Michael och Thomas Segerström återupplivar Tidningsteatern med premiär 17 mars på Johannamuséet i Skurup. foto: felix Alnemark
Michael och Thomas Segerström.
Michael och Thomas Segerström.
Michael och Thomas Segerström. Tidningsteatern.

Bröderna lovar att försöka hålla sams

Skurup På 70-talet turnerade de land- och rike runt med den satiriska Tidningsteatern. Sen blev de osams och arbetade med var sin teater. Nu gör Skurupsbröderna Michael och Thomas Segerström comeback som humorduo med ”Fyrtio år efter döden!”.

Tidningsteatern startades i Malmö 1971 och gjorde samhällskritisk satir i tidningsformat. Sketcherna och upptågen bläddrade sig genom både de lokala nyhetssidorna, kultursidorna såväl som utrikesbevakningen.
Michael och Thomas gjorde flera revyföreställningar, tv-program och samarbeten med Hoola Bandoola Band. Dessutom var de en del av Tältprojektet.
Nu kommer ett nytt rykande nummer av ”tidningen”, det första på drygt 40 år.
– Den här pjäsen handlar om vårt förhållande och våra schismer, säger Michael Segeström.
– Och tillkortakommanden. Vi sätter in en termometer i nutidens röv. Det är en yvig pjäs om vår relation, säger Thomas Segerström.

Det blir nutida satir men också tillbakablickar till det som var. Några av tidningens reportrar lever än och kommer att kommentera aktuella nyhetshändelser.
Teaterintresset väcktes redan under uppväxttiden i Skurup. De brukade följa med föräldrarna på teater i Malmö. Men förutom några Kar de Mumma-sketcher med grannar som publik så kom scenaktiviteterna senare.
Att anledningen till att de splittrades som teaterduo var en konflikt har inte varit någon hemlighet.
– Jag var en sökare och blev en del av gurun Oshas rörelse precis som Ted Gärdestad. Vi delade rum i Indien. Michael var vänster medan jag var med någonstans mitti, säger Thomas.
– Du var inte någonstans i mitten. Du var uppe i det blå! avbryter Michael.
Michael startade Boulevardteatern i Stockholm 1984 medan Thomas var konstnärlig ledare för Romateatern på Gotland 1996-2012.

Även om de redan har hunnit komma ihop sig under förberedelserna med den nya föreställningen så verkar de vara överens om att de inte alltid är just överens och att det kanske inte heller gör något.
– Vi har brutit samman då och då, säger Michael.
– Man har olika åsikter som stöts och blöts. Men det är en del av processen, säger Thomas.
Trots olikheterna verkar de både bröderna trivas tillsammans.
De fyller i varandras meningar – inte sällan med rakt motstridiga uppfattningar.
– De är två människor med olika livsåskådningar vilket kommer upp till ytan. Men det gör det krea­tivt och kul, säger regissören Anders Wällhed.

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev