Benny Andersson har bott och drivit verksamheter i Svedala i 25 år. Han kritiserar planerna på ett fängelse i trakten i en ny video på Instagram. skärmdump: Instagram
Heléne Östberg från Fängelsefritt Svedala. Arkivbild

Benny Andersson mot bygge av anstalt

Svedala Planerna på att bygga en anstalt i Svedala möter allt mer kritik. Nu går artisten Benny Andersson ut och fördömer förslaget.

Nu ger sig också Benny Andersson in i debatten om en anstalt med cirka 300 platser i Svedala. I ett videoinlägg på Instagram vädrar han sitt missnöje.
– Jag har bott och haft verksamheter i Svedala i snart 25 år, i fantastiskt fina omgivningar och marker. Jag tycker att det är huvudlöst med ett stort fängelse i den natur som finns här. Svedala är alldeles för fint för det, säger Abba-medlemmen i videon.
Benny Andersson har ett lantbruk i Hyby med hästgård.

På måndag klockan 19 ska folkvalda och allmänhet mötas i Folkets hus. Politikerna är eniga i frågan om att anstalten ska byggas medan aktionsgruppen mot planerna efterfrågar underlag för vad det kommer innebära för Svedala som ort.
I dagsläget är det bara tre-fyra partier i kommunen som sagt att de kommer närvara på mötet.
– Mötet är öppet för intresserade medborgare. Det finns vissa som bryr sig extremt mycket. Det är en kraftsamling. Folk undrar ”hur hamnade vi här?”. Andra håller på att vakna nu och undrar ”händer verkligen det här?” säger Heléne Östberg i Holmeja, en av personerna i gruppen Fängelsefritt Svedala.

Det finns en lokaliseringsstudie som pekat ut ett antal platser inom kommunen där den nya anstalten kan placeras och en avsiktsförklaring tecknad mellan kommunen och Kriminalvårdsverket.
Förutom det är det tämligen skralt med underlag tycker aktionsgruppen.
– Det finns ingen ekonomisk analys, vad betyder det för Svedalas attraktionskraft och varumärke? säger Heléne Östberg.
Framförallt saknar de svar på frågan varför Svedalas politiker vill att anstalten byggs.
– De säger att det gynnar arbetstillfällen. Det är att förminska frågan. Det här kommer påverka Svedala för all framtid. Det här är en alldeles för stora fråga för att glida igenom utan ett enda underlag, säger Heléne Östberg.
Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) vill vara tydlig att det fortfarande är ett tidigt skede i processen.
– Kriminalvårdsverket har tagit kontakt med oss för att vi ska se om det är möjligt att uppföra en anstalt här. Vi har ett långt arbete framför oss med alla steg om hur det kommer påverka.

Kan ni backa ur?
– Absolut.

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

Loading ... Loading ...