Foto: TT

Trump sparkar utrikesministern

USA Rex Tillerson får sparken som amerikansk utrikesminister. CIA-chefen Mike Pompeo tar hans plats.

Enligt Washington Post ska Donald Trump redan i fredags ha bett Rex Tillerson att kliva ned från positionen som utrikesminister. Tillerson avbröt då sin resa till Afrika och återvände till Washington, rapporterar tidningen. I Pompeos ställe som chef för CIA kliver hans tidigare andreman Gina Haspel. Såväl Pompeo som Haspel måste godkännas av senaten innan de kan inta sina nya poster.

New York Times uppger att Tillerson varit i onåd hos Trump i flera månader men har, fram till nu, kunnat klara sig undan Trumps försök att få bort honom. Tidningen skriver att sprickan dem emellan blev tydlig i samband med att Trump, till Tillersons förvåning, accepterade en inbjudan från Nordkoreas ledare, Kim Jong-Un, medan Tillerson var på resa i Afrika.

I det uttalande som Trump gjort om rokaden går han inte alls in på skälen till att Tillerson tvingas lämna sin post.

– Jag är stolt över att nominera chefen för Central Intelligence Agency, Mike Pompeo, att till vår nya utrikesminister, säger Trump han.
– Mike tog examen som klassetta vid West Point, tjänstgjorde med distinktion i US Army, och utexaminerades med hedersbetygelser från Harvard Law School. Han fortsatte att tjäna i det amerikanska representanthuset med väl visat resultat av att jobba över partilinjerna.

Trump fortsatte att hylla Pompeo för hur han vunnit respekt genom att bland annat ha stärkt underättelseorganisationen och stärkt banden med vänner och allierade utomlands.
– Jag har lärt känna Mike väldigt väl under de senaste 14 månaderna och jag är säker på att han är rätt man för jobbet vid denna kritiska tidpunkt.
– Han kommer att fortsätta arbetet med att förbättra USA:s ställning i världen, att stärka våra allianser och söka göra Koreahalvön fritt från kärnvapen.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev