USA:s utrikesminister får sparken via Twitter

Donald Trump meddelade sin utrikesminister Rex Tillerson att han blivit utbytt genom en tweet. I ett pressmeddelande från amerikanska utrikesdepartementet säger sig Tillerson inte ha talat med presidenten och vet själv inget om orsaken till sin framtvingade avgång.
Tillerson och Trump har varit oense ofta under mandatperioden, bland annat om förhållandet till Iran och hur framfusigt USA ska vara i utrikespolitiken. Dock föreföll det som om förhållandet mellan dem hade stabiliserats, tills nya konflikter uppstod i helgen.
Ersättaren kommer att bli Mike Pompeo, nuvarande CIA-chefen, som Trump menar tänker som han gör.
Pompeo ersätts i sin tur av Gina Haspel, vice CIA-chef, som blir första kvinnan på posten som CIA-chef. Det är en intressant utnämning. Frågan är bara hur länge hon får sitta kvar: kanske inte tillräckligt länge för att lämna något avtryck.
Det har alltså åter varit en turbulent vecka för Trumpadministrationen. Tillerson sade att det var uppenbart att Ryssland låg bakom attacken på en före detta rysk spion i Storbritannien. Trump vägrade genom sin presstaleskvinna Sarah Huckabee Sanders bekräfta det eller nämna Ryssland i sammanhanget, så det var ytterligare en fråga där Tillerson gick emot Trump.
Det är oklart hur Trump tänker att en politisk version av hela-havet-stormar ska gynna administrationen, särskilt inför ett eventuellt möte med Kim Jong-un, om det nu skulle bli av.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev