Tennisstjärnan Johanna Larsson. Foto: Emil Langvad/TT/arkiv

Positiva reaktioner för Johanna Larsson

TENNIS Johanna Larsson kom nyligen ut som lesbisk. Reaktionerna för tennisproffset har överlag varit positiva.

– Det är inte någon hemlighet att jag är lesbisk, eftersom jag har haft min partner med mig på touren, säger Johanna Larsson.
På touren har dock en och annan manlig spelare haft negativa kommentarer om kvinnliga spelares sexuella läggning.
Ukrainaren Sergiy Stakhovsky påstår att över hälften av alla kvinnliga deltagare på WTA-touren är homosexuella.
Samtidigt menar han att alla manliga topp 100-spelare på ATP-touren är heterosexuella.
– Det är rent struntprat. Det finns toppspelare som är gay på ATP-touren, tro mig, men problemet är att det fortfarande inte är lika accepterat bland herrarna.
– Sedan är det så typiskt snubbar som Stakhovsky att vilja visa upp sig som macho. Den där omklädningsrumsattityden är tuff, framför allt hos killarna, och det var därför som jag gick med i ”Regnbågshjältar” i RFSL.
Larsson är förvånad över den fina respons hon har fått sedan hon gick med i Regnbågshjältar. Hon har fått massor med positiva mail från likasinnade.
– Folk har skrivit och berättat hur de har tagit sig igenom vissa svåra problem för att bli accepterade. Regnbågshjältar är en bra grej att göra och ett forum där jag kan stå för mig själv.
– För mig har det aldrig varit några problem med min läggning, men kan jag hjälpa någon annan via detta forum är det positivt.

Johanna Larsson vill inte påstå att hon har ”kommit ut” som homosexuell. Hennes läggning varit vida känt inte bara hos hennes familj, släkt och vänner, utan även på touren i många år.
Att hon är lesbisk har inte varit ett samtalsämne förrän på senare tid i media. Hade någon bara frågat henne tidigare, så hade hon inte förnekat det.
– Jag är en offentlig person, men den jag är tillsammans med är inte det. Det måste man förstå. Dock är det inte någon hemlighet att jag är lesbisk. Det går inte att undvika när man reser runt så här.
– Orsaken att många påstår att jag har ”kommit ut” är mer för att det är ett ämne som jag inte snackat om med media såvida inte någon tagit upp ämnet, vilket ingen gjort förrän jag gick med i Regnbågshjältar. Då kom skriverierna.

Ett ämne som ofta kommer på tal är Ericsson Open i Båstad. WTA-turneringen har alltid legat helsingborgaren varmt om hjärtat. Att sponsorn beslutade sig för att hoppa av är många svenskar inte medvetna om. Det gör henne ledsen och besviken.
– Att lägga ner Ericsson Open är tråkigt och en känga för damtennisen. Det är knappt någon tidning som har kommenterat händelsen. Det stör mig, folk kommer fram till mig och frågar om jag kommer till Båstad i sommar.
– Om det varit en herrturnering som försvunnit så hade det skrivits mycket om det i media, säger Larsson irriterat.
– Mina bästa minnen i karriären är vinsten i singeln och dubbel i Båstad. Att vår sponsor nu har dragit sig ur turneringen är en stor besvikelse. Tyvärr handlar allting om pengar numera.
Johanna Larsson skördade sin största framgång förra säsongen, när hon tillsammans med holländskan Kiki Bertens gick till final i WTA-slutspelet i Singapore.
För Larssons del är det sekundärt. Hon prioriterar fortfarande singelspelet.
– Jag hade inget bra år i singel och slutade som 80 på rankingen. Att ligga på topp 100 i världens tuffaste liga på damsidan är väl inte helt fel i sig, men jag känner på mig att jag har potential att nå ännu högre.

För att uppnå sina mål beslutade hon sig för att avsluta sitt sjuåriga samarbete med tränaren Mattias Arvidsson. Efter en kort sejour med Magnus Tideman, så har hon istället valt att satsa på Pontus Norberg.
– Jag kände att det där lilla extra för att nå den absoluta toppen har saknats. Med Pontus som ny tränare hoppas jag på en nytändning.
– Just nu känner jag att jag rör mig bättre än 80 procent av alla på touren. Den dagen jag inte känner mig tillräckligt bra i singel och tvingas ge upp mina drömmar då får jag ta det beslutet då.

Sport i dag

Sportresultat