Gull Rydström är ordförande i Södra Ringsjöortens bygdeförening och reagerar kraftigt mot sparförslaget. Arkivbild
Skånskan i går.

Uppror mot planerade skolnedläggningar

gudmuntorp/Tjörnarp Förslaget om att skolorna i Gudmuntorp och Tjörnarp ska stänga väcker starka protester i både Tjörnarp och Gudmuntorp.
– Jag satte kaffet i halsen när jag läste om detta i morse. Vi har inte hört något om detta. Inte ens ryktesvägen, säger Gull Rydström, ordförande i Södra Ringsjöortens bygdeförening.

Sparförslaget från barn- och utbildningssektorn som kan leda till en stängning av byskolorna i Tjörnarp och Gudmuntorp kommer som en chock för många. Inte minst för Gull Rydström som bor nära Gudmuntorp.
– Då har jag ändå två barnbarn som går i skolan och jag känner en av lärarna som jobbar där. Från föreningen och hela bygden reagerar vi starkt mot detta. Det är helt obegripligt, säger Gull Rydström.

Gudmuntorps skola har varit nedläggningshotad tidigare. Men i perioder har skolan också haft ett uppsving när det gäller antalet elever vilket gjort att skolan fått vara kvar.
– På en mindre skola är det inte ovanligt att antalet elever varierar över årskullarna. Det är inget nytt och det kan man lösa genom att slå ihop två årskurser, säger Gull Rydström.
På tisdagskvällen var det redan sedan tidigare kallat till byaråd i Höörs kommunhus. Då bjuds representanter från alla byföreningar in till möte med ett visst antal politiker.
– Det här mötet har ju varit planerat sen tidigare och självklart får vi lyfta frågan där. Jag har precis blivit kontaktad av Snogeröds IF som också är mycket bekymrade.

Vad skulle konsekvensen bli om det här beslutet fullföljs?
– Politikerna biter sig i foten. Det dödar bygden att inte ha en skola. Folk flyttar hit bland annat för skolan, säger Gull Rydström.
– Det känns som att Höörs kommun är på helt fel väg utanför tätorten. Man har ju precis stängt biblioteket i Snogeröd. Det är helt oacceptabelt att agera så här med så kort varsel, fortsätter hon.
Ordföranden i Tjörnarps sockengille, Leif Norlin, blev också han tagen på sängen när han fick höra talas om sparförslaget.
– Det är för jävligt rent ut sagt. Och det är mycket kort med tid fram tills att beslut ska fattas.
– Vi ska agera så mycket vi kan för att skolan ska få vara kvar. Sen kan ett problem vara att en hel del föräldrar i Tjörnarp placerat barnen i friskolor i Höör eller i Sösdala, säger Leif Norlin.

Läs mer:

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev