Slet åt sig guldarmband från 75-åring utanför affär

HÖRBY Den 28-årige mannen slet åt sig en bilnyckel och ett guldarmband, värt 35 000 kronor, från en äldre man i en bil på parkeringen utanför Hörby Lågpris den 15 februari i år.
Nu har han dömts till ett års fängelse för bland annat grov stöld, narkotikabrott och rattfylleri.

Det var när målsäganden, en 75-årig man, skulle handla och var på väg in i affären som 28-åringen kom fram och frågade om han kunde hjälpa honom.
75-åringen, som går med hjälp av kryckor, tackade nej till erbjudandet.
Men när han hade handlat klart och satte sig i bilen för att köra hem gjorde 28-åringen ett nytt försök. Han öppnade dörren på passagerarsidan och stack in huvudet i bilen och frågade den äldre mannen om han behövde hjälp.
28-åringen tog plötsligt tag i bilistens arm, där han hade ett tjockt guldarmband på handleden, och vred armen så att låset på guldarmbandet kom uppåt. Han höll därefter fast armen och försökte få upp låset till guldlänken.
– Jag ska bara hjälpa dig, sade 28-åringen.

Bilisten fick tag i en av sina kryckor och viftade med den och skrek åt tjuven att han skulle ”försvinna”. 28-åringen bytte då taktik, och gick runt bilen och öppnade dörren till förarplatsen i stället. Han började återigen att dra och slita i bilistens arm för att försöka få loss guldarmbandet.
75-åringen tutade för fullt och skrek att han blev rånad, men det var inte någon på parkeringsplatsen som reagerade.
Till slut lyckades 28-åringen dra loss armbandet. Han tappade först det på marken, men plockade snabbt upp det och hoppade in i en bil som stod parkerad några meter bort och körde iväg.
75-åringen skrev upp bokstäverna i registreringsnumret på det andra fordonet. Han tog sig sedan in på Lågpris och berättade för personalen vad som hade hänt. De hjälpte honom att ringa till polisen. 75-åringen upptäckte senare att det inte bara var guldarmbandet som var borta, utan även hans bilnyckel, som hade legat mellan sätena i bilen.

Den misstänkte mannen greps av en polis i en civil polisbil på E22:an senare på dagen. Polisen kände igen det efterlysta fordonet när han mötte det i Löberöd och följde efter. Han såg att flera föremål slängdes ut genom fönstret under färden. Han stoppade fordonet på E22, i riktning mot Lund, och föraren – den 28-årige mannen – greps.
I samband med gripandet påträffades en mindre mängd cannabis samt några narkotikaklassade tabletter i bilen. Det visade sig även att mannen saknar körkort.

– Jag och en kompis var på väg till affären för att handla mat. Klockan 14 fick jag ett samtal från en bekant om att det fanns narkotika och smycken att köpa. När vi kom fram till parkeringsplatsen kom en kille fram och ville sälja ett guldarmband och hasch, säger 28-åringen, som är bosatt i Hörby.
Han påstår att han köpte armbandet för 1 000 kronor, och även fick en del hasch och en påse med okänt innehåll med sig när affären gjordes upp.

När han märkte att han var förföljd av polisen när han kom körande i Löberöd slängde han ut armbandet och påsen genom fönstret på bilen.
28-åringen åtalades först för rån, men tingsrätten mildrade rubriceringen till grov stöld.
– Begreppet att stjäla genom våld å person ska inte tolkas alltför vidsträckt. Allt våld innebär inte med nödvändigt detsamma som den kvalificerade form som döljer sig bakom detta uttryck, skriver tingsrätten.

Mannen döms till ett års fängelse för grov stöld, två fall av grov olovlig körning, två fall av ringa narkotikabrott och drograttfylleri. Några av brotten härrör sig från Malmö där 28-åringen ertappades med att köra bil drogpåverkad och utan körkort den 1 februari.
Han sitter häktad sedan den 15 februari och ska kvarstanna i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft.
28-åringen ska även betala 9 600 kronor i skadestånd till 75-åringen.
Jonas Karlsson

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev