Kommunens snöbudget har redan överskridits. (Bilden togs på Västergatan i januari. )Arkivbild

Snöbudgeten har överskridits rejält

Sjöbo De snörika veckorna har lett till att kommunen redan har sprängt sin snöbudget.
– Vi riskerar ett underskott på cirka 900 000 kronor, säger gatuchefen Christel Wolin.

Tekniska förvaltningen har en budget för snöröjningen för 2018 på cirka 1,5 miljoner kronor. Men den kommer inte att hålla, konstaterar även förvaltningschefen Jesper Andersson.
– Det har varit så många insatser på kort tid och då går det åt otroligt mycket pengar, säger han och syftar främst på de två senaste veckorna.

Kan ni begära mer pengar?
– Nej, vi får försöka lösa det i första hand inom den befintliga budgeten.
– Tidigare kunde vi vid snöiga år ta av potten för asfalt och var det mindre snö kunde vi lägga de pengarna på asfalt.

Men i och med att de nya bokföringsreglerna infördes i fjor är de posterna separerade. Snöröjningen räknas som drift och asfalt som investering.
– Det gör att vi får spara på något annat, men vad vet jag inte än. Det här kommer lyftas för politiken, men vi flaggade redan för detta vid nämndens möte i februari.
Just nu ser det ut som att snöröjningen vid årets första kvartal har överskridit budgeten med 900 000 kronor.
– Men exakt hur mycket vi landar på vet vi när vi har fått in alla fakturor i slutet av mars och april om det vill sig så. Sedan återstår ju den andra vinterperioden innan året är slut, säger Jesper Andersson.
Han tillägger att kommunen senare i år kommer att få kompensation för kapital- och räntekostnader för investeringsprojekt.
– Det kanske kan täcka en del. Vi har också en liten pott från asfalt som ligger kvar. Men asfalt brukar politiken inte vilja spara på, så det är svårt att säga vad vi kommer att behöva spara på.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev