Såhär ser den nya detaljplanen ut för Hjalmar Nilssons park.

Unik parkmiljö ska bevaras

SVALÖV Gamla anrika Svalöf Weibull är snart ett minne blott och med den utvecklingen massvis med tomma lokaler i Hjalmar Nilssons park.

Därför ligger nu en rykande färsk detaljplan ute till beskådan och i framtiden kan hela området få ett helt nytt ansikte:
I planen förslås både bostäder, mer skola, men även småindustrier och andra slags företagare.

– Svalöf Weibull har snart lämnat Svalöv och därför måste vi hitta ett alternativ. I annat fall finns risken att området och parken förfaller, säger samhällsbyggnadsnämndens tidigare ordförande Olof Röstin (M).
Under de senaste tio åren har förtaget valt att avveckla alltmer från Svalöv. Den stora huvudbyggnaden inrymmer numera Montessori och i framtiden finns förhoppningarna att nya rörelser väljer att flytta in.
– Den nuvarande detaljplanen är alldeles för frikostig och i princip kan vad som helst byggas här med nuvarande regler. Därför vill vi styra upp och se till att både byggnader och park bibehåller sin glans, klargör Olof Röstin.

Så vill även fastighetsägarna Lantmännen Fastighet se utveckling. Många, fina lokaler står tomma och tanken från dessa och kommunen är småindustri, en kontorsby, men även en satsning på småskalig vårdverksamhet, samt inriktning mot hälsa.
Samtidigt finns även med i planerna att i framtiden i bästa fall bygga marklägenheter utmed Onsjövägen.

När satsningarna sker är inte klart, men den nya detaljplanen möjliggör en utveckling under kontrollerade former.
– Detaljplanen ska vara kraftfull och hållbar. Helt enkelt var aktuell och redo att luta sig mot när väl satsningarna och förfrågningar kommer in, säger Olof Röstin.

Samtidigt värnas det även om själva parken som är en oas för många Svalövsbor. Den ska bibehålla sitt nuvarande utseende.
I nuläget finns bara ett fåtal mindre företag kvar på området med inriktning mot forskningen med Lantbruksverket som uppdragsgivare.
– Hela området och runt Hjalmar Nilssons park måste bevaras. Det är en pärla i Svalöv som många uppskattar.
För några år sedan fanns även planer på att bygga på andra sidan Odensjövägen, mitt emot Hjalmar Nilssons park och där satsa på villor och radhus.

Där ligger dock de tankarna i malpåse ett tag till.
– Det är även en bra idé, men först måste vi få ett bra resultat på själva huvudområdet.

– Steg 2 får vi ta längre fram. Det handlar om en helt annan detaljplan, men kan ett bra förslag jobbas finns här stora utvecklingsmöjligheter, klargör Olof Röstin (M).

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev