vassa föremål.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Migrationsministern: Alla måste hjälpa till

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utrikes
Utrikes Regeringen vill inte att EU-länder ska kunna smita från att hjälpa till vid en flyktingkris.
– Alla måste hjälpa till på ett eller annat sätt om det blir kris, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Den svenska regeringen har tidigare drivit på för att alla EU-länder ska vara med och ta emot asylsökande i en krissituation.

Men någon sådan obligatorisk omfördelning finns inte i med kommissionens nya förslag på asylpolitik för EU. I stället kan EU-länderna bidra på andra sätt, till exempel genom att se till att de som fått asylavslag återvänder till hemländerna.

Morgan Johansson (S) understryker att han ännu inte studerat det nya förslaget i detalj.

– Som vi förstår det hittills, ska det nu vara möjligt att ställa upp på andra sätt, men då måste det i så fall vara med riktiga åtgärder, säger han.

Johansson uppger att det inte får bli så att ett EU-land, i stället för att ta emot asylsökande från ett annat EU-land, till exempel skickar en sjuksköterska som jobbar i två veckor.

– Så kan det inte vara. Det måste i så fall vara riktiga åtgärder som man måste ställa upp med.

Kan bli konflikt

Johansson tror att det är en sådan fråga som det kan uppstå konflikt kring när EU-ländernas regeringar ska förhandla om EU-kommissionens förslag.

– Vi kommer att stå fast vid att alla EU-länder måste hjälpa till på ett eller annat sätt om det blir en kris, säger Morgan Johansson.

EU-kommissionens förslag på en så kallade solidaritetsmekanism handlar om hur medlemstater ska hjälpa varandra om något av dem utsätts för en hård press.

EU-kommissionen föreslår också förändringar i den så kallade Dublinförordningen som ska gälla under mer normala förhållande. Principen är fortfarande att det land dit asylsökanden kommer först ska behandla asylansökan. EU-kommissionen föreslår dock förändringar i undantagen från den principen.

På frågan om det leder till fler asylsökande i Sverige, pekar Johansson på att EU-kommissionen också vill förstärka gränsskyddet vid EU:s yttre gräns och öka kapaciteten för att behandla asylsökanden redan där.

– Om man etablerar en sådan ordning, det vill säga att alla registreras vid EU:s yttre gräns, då kommer antalet asylsökanden fortsatt att minska i Sverige, säger Johansson.

M varnar

Moderaterna tror att EU-kommissionens ändringar i Dublinförordningen kan leda till fler asylsökande i Sverige.

– Det finns en risk att de länder som redan tagit stort ansvar får ett ännu större ansvar för att sökande som har anknytning till det medlemslandet ska få sin prövning där, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Hon syftar på att en asylsökande ska kunna få sin ansökan prövad i det land där man har syskon, inte bara, som i dag, om man har sin kärnfamilj i landet.

– Det är klart att vi som har tagit stort ansvar, som Sverige och Tyskland, kommer att få ännu fler sökande, säger hon.

Moderaterna är dock nöjda med att gränsskyddet vid EU:s yttre gräns ska stärkas, att fler ska registreras och screenas redan vid gränsen och att de som har små chanser att få stanna ska snabbehandlas på plats och få besked inom 12 veckor.

Moderaterna är också nöjda med att inget EU-land ska vara tvunget att ta emot asylsökanden vid en kris.

Migrationsminister Morgan Johansson tror att EU-kommissionens nya förslag har större chans att få gehör hos EU-ländernas regeringar än det gamla.

– Det tror jag att det har, säger han.

Morgan Johansson pekar på att ansvarig EU-kommissionär Ylva Johansson har varit noga med att förankra sina förslag.

– Hon har försökt lägga ett förslag där kanske inte alla blir nöjda, med där det i alla fall finns en minsta gemensamma nämnare som alla kan acceptera, säger ministern.

Peter Wallberg/TT

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport

HBK-tränaren coronasjuk: "Mår allmänt skit"

Halmstads tränare Magnus Haglund. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Tränaren för superettanlaget Halmstads BK, Magnus Haglund, är sjuk i covid-19.

– Jag har feber, huvudvärk och mår allmänt skit, säger Haglund till Hallandsposten.

Tränaren började känna sig krasslig på bussresan hem från Stockholm efter matchen mot Akropolis i söndags och har därefter hållit sig från spelartruppen och hela verksamheten och är nu satt i sju dagars karantän.

Klubben har börjat testa dem i klubben som Haglund haft kontakt med, först och främst dem som uppvisar symptom.

Det övriga ledarteamet, med den assisterande tränaren Torbjörn Arvidsson, Reine Almqvist och Dennis Nilsson leder HBK mot Ljungskile på lördag.

Utrikes

Pressad Trudeau vill ha förnyat förtroende

Kanads premiärminister Justin Trudeau efter att ha besökt ett forskningscentrum i Montréal i augusti.
Foto: Graham Hughes/AP/TT
Utrikes
Utrikes Skakad av skandaler och tyngd av en pandemisargad ekonomi väntas Justin Trudeau utlova ett stort stödpaket när det kanadensiska parlamentet öppnar.
Mindre än ett år efter att premiärministern gav sin senaste regeringsförklaring är det dags för en ny, som följs av en avgörande förtroendeomröstning.

Det är den brittiska kronans representant i Kanada som läser upp det så kallade trontalet – premiärministerns programförklaring för regeringens politik. Justin Trudeaus regering lade fram ett sådant för mindre än ett år sedan, efter valsegern då hans parti Liberalerna tappade majoriteten i parlamentet.

Det var innan covid-19 tagit livet av tusentals kanadensare och pandemin skapat det största budgetunderskott som landet sett sedan andra världskriget. Och före det, nummer tre i den rad av skandaler som förföljt Trudeau.

Tre utredningar

Under våren bidrog regeringens kraftfulla insatser mot pandemin till att premiärminister Trudeau vann tillbaka något av det förtroende som han tappat efter en kritiserad resa till Bahamas, där han och familjen bodde hos en miljardär och religiös ledare som tidigare tagit emot enorma summor i statliga bidrag från Kanada, samt anklagelser om inblandning i påverkansarbete mot rättsväsendet.

I juni i år blev det känt att ett statligt miljonkontrakt för att ge stipendier till gymnasieelever gått till välgörenhetsorganisationen WE Charity – en verksamhet med band till Trudeaus familj. Kritiker menade att WE Charity favoriserades och även internt blev Trudeaus förtroende kantstött. Skandalen ledde till den tredje etiska utredningen av premiärministern under hans fem år vid makten.

Vill ha godkänt

I augusti meddelade Trudeau sitt ovanliga beslut att ajournera parlamentet till 23 september och då lägga fram ett nytt trontal. Många tolkade detta som att premiärministern vill ha en omstart. Talet är en möjlighet att presentera regeringens planer för hur man ämnar hantera en situation som ser helt annorlunda ut än vid förra årets val. Trudeau förväntas – förutom direkta pandemiåtgärder – ta upp utökning av a-kassan och investeringar i förskolan.

Onsdagens trontal och ett tal som Trudeau själv väntas hålla efter följs av en obligatorisk förtroendeomröstning i parlamentets underhus. Och det är detta som fått kanadensarna att börja spekulera i om de kommer att gå till valurnorna igen redan i höst. Får regeringen inte stöd i underhuset måste den avgå.

– Jag vill inte ha ett nyval. Jag tror inte att Kanadas folk vill ha ett nyval. Men om det blir ett val så löser vi det, har Trudeau sagt och hävdat att han behöver parlamentets godkännande för att kunna gå vidare med regeringens politik.

Men få tror att regeringen kommer att fällas. Den fragmenterade oppositionen förstår nog att ett nyval under brinnande kris snarare skulle gynna dem som sitter vid makten, säger Geneviève Tellier professor vid universitetet i Ottawa, som nyhetsbyrån AFP pratat med.

– Det går inte att ha stora politiska möten just nu där kandidater har möjlighet att synas, säger hon.

Moa Kärnstrand/TT

FAKTA

Fakta: Kanadas politik

Justin Trudeau, Liberala partiet, tillträdde som premiärminister 2015 efter ett maktskifte som ofta tillskrivs Trudeaus ledarstil och idéer om att stärka medelklassen och gynna familjer med låga inkomster. Han lovade snabba förändringar och skapade en vida omtalad, jämt könsfördelad regering.

Trudeau påbörjade en ny period efter valet hösten 2019, men med ett svagare stöd än perioden innan.

Kanadas parlament består av två kamrar: underhuset som är folkvald och senaten som utses av regeringen. Underhuset består 338 ledamöter. De största partierna är Liberala partiet, som har 157 platser och Konservativa partiet som har 121. Senaten har 105 ledamöter.

Källa: UI/Landguiden

Sport

IBK Lund gör debut i högsta ligan

Innebandyspelare
Foto: Patrik Palm/IBK Lund
Sport
Innebandy I helgen är det dags för ett ungt och ivrigt IBK Lund att ta steget in i Svenska Superligan.

Klubben väljer att fortsätta satsa på truppen som vann allsvenskan i våras och förde upp IBK Lund i landets högsta innebandyliga.

– Det är en medveten strategi. Vi tror på våra egna tjejer och vill ge dem chansen även på den här nivån, förklarar huvudtränaren Johan Gustafson.

– Vi tänker långsiktigt, och målet är att ha tillräckligt många lag bakom oss i tabellen för att bli kvar i SSL, säger han.

Helt utan nyförvärv är dock inte lundalaget. Från seriekonkurrenten Malmö FBC har man hämtat in forwarden Anna Nilsson.

– Det är en mycket bra spelare, som inte riktigt fick chansen hon förtjänade i Malmö. Hos oss får hon en viktig roll i laget, säger Lundcoachen.

Dessutom har man spetsat till målvaktssidan genom att värva Johanna Birgersson från Sävsjö, som Johan Gustafson haft koll på sedan tidigare.

I SSL är det mest uppställt spel som gäller, men Lund kommer att fortsätta med sitt framgångsrika man-mot-man-spel även den här säsongen.

– Vi bygger laget på mycket energi och aggressivitet på planen. Det finns ingen anledning för oss att ändra på det vinnande konceptet, menar Johan Gustafson.

– Resultaten har inte gått vår väg på försäsongen, men prestationsmässigt har det ändå varit helt okej. Vi märker att man inte har lika mycket tid med bollen, och man straffas hårt om man tappar bollen i fel lägen. Det gick att komma undan med det i allsvenskan, men inte i SSL, påpekar Johan Gustafson.

– Vi vet att det blir tufft, vi möter trots allt några av de bästa klubblagen i världen och där är vi inte ännu, säger han.

Premiären spelas på söndag på Salmingplanen i Sparbanken Wictory Center mot ett Warberg, som har värvat tungt inför den här säsongen.

Premiäromgången:

Lördag: Sirius–KAIS Mora, Malmö FBC–Karlstad, Pixbo Wallenstam–Jönköpings IK, Falun–Thorengruppen SK.

Söndag: Endre IF–Nacka Wallenstam, Västerås Rönnby–Täby, Warberg– IBK Lund.

Kultur och nöje

Filmrecension: Smördrypande romantiskt drama

Personliga assistenten Maggie (Dakota Johnson) drömmer om att producera musik åt souldivan Grace (Tracee Ellis Ross). Pressbild.
Foto: Glen WIlson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ett romantiskt drama utspelas bakom kulisserna till Hollywoods cyniska musikbransch. Det är medryckande, men filmen halkar tyvärr i sin egen smörighet.

Det är svårt att göra film om musik. Fiktiva popstjärnor känns nästan aldrig trovärdiga, och musiken som ska föreställa deras hitlåtar låter oftast som något som slutade på en femteplats vid Andra chansen i Falun.

På den punkten tillhör ”Våga drömma” de lyckade undantagen. I handlingens centrum står Grace Davis, en fiktiv världsstjärna som hade sin storhetstid för typ 25 år sedan, spelad av Tracee Ellis Ross. Och Ross är perfekt som avdankad souldiva med känsligt ego - hon har skådespelartalang och sångröst nog för att bära hela filmen. Man kan tänka sig att hon har snappat upp ett och annat från sin mamma Diana Ross genom åren.

Filmens huvudperson är dock Graces personliga assistent Maggie (Dakota Johnson). Snälla, jordnära Maggie springer ärenden åt sin krävande arbetsgivare, men egentligen drömmer hon om att slå igenom som musikproducent. Och helst av allt skulle hon vilja producera ett helt nytt album med sin stora idol. Men till Maggies förskräckelse är Grace på väg att förpassas till elefantkyrkogården Las Vegas och en permanent greatest hits-show.

Maggie springer runt, äppelkindad med en kånken på ryggen, tjatar om Beatles och Carole King och drömmer om att skapa musik med äkta känslor och äkta instrument, som förändrar människors liv. Scenografin är också pepprad med lp-skivor med Marvin Gaye, Bruce Springsteen och Fleetwood Mac – för att liksom visa hur alla ÄLSKAR BRA MUSIK. Det känns lite som att manuset är skrivet av en lillgammal gymnasist på estetprogrammet.

Men kärleken till musiken känns ändå genuin, mycket tack vare det snygga soundtracket. Filmen livas också upp av birollerna. Ice Cube är underbar som pengakåt manager och det är kul när Diplo gör ett litet inhopp som dansmusikproducent och självbelåtet svin.

Problemet är bara att filmens element inte riktigt hänger ihop. Är den en söt romantisk komedi? Eller är den en underdog-historia med udd mot musikbranschens sexism och cynism? “Våga drömma” försöker vara båda samtidigt, men når inte hela vägen fram med någotdera. Det blir plågsamt uppenbart i filmens upplösning. Plötsligt förvandlas allt till ett sentimentalt familjedrama, helt utan känslomässig investering – som en stor kanna skirat smör över hela handlingen.

Björn Berglund/TT

Maggie (Dakota Johnson) träffar artisten David (Kelvin Harrison Jr) och ljuv musik uppstår. Pressbild.
Maggie (Dakota Johnson) träffar artisten David (Kelvin Harrison Jr) och ljuv musik uppstår. Pressbild.
Foto: Glen WIlson

FAKTA

Fakta: Våga drömma

(TT)

Genre: Drama

Originaltitel: The high note

Premiär: 25 september 2020

I rollerna: Dakota Johnson, Tracee Ellis Ross, Kelvin Harrison Jr med flera.

Regi: Nisha Ganatra

Speltid: 1 timme 53 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + +

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Sport

Norge fruktar Zlatan: "Har några tjuvtricks"

Bodø/Glimt ska spela tufft mot Zlatan Ibrahimovic i Europa League-kvalet på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Spada/AP/TT
Sport
Sport

För norska Bodø/Glimt är det ett historiskt ögonblick att få möta Milan i Europa League-kvalet på San Siro.

Och tränaren Kjetil Knutsen vet hur man ska stoppa Zlatan Ibrahimovic.

– Du måste vara tuff mot honom och får inte låta dig luras. Han är en fantastisk fotbollsspelare och har haft en fantastisk karriär. Han är fortfarande en mycket bra fotbollsspelare i en ålder av nästan 39 år och så har han några tjuvtricks att ta till, säger Knutsen.

Knutsen säger att matchen, där vinnaren går till playoff om en plats i Europa League-gruppspelet, är ett optimalt test av lagets identitet och sätt att spela fotboll på.

– Jag vill kalla det ett historiskt ögonblick i Glimts historia. Vi möter ett av de största lagen i Europa, kanske det bästa i den här turneringen.

Zlatan Ibrahimovic gjorde Milans båda mål i 2–0-segern mot Bologna i måndagens ligapremiär.

Ingela Ahlberg/TT

Staffanstorp

Frias inte från att ha stampat man på fötterna

Staffanstorp
STAFFANSTORP Kvinnan dömdes i tingsrätten för att ha stampat en man på fötterna när han stoppade henne från att tränga sig in hos hans före detta där han tillbringat natten.

Kvinnan överklagade domen till hovrätten och yrkade att rätten ogillar åtalet och mannens skadeståndsyrkande. Hon ville också att hovrätten skulle befria henne från skyldigheten att återbetala kostnaderna för försvaret och målsägandebiträdet vid tingsrätten.

Men hovrätten gick på samma linje som tingsrätten och ändrar ingenting i den domen. Hovrätten finner det utrett att kvinnan försökt tränga sig in och när mannen hindrade henne stampade hon honom flera gånger på fötterna så att han fick ont. Mannen är berättigad till ersättning för sveda och värk menade hovrätten, liksom tidigare tingsrätten. Kvinnan slipper inte heller stå för rättegångskostnaderna.

Tingsrätten dömde kvinnan till villkorlig dom för misshandel.

Inrikes

Ryska krigsfartyg kränkte svenska vatten

Försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Två ryska krigsfartyg har kränkt den svenska västkusten, vid ön Vinga i Göteborgs skärgård.

Då gick två ryska korvetter in på svenskt territorialvatten under 11 minuter, uppger försvarsminister Peter Hultqvist för TV4, rapporterar Dagens Nyheter.

Sverige har protesterat mot kränkningen, som inträffade den 14 september.

– Detta är naturligtvis ett brott. Det är en kränkning av svenskt territorium och det är inte acceptabelt enligt det regelverk som gäller. Därför har vi kallat upp representanter för ryska ambassaden, säger Peter Hultqvist.

Två dagar senare kom även ett danskt statsfartyg in på svenskt vatten sydväst om Göteborg utan tillstånd och bröt därmed mot bestämmelserna i tillträdesförordningen.

Båda händelserna har rapporterats till regeringskansliet, uppger Försvarsmakten på sin sajt.

NÄSTA ARTIKEL