Anna Ekström. Foto: TT

Staten och skolkapitalet

Bör staten få större ansvar för gymnasieskolan? Regeringen svarar ja på frågan och tillsätter en utredning om att gymnasieskolan inte håller måttet. En av de viktigaste frågorna är varför gymnasieeleverna inte vill gå yrkesutbildningar när arbetsmarknaden skriker efter folk med praktisk kompetens.
Det handlar också om att skolorna blivit allt fler och det genomsnittliga elevantalet har sjunkit, vilket gör att gymnasieminister Anna Ekström (S) varnar för att resurserna inte används på ett bra sätt. Man säger inte rakt ut det att det är friskolornas fel. Bara att man beklagar att färre går i kommunala skolor på orten där de bor och att konkurrensen är ”osund”, som det står i Anna Ekströms debattartikel i Dagens Nyheter. Konkurrens ska, om den fungerar bra, vara ett sundhetstecken, eftersom man då inte är prisgiven åt ett alternativ, oavsett om det är bra eller dåligt. Att sörja att allt färre elever går i den lokala, kommunala gymnasieskolan låter mer som S-märkt nostalgi än som ett problem i sig själv. Däremot är det ett problem om skolor drivs med klent elevunderlag utan tillräckliga resurser.
Det är trist att man misslyckats med att locka elever till yrkesutbildningarna. Förmodligen är detta det största problemet här: yrkesutbildningar är dyra, så man måste ha bra studentunderlag. Företagen ropar efter den här kompetensen. Så varför misslyckas man redan på gymnasienivå med en matchning som skulle vara lyckosam både för arbetsgivare och arbetstagare? Det är en relevant fråga.
Är större inflytande för staten den givna lösningen på gymnasieskolans problem? Kommunerna lär svara nej. Objektivt sett vet vi inte, eftersom det är oklart vad staten ska göra åt saken: förhoppningsvis ger utredningen svar. Det är uppmuntrande att man låter kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist stå för den. Eftersom han är S-märkt krönikör på ledarsidan är vi partiska, men råkar också veta att han har ett öppet sinne, kan erkänna om misstag begåtts, samt tänker själv istället för att vifta med partiboken.Martina Jarminder

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev