Theresa May. Foto: TT

Storbritannien kastar ut 23 ryska diplomater

Världen 23 ryska diplomater kommer att utvisas från Storbritannien, meddelande premiärminister Theresa May på onsdagen. Detta eftersom Ryssland inte gett en tillräckligt god förklaring till giftattacken mot en tidigare rysk spion i dagarna.

”Fullkomligt föraktfullt”. Theresa May beskriver den ryska regimens bemötande som trotsigt och fyllt av sarkasm efter att Storbritannien avkrävt Ryssland på svar angående attacken mot den tidigare ryska spionen Sergei Skripal och hans dotter i början av mars.

I attacken ska ett unikt gift kallat en ”nerve agent” ha använts, en dödlig substans som utvecklades av Sovjetunionen under Kalla kriget. Efter händelsen, som inträffade i engelska Salisbury, har Storbritannien krävt ett svar på hur giftet hamnat i landet.

Blickarna riktades omedelbart mot Ryssland, som man misstänker ligger bakom attacken.

”Rysslands historia av att genomföra statligt sanktionerade lönnmord och vår bedömning att Ryssland ser ett antal avhoppare som legitima mål för lönnmord, gör att regeringen beslutat att det är högst troligt att Ryssland var ansvariga för dådet mot Sergei och Yulia Skripal.” sa Theresa May i det brittiska parlamentet på måndagen.

På onsdagen talade premiärministern till parlamentet igen. Den här gången med beskedet att frågorna till Ryssland om giftet lämnats obesvarade, samt att de brittiska representanterna blivit illa bemötta av ryssarna.

På grund av detta väljer nu Storbritannien att utvisa 23 ryska diplomater, vilka benämns som ”undeclared intelligence officers”.

Vidare upphör samtliga diplomatiska kontakter på högre nivå mellan länderna och den ryska utrikesministern Sergej Lavrovs planerade besök i Storbritannien ställs in.

– Den ryska staten är skyldigt  till mordförsök på den spiondömde dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter. Vi tolererar inte hot mot människors liv på brittisk mark från Ryssland, säger Theresa May.

Rysslands ambassad gick på onsdagen ut med ett hårt angrepp på Storbritannien på Twitter. och nekar till anklagelserna.

”Vi ser denna fientliga handling som fullständigt oacceptabel, illegitim och kortsiktig. Allt ansvar för försämringen mellan våra länder ligger på det nuvarande politiska styret av Storbritannien.”

Utrikesminister Sergej Lavrov har i ett tidigare uttalande menat att Storbritannien eskalerat situationen i onödan. Attacken, enligt honom, kan ha genomförts av antiryska krafter, uppger SVT.