– Jag har själv en son på Enebackeskolan och kan inte förstå hur man ska kunna trycka in 80 elever där. Jag får inte ihop den ekvationen, säger Ola Kollén (C) om besparingsförslaget som rör Höörs skolor. arkivbild

Centern accepterar inte en stängning

tjörnarp/Gudmuntorp Det är politikerna som i slutändan beslutar om en stängning ska ske av skolorna i Gudmuntorp och Tjörnarp. Centerpartiet har redan en bestämd uppfattning.
– Vi accepterar inte en avveckling av de här skolorna. Det vill jag vara tydlig med att vi inte kommer medverka till, säger Ola Kollén (C), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ola Kollén säger att han är medveten om att barn- och utbildningsnämnden befinner sig i ett tufft läge.
– Det är beslutat uppifrån och därför har tjänstemännen inom vår sektor fått i uppdrag att se över vilka besparingar som kan göras. Tjänstemännen har inte gjort något fel på det sättet, säger Ola Kollén.

Däremot vänder han sig emot hur förslaget har kommunicerats till invånarna i Höör och framförallt i de berörda byarna.
– Att stänga ner skolor är ett gigantiskt beslut. Det kan slå sönder både den norra och södra delen av kommunen. En fråga av den här digniteten kan inte avhandlas på så kort tid, säger Ola Kollén.

Centerpartisten menar att en stängning av skolorna strider mot andra fattade beslut i kommunen.
– Vi politiker har regelbundet haft träffar på Backagården där vi beslutat om att hela kommunen ska leva. När tågstoppet kom till Tjörnarp var beskedet att det skulle satsas på byn. Dessutom står det i översiktsplanen att skolorna ska vara kvar, säger Ola Kollén.

Han vill nu ha mer information om förslaget.

Du säger själv att barn- och utbildningsnämnden inte kommer i från besparingen. Vad ska det sparas in på om det inte ska stängas skolor?
– Barn- och utbildningsnämnden har tidigare arbetat effektivt och vridit och vänt på att alla stenar för att kapa kostnader. Vi får fortsätta med det och titta på om där finns andra delar som kan ses över, säger Ola Kollén.
SkD har sökt barn- och utbildningsnämndens ordförande Susanne Andersson (M) och förste vice ordförande Maria Boström-Lambrén (S) för en kommentar.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev