Foto: TT och AP/TT

Stephen Hawking är död

Dödsfall Den brittiske fysikern och kosmologen Stephen Hawking är död. Han blev 76 år gammal.

Stephen Hawking avled i sitt hem i Cambridge tidigt på onsdagsmorgonen. Dödsorsaken har inte offentliggjorts.

I ett officiellt uttalande skriver hans tre barn, Lucy, Robert och Tim, om sin sorg.

”Han var en fantastisk vetenskapsman och en stor människa vars arbete och arv kommer att leva vidare i många år”, skriver man, enligt The Guardian.
”Hans mod och ihärdighet, liksom hans brillians och humor inspirerade människor över hela världen.”

Den brittiska tidningen kallar Hawking för ”den moderna kosmologins klarast lysande stjärna”. Vid sidan om sina egna vetenskapliga arbeten skrev han ett antal populärvetenskapliga böcker, mest känd av dessa är ”Kosmos: en kort historik” (originaltitel: A brief history of time).

Stephen Hawking led av den neurodegenerativa sjukdomen ALS. Han diagnosticerades 1963 och fick då reda på att han bara hade cirka två år kvar att leva. Det skulle dock visa sig att den form av ALS som han hade utvecklade sig långsammare än vanligt.

– Jag är inte rädd för döden men jag har inte bråttom att dö. Jag har så mycket att göra först”, har hans sagt.

Och mycket gjorde han. The Guardian berättar, med hänvisning till Hawkings självbiografi, A brief history, att han under studierna i Ofxord låg mittemellan en första klassens och en andra klassens examen. Eftersom han trodde att han sågs som en jobbig student så sa han till sina examinatorer att om han skulle få en första klassens examen så skulle han doktorera vid Cambridge, annars hotade han stanna i Oxford. De valde det förstnämnda alternativet.

Hans sjukdom bröt sakta ned hans kropp. Han började gå med kryckor under 60-talet och tvingades senare börja använda en motordriven rullstol. Han ska ha varit ökänd för sin framfart på Cambridges gator med den sistnämnda, liksom för att köra över stundters tår.

Under 70-talet skördade stora vetenskapliga framgångar. Tillsammans med sin vän Roger Penrose utvecklade han en matematisk modell, skapad från Albert Einsteins allmänna relativitetsteori, som ledde till att han 1972 kunde bevisa den första av många så kallade singularitetssatser. Han gjorde också, tillsammans med andra, ett antal upptäckter kring svarta hål.

Hans handikapp, inte minst talsyntesen som gav honom en robotstämma. gav honom en ikonisk uppenbarelse. Det i kombination med hans knivskarpa intellekt, hans humor och förmåga att förklara extremt komplicerade saker på ett sätt som var begripligt för en intresserad allmänhet har gjort honom till inte bara en vetenskaplig utan också en populärkulturell fixstjärna.

Bland annat har han medverkat i rollen som sig själv The Big Bang Theory och i den animerade tv-serien The Simpsons. Den sistnämnda kallar han själv för det bästa på amerikansk tv.
– Avsnittet var väldigt roligt och nästan lika många känner till mig genom The Simpsons som genom min vetenskap, sade han själv i en intervju.

Han spelade också en holografisk representation av sig själv i Star Trek: The Next Generation och hans syntetiska röst hörs på Pink Floyd-låten Keep Talking.

I sitt uttalande skriver Hawkings barn:
”Han sade en gång att ‘Det vore inte mycket till universum om det inte fanns plats för de människor man älskar’. Vi kommer sakna honom för alltid.”

Dagens fråga

Tittade du på Nobelfesten?

  • Nej (74%, 547 Röster)
  • Ja (26%, 191 Röster)

Antal röster: 738

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev