Skurupshem skyller bokslut på kommunen

Skurup Åsa Ekblad (M) är på det klara med Skurupshems eget ansvar för den sena bokföringen men säger samtidigt: – Det är kommunens och Magnus Alms (S) fel att det blivit sent.

Med det menar hon att Skurupshem är uppmanade av moderbolaget, där Magnus Alm (S) är ordförande, att använda kommunens tjänster.
För att uppnå koncernnytta har det beslutats att ”samtliga dotterbolag ska använda Skurup kommuns servicetjänster, system och organisation.”
Därigenom anser Åsa Ekblad (M), som är andre vice ordförande i Skurupshem, att Skurupshem inte själva kan ta in en ekonom när arbetet drar ut på tiden.
– Det är otroligt beklagligt att det har brustit i hanteringen av bokföringen. Men varför det har blivit så får du fråga kommunen. Det är kommunen som har svaren, säger Åsa Ekblad och tillägger:
– Sen har vi ett ansvar att se till att det blir klart i tid så klart, men orsaken till att det brustit har kommunen och ytterst ansvarig är Magnus Alm (S), säger Ekblad.
I eftertankens kranka blekhet säger Åsa Ekblad att hon så klart funderat över sitt eget ansvar som styrelseledamot också.
– Med facit i hand borde vi ha stämt i bäcken tidigare. Vi har vetat att de haft problem med personal på kommunen, men vi har trott att det skulle bli klart. Det är fråga om mänskliga faktorer.

Vad har ni krävt av er egen vd för att få ordning på situationen?
– Den frågan får du ställa till Roland. (Hansson, ordförande i styrelsen reds. anm.)

Men du har ett eget mandat. Vad har du krävt?
– Ja, jag har en egen roll. Men det är inte färdigagerat i styrelsen och jag tycker inte att jag ska kommentera det nu, svarar Ekblad.
Det viktiga nu anser Ekblad är att man går till botten med vad som hänt så det inte sker igen nästa år.

Roland Hansson (S), ordförande i Skurupshems styrelse, säger att han inte vet vad förseningen beror på och att en utredning måste fram så det inte sker igen.
– Jag har inget problem med vår vd, säger han och uppger att han vet att vd jobbat mot kommunens ekonomienheten för att få svar.
Problemet tycker han är att Skurupshem bara fick två tertialrapporter under 2017 och att styrelsen kanske borde återgå till tätare ekonomirapporteringar, vid varje styrelsemöte, som de har varannan månad.
Vi borde också ha noterat vad vi fått och inte fått i protokollen, säger han i nuläget – eftersom styrelsen fått kritik för att det sett ut som man inte hanterat frågan om bokslutet under bolagets möten.
– Man kan säga att vi inte har reagerat fullt ut, vi skulle ha legat på bättre, säger Roland Hansson.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev